Gluteenittomat laskiaispullat – ei valkoista sokeria

Gluteenittomat laskiaispullat – ei valkoista sokeria. Pullat olivat pitkään tauolla ruokavaliostani, kun aloitin aikoinaan gluteenittoman ruokavalion. Kuitenkin vuosien varrella olen alkanut kaipaamaan pullaa. Entinen luokkakaverini kuvaili minua koulussa ”pullahiireksi” ja edelleen olen suuri pullan, muffinssien ja etenkin raakasuklaan ystävä :). Maailma on vaan, niin paljon hauskempi paikka, kun saa jotain makeaa välillä. Onneksi kuitenkin herkutella voi terveellisemmin ja nauttia herkuista hyvällä omalla tunnolla aina silloin tällöin. En käytä enää leivonnassani valkoista sokeria ja myös pullani koostuvat tyysti ilman valkoista sokeria, hilloa myöden.

Gluteenittomat laskiaispullat kokonaan ilman valkoista sokeria

Gluteenittomat laskiaispullat ilman valkoista sokeria ja maitoa

Gluteeniton pullataikina on aika erilaista tehdä verrattuna perinteiseen vehnäpohjaiseen pullaan. Gluteenittomissa jauhoissa ei itsessään ole sitkoa, toisin kun vehnässä on. Täten gluteenittomaan taikinaan pitää lisätä raaka-ainetta, joka auttaa sitkon muodostumisessa. Gluteeniton pullataikina on myös mauttomampaa kuin tavallinen pullataikina, joten siihen saa lisätä runsaammin makua esimerkiksi kardemummaa. Muuten maultaan gluteeniton pulla ei mielestäni eroa tavallisesta pullasta, mutta koostumuksen puolesta se on hieman kevyempää. Lisäksi pullat kuivuvat paljon nopeammin kuin tavallinen pulla ja gluteenittomat pullat ovatkin parhaimpia samana päivänä tarjoiltuna.

 

Gluteenittomassa leivonnassa rakennetta voidaan parantaa apuaineiden avulla

Psyllium ja ksantaani toimivat apuaineina gluteenittomassa leivonnassa. Ne parantavat  leivonnaisten rakennetta ja tuovat kuohkeutta niihin. Taikinasta tulee myös helposti käsiteltävämpää.

Psyllium on  siis ratamokasvista saatava kuivattu siemenen kuori, jota voi käyttää myös kuitulisänä. Psylliumissa on noin 87,8g kuitua per 100g eli aika huimasti! Psylliumia käytetään usein gluteenittomasssa leivonnassa tuomaan sitkoa leivonnaisiin. Psyllium sitoo itseensä vettä ja se tulee aina nautia veteen liotettuna.

Ksantaani on hyydykeaine, jota valmistetaan bakteerikäymisen avulla sokeriliemestä. Ksantaani lisätään taikinaan jauhojen joukossa ja se toimii sakeuttamisaineena.

Gluteenittomat laskiaispullat kokonaan ilman valkoista sokeria

Ghee on ”maidotonta voita”

Maidottomissa pullissa käytän voina gheetä. Ghee eli kirkastettu voi on luomutuotettua maidosta valmistettua voita ilman maidon kaseiinia. Ghee on hyvin ravintorikasta ja sisältää A-, D-, E- ja K-vitamiineja sekä seleeniä. Se käy erinomaisesti paistamiseen paahteisen pähkinäisen arominsa ja korkean palamispisteensä vuoksi. Sitä voikin käyttää normaalin voin tavoin.

 

Gluteenittomat ja maidottomat laskiaispullat

raaka-aineet:

2,5 dl nestettä (esimerkiksi kauramaitoa)

75 g gheeta (kirkastettua voita)

25 g hiivaa

1 dl luomu kookossokeria

0,5 tl guerande-suolaa

1 rkl aitoa kardemummaa (luomu)

noin. 5,5 dl gluteenitonta Myllärin vaaleaa jauhoseosta

0,5 rkl luomu psylliumia

0,5 tl ksantaania (onnistuu myös ilman tätä)

Voiteluun

Kananmunaa, gheetä tai kauramaitoa

 

Valmistus

Lämmitä maito ja ghee kädenlämpöisiksi. Lisää mukaan hiiva ja sekoita kunnolla. Lisää mukaan psyllium ja anna turvota noin 10 minuuttia. Lisää mukaan suola, kardemumma ja sokeri. Sekoita ksantaani puoleen jauhomäärästä ja lisää seos taikinaan. Voit sekoittaa taikinaa myös käsivatkaimen taikinakoukuilla. Lisää loput jauhoista varovasti sekoittaen. Muista, että mitä löysempi tai pehmoisempi taikina on, sitä pehmoisempia pullia siitä tulee, joten lisää jauhoja varovasti!

Kohotus kohotus kohotus

Kohotin nämä pullat vain kertaalleen pellillä, mutta ne jäivät mielestäni hieman lättäniksi, joten suosittelen kohottamaan pullat kahteen kertaan. Ensin siis vaivausastiassa ja sitten vielä pellillä. Voit kohottaa pullat joko lämpimässä uunissa leivinliinalla peiteltynä tai esimerkiksi tiskialtaassa, johon on laskettu lämmin vesi.  Jos kohotat pullat kahteen kertaan, kohota taikinaa ensin 10-20 minuuttia astiassa. Tämän jälkeen laita taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile taikinasta pötkö, jonka jaat halutuihin paloihin. Voit jakaa taikinan leivotaessa 12 palaan, tai jos haluat isompia ”jätti” pullia, jaa taikina 8 palaan. Kohota vielä 30 minuuttia leivinliinan alla.

Voitele pullat kananmunalla, tai jos haluat niistä täysin maidottomia, käytä esimerkiksi gheeta tai kauramaitoa.

Paista noin 200 C noin 10 min (riippuen uunista). Anna pullien jäähtyä. Halkaise pullat ja täytä haluamillasi täytteillä.

Kermana voit käyttää esimerkiksi kaurakermaa, jos pullien pitää olla täysin maidottomia. Itse käytin luomulaatuista vispikermaa. Halusin tehdä pullat kokonaan ilman valkoista sokeria, joten myös hillo valmistui terveellisemmin. Nämä pullat maistuivat hyvin taaperollekin. Nappaa herkullisen, mutta terveellisemmän hillon ohje klikkaamalla allaolevaa kuvaa.

Vadelmamansikkahillo ilman valkoista sokeria - ravintopommi

 

Vinkit onnistumiseen:

Gluteeniton taikina on hieman hankalampaa leivottavaa kuin tavallinen taikina. Muista, ettet lisää jauhoja kuitenkaan liikaa, sillä muuten pullista tulee kovia

Leipurinlasta on oiva apuväline pullan leivonnassa! Itselläni olisi kyllä helposti mennyt hermot, jos kyseistä kapistusta ei olisi ollut. Lastalla saa todella helposi irrotettua taikinan pöydästä.

Jos käytät erimerkkisiä gluteenittomia jauhoja, niin lisää jauhoja varoen, sillä gluteenittomissa jauhoissa on eroja eri valmistajien välillä.

Voit halutessasi korvata gheen esimerkiski luomulaatuisella öljyllä tai neitsytkookosöljyllä.

Kategoria:

Kirjoita kommentti





This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.