HPV-rokotteen haitat VS hyödyt

HPV-rokotteen haitat VS hyödyt. HPV-rokotteesta on ollut paljon keskustelua ja se koskettaa paljon 12-vuotiaita lapsia Suomessa. Ihmetystä ja epävarmuutta on aiheuttanut etenkin rokotteen mahdolliset haittavaikutukset lapselle. Korostan nyt, että en ole rokotevastainen vaan rokotekriittinen ja mielestäni kaikista asioista pitäisi voida nyky-Suomessa keskustella avoimesti, niin rokotteen hyödyistä kuin haitoistakin ja myös vakavista haitoista. Kirjoitukseni perustuu anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkärin, lääketieteen tohtorin, dosentti Olli Erkolan haastatteluun. Hän ei ole rokoteasiantuntija, mutta hän on perehtynyt perusteellisesti HPV-rokotteeseen ja on hoitanut henkilöitä, jotka ovat saaneet vakavia rokotevammoja HPV-rokotteesta. Hän ei ole suinkaan ainut lääkäri, joka on kriittinen HPV-rokotetta kohtaan, mutta muut lääkärit eivät ehkä asemansa puolesta uskalla puhua näistä, eivätkä halua leimaantua rokotekriittisiksi.

HPV-rokotteen haitat VS hyödyt

HPV-rokotteen taustaa

HPV-rokote on tuotu markkinoille aika nopeasti ja sen antaminen aloitettiin Suomessa vuonna 2013. Yleensä rokotteet perustuvat bakteerin tai viruksen aiheuttamiin infektioihin, mutta HPV-rokote perustuu ihmisen papilloomaviruksen mahdollisesti aiheuttamaan syöpään myöhemmällä iällä, jolloin sillä ei vaikuteta mihinkään akuuttiin juttuun. HPV-virustyyppejä voi olla jopa 150 erilaista ja meillä Suomessa annettavassa rokotteessa on ilmeisesti vain kaksi  erilaisia viruskantaa. Rokote on ollut Suomessa siis vain vähän aikaa vuodesta 2013 asti, eikä siitä ei ole tehty vielä tutkimuksia, joissa voitaisiin osoittaa sen teho ehkäistä oikeasti syöpää, mutta haittoja sen sijaan on tullut.

 

Miksei mahdollisia haittavaikutuksia tuoda THL:ssä esille?

HPV-rokote annetaan siis ennaltaehkäisemään mahdollista kohdunkaulan syöpää ja jos syöpä tulisi,  se tulisi lapselle vasta 20-40 vuoden kuluttua. Rokotteesta ei kuitenkaan ole olemassa vielä laajoja tutkimuksia, koska se on ollut vain vähän aikaa käytössä. Kohdunkaulan syövän esiintyvyys on todella vähäistä Suomessa, sillä meillä seurataan papa-kokeilla muutoksia aktiivisesti. Kaikki muutokset eivät todellakaan aiheuta syöpää ja suurin osa muutoksista on harmittomia (ja suurimmalla osalla meistä ihmisistä on jo HPV). Esimerkiksi minulla on aikoinaan ollut HPV-viruksen esiasteita, jotka selvisivät papa-kokeessa. Esiasteet eivät kuitenkaan aina tarkoita syöpää, vaan yleensä esiasteet ovat aika harmittomia ja omassa tapauksessanikin esiasteet menivät yhdellä lääkekuurilla ohitse. En tokikaan silti väitä, että kaikki esiasteet olisivat harmittomia, mutta haluan korostaa, että ne kaikki eivät todellakaan aiheuta syöpää.

Ei ole tieteellistä näyttöä, että rokote estäisi syövän, sillä tutkimuksissa tutkittiin vain esiasteita, ei itse syöpää. Eivätkä syöpätilastot osoita muutoksia niissä ikäryhmissä, jotka ovat rokotteen saaneet ja lisäksi rokotteesta tarvitaan runsaasti vielä lisätutkimuksia. Rokote voi jopa lisätä syöpää, jos henkilöllä jo valmiiksi HPV-virus.

HPV-rokotteen haitat VS hyödyt

Suomessakin on sairastunut vakavasti jo ainakin 50 lasta HPV-rokotteesta

Ainakin 50 lasta on sairastunut HPV-rokotteesta, niin vakavasti, etteivät voi käydä edes koulua normaalisti.  THL:n sivuilla puhutaan vain lievistä sivuvaikutuksista, mutta jos jo 50 lasta on sairastunut niin, että he eivät pysty käymään edes koulua, niin miksi tästä ei ole mainintaa sivuilla? Miksi vakavista haitoista ei puhuta mitään, vaan ne lakaistaan maton alle? Jokaisella on oikeus valita, että ottaako rokotteen vai ei, mutta se ei ole valinnanvapautta jos haitoista ja riskeistä ei kerrota avoimesti. En ole itse rokotevastainen vaan rokotekriittinen. Asioista pitää puhua (niin haitoista kuin hyödyistäkin) ja se ei ole avoimuutta, että rokotevaurioita saaneet lapset lakaistaan maton alle. Lue täältä lisää auktoriteettiuskovaisuudesta joka saattaa estää sinua puhumasta omaa totuuttasi.

Kouluissa 12-vuotias lapsi saa päättää itse ottaako rokotteen vai ei tämä on aika käsittämätöntä, koska ei lapsi välttämättä osaa verrata haittoja ja hyötyjä, varsinkin jos informaatio rokotteesta on hyvin yksipuolista. Kouluissa ryhmäpaine voi olla todella kovaa ja vaatii todellakin sisua lapselta sanoa ei rokotteelle, mikäli kaikki muut sen ottavat. Kehotan kaikkia vanhempia nyt tutkimaan itse mitä haittoja ja mitä hyötyjä rokotteesta on ja sitten tekemään päätöksen. Eli vanhempien pitäisi ottaa selvää rokotteesta (esimerkiksi katsomalla tämä video ) ja sen mahdollisista vakavistakin haittavaikutuksista ja kertoa ne avoimesti lapselle. Valitettavaa tässä on nykyään se, ettei koulujen tai terveydenhoitajien ilmeisesti tarvitse kysellä rokotuslupaa, vaan voivat antaa sen ilman vanhempien suostumusta tai tietämystä koko asiasta.

 

Jotkut maat ajavat rokotevammoista sairastuneiden asioita

Tanskassa, englannissa ja USA:ssa on isoja järjestöjä, jotka ajavat rokotteista vammautuneiden ihmisten asioita, mutta ilmeisesti Suomessa ei vastaavanlaista toimintaa ole. Rokotehaittojen kirjo HPV-rokotteesta on kuitenkin laaja ja tässä on osa mahdollisista haittaoireista: munasarjojen toimintahäiriöt, ennenaikainen menopaussi, hedelmöittymisvaikeudet, lisääntynyt keskenmeno, allerginen reaktio, keskushermoston vaikutukset, krooninen väsymysoireyhtymä. Kirjo on todella laaja ja ihmettelen suuresti, että miksei näitä tuoda esille missään, tai oikeastaan ihmettelen sitä, miksei näistä saa edes puhua? Rokotehaitat eivät ole tekaistuja tarinoita, sillä Suomessakin on lapsia jotka ovat saaneet rokotteesta vakavia vammoja. Eikö tämä  jo itsestään riitä harkitsemaan kyseisen rokotteen ottamista omalle lapselle?

HPV-rokote

HPV-rokotteen haitat jyräävät hyödyt

Rokotteen valmistajan mukaan mahdollisuus kuolla rokotteen antamisen jälkeen 37-kertaisesti suurempi, kuin mahdollisuus kuolla koko elinaikanaan itse kohdunkaulan syöpään.

Rokotteessa on monenlaisia aineita ja myös apuaineita, jotka niin sanotusti tehostavat rokotteen toimintaa. HPV-rokotteen apuaineet näyttäisivätkin olevan juuri ne vaarallisimmat komponentit. Apuaineina toimivat mm. alumiini, fosfaatti, sulfaatti. Alumiinia elimistö ei tarvitse mihinkään prosessiin, vaan se on ylimääräinen vierasaine ja alumiini onkin liitetty mm. dementiaan, Alzheimerin tautiin, ADHD:iin ja autismiin. Rokotteissa apuaineet lisäävät aineen pääsyä aivonesteen läpi ja tämän takia se vaikuttaa esimerkiksi keskushermostoon. Suomessa ei ole tällä hetkellä hoitoa HPV-rokotteesta haittoja saaneille, vaan oireet luetaan psykosomaattisiksi eli luulosairauksiksi.

 

HPV-rokotteen  tutkimukset eivät perustu aitoon plaseboryhmään

Rokotteen alkututkimukset perustuvat aika kyseenalaiseen näyttöön. Plaseboryhmän rokotteissa ei ole käytetty keittosuolaa tai sokeriliuosta vaan rokotetta ilman viruskomponenttia, eli testiryhmä on saanut rokotetta, jossa on ollut pelkkiä apuaineita (eli samoja aineita mitä myös itse rokotteessa on). Mielenkiintoista, miten tätä voidaan edes verrata, koska kumpikin ryhmä on saanut samoja aineita (apuaineita) joten miten tämä tutkimus voi olla edes vakavasti otettava?  Kun molemmat verrokkiryhmät saivat samoja aineita, ei tietenkään saada eroja, koska molemmat saivat haitallisia aineita ja rokote luokitellaan ns. turvalliseksi. Kysymys kuuluukin, miksi rokotetta ei ole tutkittu oikealla tutkimuksella ja verrattu rokotetta oikeaan plaseboryhmään? Oma näkemykseni, on se että näin rokotteen haittavaikutukset saatiin ”minimoitua” ja rokote saatiin mahdollisimman nopeasti markkinoille. Jos verrokkiryhmä olisi ollut oikea verrokkiryhmä (saanut siis esimerkiksi keittosuolaa), ei rokote olisi luultavasti päässyt seulasta läpi, sillä kovat haittavaikutukset olisivat estäneet sen.

HPV-rokote

Miksi rokotetta ollaan laittamassa myös pojille, jos rokote on pääasiassa kohdunkaulan syöpään?

Itseäni näin pojan äitinä ihmetyttää kovasti se asia, että miksi tätä rokotetta annetaan nyt myös pojille? Ja vastaus on se, että HPV-rokotteella pyritään estämään pojilla suun ja nielun HPV-viruksen mahdollisesti johtuvien syöpien esiintyvyyttä ja penissyövän esiintyvyyttä. Tästä ei ole myöskään mitään tutkimuksia, vaan nämä kaikki ovat spekulaatiota. HPV-rokotteen toimivuudesta juuri syöpään vastaan ei ole mitään näyttöä, ja ne sivuvaikutukset? Niitä esiintyy yhtälailla poikien keskuudessa.

 

Laki vapauttaa rokoteyhtiöt vastuusta

Vuonna 1988 USA:ssa on kirjoitettu laki, jossa rokoteyhtiöt saivat suojan ja rokotteesta tulevat sivu- ja haittavaikutukset käsitellään liittovaltion elimessä, joka on pitkäkestoinen ja vaikea prosessi. Rokoteyhtiöt tekevät Suomessa THL:n kanssa sopimuksen, jossa heitä vastaan ei nosteta syytteitä tai kanteita vaan rokotekomplikaatioista vastaa THL (eli loppupeleissä valtio). Virallinen rokotelinja meillä Suomessa on se, ettei vakavia rokotekomplikaatioita ei ole, eikä niitä tunnusteta. Täten on todella vaikeaa saada korvauksia tai taloudellista tukea valtiolta. Nämä tapaukset lakaistaan maton alle ja sivu- tai haittavaurioita saaneet lapset ja heidän vanhempansa leimataan hulluiksi. Surullista, niin surullista mutta totta.

HPV-rokote

HPV-rokote myydään lapsille kera vaaleapunaisen mainostekstin

HPV-rokotetta markkinoidaan mielestäni todella kyseenalaisin menetelmin lapsille. Markkinointi tapahtuu vaaleanpunaisin mielikuvin, eikä esimerkiksi kotiin tulleissa esitteissä kerrota vakavista haitoista, joita on myös mahdollista saada. Markkinointi on tällöin aika yksipuolista ja se tapahtuu esimerkiksi ”tyttöjen juttuna”. Kun kirjoitat Googleen tyttöjen juttu, niin sivu ohjaa sinut THL:n (HPV-rokote sivulle), jossa kerrotaan hyvin positiiviseen sävyyn rokotteista ja vain todella vähän haittavaikutuksista ja vakavista haittavaikutuksista ei puhuta sanaakaan. Ote THL:n sivuilta:

 • ”Kymmenet tuhannet ihmiset välttyvät seurantaa vaativilta, papilloomavirusten aiheuttamilta solumuutoksilta
 • Tuhannet ihmiset välttyvät papilloomavirusten aiheuttamilta, kirurgisen poiston vaativilta syövän esiasteilta
 • Sadat naiset ja miehet välttyvät papilloomavirusten aiheuttamaan syöpään sairastumiselta ja sen seurauksena myös leikkauksilta sekä säde- ja sytostaattihoidoilta.
 • Nykyistä harvemmat kuolevat papilloomavirusten aiheuttamiin syöpiin.
 • Samalla valtava joukko ihmisiä säästyy papilloomavirustartunnan seurausten aiheuttamilta huolilta, peloilta, surulta ja arjen hankaluuksilta.

Kuten kaikilla lääkkeillä, myös HPV-rokotteella voi olla haittavaikutuksia. Kaikki eivät niitä kuitenkaan saa.

Tyypillisimpiä ovat esimerkiksi pistoalueen kipu ja punoitus sekä päänsärky. Vakavammat haitat, kuten voimakkaat allergiset reaktiot, ovat hyvin harvinaisia”.

Miksi THL käyttää mainonnassaan pelottelua?

Miksi rokotteen hyödyissä puhutaan säde- ja sytostaattihoidoista? Mielestäni tämä on pelottelua, kun tällaista asiaa lukee pieni 12-vuotias lapsi! ”Sadat naiset ja miehet välttyvät papilloomavirusten aiheuttamaan syöpään sairastumiselta ja sen seurauksena myös leikkauksilta sekä säde- ja sytostaattihoidoilta.” Mielestäni jokaisen kannattaa muistaa, että 12-vuotias on tosiaankin vielä lapsi ja hän ei osaa todellakaan päättää omasta terveydestään saatikka rokotteen hyödyistä tai haitoista. Vakavista haitoista puhutaan tässä kohdassa vain ”voimakkaista allergisista reaktioista, jotka ovat hyvin harvinaisia”. Ihmettelen syvästi, miksei tässä puhuta totta rokotteen vakavista haittavaikutuksista, koska niitäkin on.

Rokotteen haittavaikutuksia ei ole pystytty yhdistämään rokotteeseen (tieteellisesti), mutta jokainen voi omalla kohdallaan miettiä, että miksi terve koulua käyvä ja harrastava lapsi on yhtäkkiä rokotteen antamisen jälkeen sänkypotilas? Ja niin sairas, ettei pysty käymään esimerkiksi koulua. Se ei ole sattumaa ja jokainen oman lapsensa tunteva vanhempi ymmärtää tämän asian. Miksi ihmeessä THL:n sivuilla vielä erikseen korostetaan, että HPV-rokotuksen jälkeen ilmenneet oireet eivät välttämättä johdu rokotuksesta?! Mistä ne sitten johtuvat? Kats. alta THL:n sivuilta:

 

”HPV-rokotuksen jälkeen ilmenneet oireet eivät välttämättä johdu rokotuksesta

HPV-rokotuksiin on etenkin sosiaalisessa mediassa ajoittain yhdistetty vakaviakin oireita tai sairauksia. Kun näiden sairauksien tai oireiden yleisyyttä on verrattu laajoissa tutkimuksissa rokotetuilla ja rokottamattomilla, on todettu, että ne ovat olleet molemmissa ryhmissä yhtä yleisiä.

Joissain väestöissä esimerkiksi hermostolliset oireet ovat olleet yleisempiä rokotteen käyttöönoton jälkeen kuin esimerkiksi vuosikymmen sitten. Kyseiset oireet ovat kuitenkin yleistyneet myös pojilla, vaikka poikia ei ole rokotettu.”

Minä voisin kernaasti ottaa nämä kyseiset tutkimukset tarkasteluun. Ota siis selvää HPV-rokotteesta, ennen kuin on liian myöhäistä <3

 

 

 

Linkkejä joita käytin juttuuni:

Olli Erkolan haastattelu HPV-rokotteesta

HPV-rokoteuhrit surutta sensuuriin

https://hpv-rokote.fi/hpv-rokote/

https://ls24.fi/artikkelit/hpv-rokote-tuhosi-tytartemme-elaman

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/elinahytonen/158249-suzanne-humphries-ja-vaikeneva-suomi/

http://www.rokotusinfo.fi/?fbclid=IwAR3U5Q9tvgetkDaGgS3n1EwAjtVNjOYv0TKUaJPb1DPJoOqRlDXkrZA9P7w

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jo-12-vuotias-voidaan-rokottaa-ilman-vanhempien-lupaa/2369774#gs.n1nywe

 

Kategoria:

2 kommenttia

 1. Teemu Laulajainen klo

  Tärkeä kirjoitus, joku voisi alkaa perustamaan yhdistystä joka ajaisi rokotehaittauhrien asiaa.

  • Kiitos kommentistasi Teemu! Tämä on ihan totta ja mielestäni Suomessa joku järjestö näitä ajaakin. Mutta kuten varmasti tiedät se on aika vaikeaa koska koko ongelman olemassaolo kielletään 🙁

   <3 Tiina

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.