Miten omega-3-rasvahappojen puute vaikuttaa terveyteesi?

omega 3

Miten omega-3-rasvahappojen puute vaikuttaa terveyteesi? Ravinnon omega-6 – ja omega-3 -rasvahappojen suhde on muuttunut huonompaan suuntaan viime vuosikymmeninä, ehkä sinäkin kärsit epätasapainosta mutta et tiedä sitä. Lähdin tutkimaan asiaa ja korostan, että en ole lääkäri enkä ravitsemuksen ammattilainen mutta olen intohimoinen selvittämään miten ravitsemus ihmiseen vaikuttaa.

Omega 3-rasvahapot vaikuttavat terveyteesi

Tuntuuko, että ajatus ei toimi ja aivot jumittaa? Aivoihin vaikuttavat monet erilaiset asiat, kuten ruokavalio, rasvat sekä kuona-aineet. Aivoista 60 % on rasvaa, joten ei ole ihan sama, mistä lähteestä rasvasi saat, tai minkä laatuista se on. Aikoinaan omega-6 – ja omega-3 -rasvahappojen saanti on ollut tasapainossa ja niiden suhde on ollut 1:1 tai 1:2. Ihmisen geenit ovat kehittyneet rakenteeltaan ja toiminnoiltaan tällaisen rasvahappotasapainon vallitessa. Lähde.

Valitettavasti länsimaisesta ruokavaliosta näitä rasvoja saa nykyään keskimäärin suhteessa 15-17:1, eli noin 15-kertaisesti liikaa omega-6 -rasvoja verrattuna omega-3:een. Muutoksella on ollut haitallinen vaikutus geenien rakenteisiin ja toimintoihin. Seurauksena tästä ovat esimerkiksi lasten oppimis- ja keskittymiskyvyn puute sekä häiriökäyttäytyminen. Jotkut tutkijat ovat myös sitä mieltä, että mielenterveyspotilaiden olisi hyvä nauttia omega-3 -rasvahappoja osana ruokavaliotaan.

Miten omega-3-rasvahappojen puute vaikuttaa terveyteesi?

elimistön omega-6/omega-3-tasapaino on järkkynyt monissa sairauksissa

Tutkimusten mukaan elimistön omega-6/omega-3-tasapaino on järkkynyt mm. seuraavissa tiloissa: anoreksia, astma, atopia, autoimmuunitaudit, Crohnin tauti, diabetes, haavainen paksusuolen tulehdus (colitis ulcerosa), lupus erythematosus (LED), multippeliskleroosi (MS), migreeni ja masennus, psoriasis, skitsofrenia, sydän- ja verisuonitaudit, syöpäsairaudet, tulehdustaudit. Siinäpä lista sairauksista ja vain siksi, kun rasvatasapaino on järkkynyt. Lähde.

Oliiviöljy omega 3 lähteenä

”Kolesteroli ei olisi mikään ongelma, jos ihmiset tasapainoittaisivat omega-6- ja omega-3 -rasvahappojen saannin\”, sanoo Simopoulos. Lähde.

Tämä oli kyllä uusi tieto minulle, vaikka olen rasvatasapainosta ennemminkin lukenut. Niin mielenkiintoista, että kolesteroli olisi korjattavissa noin pienellä seikalla ilman lääkkeitä!

Miten omega-3-rasvahappojen puute vaikuttaa terveyteesi?

Rasvoja on monenlaisia, valitse itsellesi tarkoin parhaat!

Rasvoissa on tosiaan eroja, eikä ole samantekevää, mitä rasvoja suuhusi laitat. Hyvät ja laadukkaat rasvat auttavat aivojasi toimimaan, ihoasi hehkumaan, ravintoaineita imeytymään paremmin, kuona-aineesi poistuvat ja hormonitasapainosi pysyy kunnossa. Kerron sinulle, mitkä ovat hyviä rasvanlähteitä ja mitkä taas eivät ole.

Aloitetaanpa margariineista, eli mitä kevyenpää ja ns. terveellisempää se on, sitä enemmän sitä on teollisesti käsitelty ja sitä enemmän se sisältää epämääräisiä ainesosia. Usein margariinit sisältävät myös haitallisia transrasvoja. Transrasvoja sekä kasvirasvoja löytyy muun muassa kekseistä, jäätelöistä ja jogurteista. Haitallisimpia ovat tuotteet joiden tuoteselosteessa mainitaan kovetettu tai osittain kovetettu kasvirasva.

Elimistölle sopivat parhaiten luonnollisessa muodossa olevat käsittelemättömät öljyt, kuten luomulaatuiset neitsytöljyt, hamppusiemenöljy ja kylmäpuristettu neitsyt kookosöljyä. Kookosöljy sisältää  bakteereja tuhoavaa ja vastustuskykyä parantavaa lauriinihappoa. Lauriinihappoa on myös äidinmaidossa, joka parantaa vastustuskyvyn kehittymistä vauvoilla. Koska kookosöljy sisältää keskipitkiä rasvahappoja, ei se kerry keskivartaloon muiden rasvojen tapaan, vaan elimistö käyttää nämä rasvahapot lähes suoraan energiaksi. Näin ollen ne eivät myöskään rasita maksaa muiden tyydyttyneiden rasvojen tapaan. Hamppu taas sisältää välttämättömiä aminohappoja ja hyvässä suhteessa omega-3:een ja omega-6:een.

Miten omega-3-rasvahappojen puute vaikuttaa terveyteesi?

Minulle uusi tuttavuus oli camelina-öljy, joka menikin juuri tilauskoriin. Se sisältää runsaasti omega-3 -rasvahappoja. Camelina-öljyä saadaan camelina sativa -kasvinsiemenistä kylmäpuristamalla ilman kemiallisia aineita. Öljyjen lisäksi hyviä rasvoja saa pähkinöistä ja siemenistä, lisäksi niistä saa antioksidantteja, kuituja sekä proteiineja. Parhaimpia omega-3 lähteitä ovat saksanpähkinä sekä chia-siemenet. Usein siemenissä on entsyyminestäjiä ja ne saattavat heikentää niiden sulamistaja aiheuttaa vatsavaivoja. Suosittelen niiden liottamista ennen käyttämistä.

Pellavan ja chian siemenet kannattaa murskata ennen käyttöä, tai pureskella mahdollisimman hyvin, että saat kaikki mahdolliset rasvat ja muut ravinteet hyödyksesi. Chia-siemenet imevät nestettä yhdeksänkertaisen määrän kokoonsa nähden ja geelissä, jonka siemenet ja vesi muodostavat on 90 prosenttia liukoista kuitua. Ne myös kosteuttavat kehoa sisäisesti.

Omega- 3 ja omega-6 lähteet:

 

per 100g                                                   omega-3                              omega-6

Oliiviöljy                                                     0,5                                              10,4

Hamppusiemenöljy                                 20,7                                            54,2

(hamppufarmi)

Neitsyt kookosöljy                                    0                                                1,8

camelinaöljy                                        40                                          15

Saksanpähkinä                                          9,1                                             16

Chia-siemen                                         21,8                                       6,2

Rypsiöljy                                                     10,3                                          22,1

Oivariini (75%)                                          2,4                                            5,1

Becel Pro-Active (35%)                            3,5                                            13,6

Cashew-pähkinä                                       0,1                                              7,8

Lähde: Fineli

Kuten taulukosta huomaa, niin korkealle omega-3 -lähteiksi sijoittuvat camelinaöljy sekä chia-siemen. Kookosöljy taas ei sisällä yhtään omega-3 rasvahappoja, mutta sillä on paljon muita terveysvaikutuksia, kuten tuolla edellä mainitsin. Taulukossa ei mainita kalaöljyä mutta se on yksi parhaimmista omega-3 lähteistä. Joten ehdoton suositukseni on että otat laadukkaan omega-3 valmisteen heti käytöösi. Tutkimustyötä tehdessäni oli jännä huomata, miten kasvisrasvat eroavat toisistaan. Esimerkkinä Oivariini ja terveys- ja Sydän-tuotteena markkinoitu Becel. Oivariinissä on aika hyvässä suhteessa molempia rasvahappoja ja se sisältää voita, rypsiöljyä, vettä, suolaa ja d-vitamiinia.

Transrasvat ja palmuöljy ovat epäterveellisiä

Becel, jota markkinoidaan myös kolesterolin alentajana sisältää vain 3,5 g (omega-3) ja 13,6 g (omega-6 -rasvahappoja), lisäksi se sisältää 0,3 g transrasvahappoja! Becel koostuu mm. vedestä, kasviöljystä (auringonkukka 18%, pellava 8% ja rypsi 4% ja palmuöljy*?). Ei ollut yllättävää, että palmuöljyn määrää ei oltu kerrottu ollenkaan, vaan se oli merkitty * merkillä. Jos tämä Becel sisältää rasvaa 38%, niin olisiko palmyöljyn osuus sitten 8%? Vaikea sanoa, tämähän on vain arvailua, koska tuoteselosteissahan ei tarvitse kaikkia aineita ilmoittaa.

Ja mitä tulee palmyöljyyn, niin sehän on yksi epäterveellisimmistä rasvoista mitä maan päällä on. Palmuöljy sisältää pelkästään kovia rasvoja ja sitä käytetäänkin elintarviketeollisuudessa sen halvan hinnan takia. Sitä löytyy paljon esimerkiksi einesruoasta, kekseistä sekä valmiista leivonnaisista. Vieläkö ihmettelet miksi valmiit leivonnaiset tai einesruoat ovat niin edullisia? Seuraavan kerran kun olet kaupassa, niin kurkkaapa huviksesi, mitä tuotteet oikeasti sisältävät.

Ruokavirasto sanoo transrasvoista näin:

”Transrasvat eli transrasvahapot ovat tyydyttymättömiä rasvoja. Muista tyydyttymättömistä rasvahapoista poiketen ne ovat olomuodoltaan kiinteitä. Kiinteän rakenteensa vuoksi ne lasketaan kuuluviksi ravinnon koviin rasvoihin yhdessä tyydyttyneiden rasvahappojen kanssa. Transrasvojen vaikutukset veren rasva-arvoihin ovat jopa haitallisemmat kuin tyydyttyneiden rasvahappojen.”

mutta silti…

”Tämän hetkisen EU-lainsäädännön mukaan transrasvojen määrää ei saa ilmoittaa erikseen ravintoarvoilmoituksessa tai muualla pakkausmerkinnöissä.”

Aika hämmentävää! Näin meitä sitten viedään! Transrasvat ovat haitallisia ihmiselle, mutta EU kieltää niiden ilmoittamisen pakkauksissa? Ilmeisesti tällä blokataan laatutietoinen kuluttaja, koska hän ei saa tietää, onko tuotteessa transrasvoja vai ei.

En suosittele käyttämään eineksiä, keksejä tai muita herkkuja päivittäin. Silloin tällöin herkuttelu on mielestäni kuitenkin ok. Onneksi näissäkin on valinnanvaraa ja jos teet vaikkapa osan herkuista itse, niin tiedät jo mitä suuhusi laitat. Raakasuklaa on hyvä esimerkki näistä!

 

Kategoria:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 vinkkiä vähentämään kemikaali

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi?

Tilaa 5 vinkin miniopas ja tasapainoita kehosi!

Ekoelämäni