Miten pystyt helposti vähentää lapsen kemikaalikuormaa?

Miten pystyt helposti vähentää lapsen kemikaalikuormaa? Lapset niin kuin me aikuisetkin, altistuvat nykyaikana suurille määrille erilaisia kemikaaleja. Toki äidin oma kemikaalikuorma vaikuttaa myös syntyvään lapseen ja lapsi saakin perintönä jopa sukupolvien takaisia kemikaaleja. Perintönä tulleisiin kemikaaleihin on hiukan vaikemapi vaikuttaa mutta onneksi tämän hetkisiin kemikaaleihin voi kuitenkin vaikuttaa.  Samalla kun kemikaalimäärät kehossamme lisääntyvät, on suolistomme entistä köyhempi ja tämä on terveyden kannalta huono juttu.  Suoliston laajakirjoinen bakteerikanta on koko terveytemme edellytys ja uudet tutkimukset osoittavatkin kaupungistumisen ja luonnon köyhtymisen olevan yhteydessä uusiin sairauksiin. Kerron sinulle neljä vinkkiä joilla voit helposti vähentää lapsen kemikaalikuormaa.

Miten pystyt helposti vähentää lapsen kemikaalikuormaa?

Suosi luomulaatuista ruokaa ja vähennät kemikaaleja

Suosi mahdollisimman paljon luomulaatuista ruokaa. Vaikka Suomessa onkin hyvin puhdasta ruokaa, niin käytetään täälläkin valitettavasti lisä- ja torjunta-aineita sekä muita kemikaaleja raaka-aineiden kasvatuksessa ja valmistuksessa. Syödyn ruoan kautta kemikaalit päätyvät ihmisen elimistöön ja aiheuttavat siellä monenlaisia haittoja. On totta, että luomuruoka on hieman kalliimpaa kuin tavallinen ruoka. Toki luomulaatuisen ruoan tuotanto on tietysti paljon kalliimpaa kuin normaalin ruoan.

Vältä prosessoitua ruokaa. Kaikki prosessoitu ruoka on usein kuorrutettu lisä-, ja säilöntäaineilla. Lisäksi ne sisältävät vähän kuituja ja paljon sokeria, eivätkä missään tapauksessa ole hyväksi suolistollemme. Monilla lisäaineilla onkin todistettu olevan tuhoava vaikutus suolistoflooraamme, joka täten vaikuttaa koko terveyteemme.

Miten pystyt helposti vähentää lapsen kemikaalikuormaa?

Toki prosessoidulle ruoalle on ehkä joskus aikansa ja paikkansa ja niiden käyttäminen on ok silloin tällöin, mutta niitä tulisi aina kuitenkin käyttää harkiten, eivätkä ne mielestäni kuulu päivittäiseen ruokavalioon. Mekin syömme sillöin tällöin gluteenitomia valmiita karjalanpiirakkoja. Prosessoituun ruokaan, eli eineksiin kuuluvat kaikenlainen valmisruoka, jäätelöt, keksit, piirakat yms. Tämä kaikki ruoka on niin sanotusti kuollutta, eikä millään tavalla ruoki pienen ihmisen kehoa. Toisin kuin esimerkiksi luomu banaani tai vaikkapa omena, mustikoista puhumattakaan. Luomulaatuiset hedelmät ovatkin oikein mainioita välipaloja lapsille kuten myös esimerkiksi marjaisat raakakakut.

Miten pystyt helposti vähentää lapsen kemikaalikuormaa?

Kodin pesu- ja  puhdistusaineet luonnonmukaisiin aineisiin

Pesuaineissa olevat kemikaalit ja hajusteet voivat aiheuttaa erilaisia oireita lapsille. Dr. Howardin kirjassa ADD- ja ADHD-ruokavalio oli verrattu ADHD-lapsen kirjoitusta ja piirtämistä ennen ja jälkeen kemikaalialtistuksen. Muistaakseni aineina käytettiin pesu- ja desinfinointiainetta, tulokset olivat hämmästyttäviä. Piirrustukset olivat ennen altistumista hyvin erilaisia kun altistumisen jälkeen. Jos haluat tarkastella näitä tuloksia, suosittelen etsimään käsiisi tuon kirjan. Jos siis haluat vähentää lapsen kemikaalikuormaa, vaihda kaikki allaolevat pesu- ja kosmetiikka-aineet luonnonmukaisiin aineisiin.

Käsisaippuat ja shampoot, käsitiskiaine, konetiskiaineet (pesukone ja tiskikone) sekä yleispesuaine.

Miten pystyt helposti vähentää lapsen kemikaalikuormaa?

Muistathan, että kodissa on hyvä olla bakteereja ja mikrobeja ja että suurinosa bakteereista on ihmiselle enemmän hyödyksi kuin haitaksi! Ylenpalttinen siivoaminen ja desinfiointiaineiden käyttäminen ei ole hyväksi suolistofloorallemme tai terveydellemme. En suosittelekaan mitään desinfiointiaineita kotiin ja usein saippuapesu riittää varsin hyvin.  Jos käytät usein definfioivia pesuaineita, voivat bakteerit tulla niille resistenssiksi. Eli resistenssi tarkoittaa sitä, että bakteereihin ei enää tehoa normaalit pesuaineet niin kuin ennen. Sairaaloissa näistä bakteereista puhutaan sairaalabakteereina ja niitähän syntyy juuri siksi, kun on liian puhdasta ja pintoja desinfioidaan paljon.  Toki desinfioivia pesuaineita voi käyttää silloin tällöin kotona, jos koet sille tarvetta, mutta itse olen pärjännyt hyvin ilmankin.

Miten pystyt helposti vähentää lapsen kemikaalikuormaa?

Metsällä on parantava vaikutus kokonaisterveydellesi

Metsä ruokkii niin mieltä kuin kehoakin ja metsällä on tutkitusti rauhoittava vaikutus ihmiseen. Metsässä on myös todella paljon erilaisia mikrobeja ja bakteereja, jotka ovat meille pelkäksi hyödyksi ja rikastuttavat mikrobiomiamme. Normaalikasvuston ja niiden sisältämien geenien eli perintötekijöiden kokonaisuutta kutsutaan mikrobiomiksi. Mikrobiomiin vaikuttamalla voidaan mahdollisesti vähentää esimerkiksi allergian ja astman ilmaantuvuutta. Mikrobiomi onkin hyvin viisas ja se kouluttaa ihmiselimistön puolustusjärjestelmää eli immuniteettia erottamaan vaaralliset tekijät vaarattomista sekä omien solujen tuotteet vieraista. Terve mikrobiomi sietää stressiä ja palautuu normaaliksi häiriöiden kuten antibioottikuurin jälkeen.

Lapsen immuunijärjestelmän kehittymiseen voidaan vaikuttaa siis runsaalla kontaktilla erilaisten bakteerien ja mikrobien kanssa. Iholla, limakalvoilla, hengitysteissä ja sukupuolielimissä on lukuisia pieneliöitä eli mikrobeja. Bakteerit, sienet ja virukset ovat ihon ja limakalvojen normaalikasvustoa eli normaaliflooraa. Ahtaat asuinolosuhteet, asuminen maatilalla ja eläinaltistuminen vähentävät riskiä sairastua allergisiin sairauksiin, koska ihmiset ovat koko ajan tekemisissä hyvien bakteerien kanssa. Myös lapsen tasapaino kehittyy todella paljon, kun hän saa temmeltää monipuolisessa maastossa ja saa kompastella puunjuuriin. Mars metsään siis! 🙂

Miten puhdistat kehosi? - ota tueksi 5 villiyrttiä

Möyri metsässä ja saat suolistosi sekä terveytesi voimaan paremmin

Että saat kaikki hyvät mikrobit metsästä käyttöösi, sinun olisi hyvä halata puita ja laittaa kätesi maahan ja multaan, nuuhkia sammalta, olla yhtä luonnon kanssa.

”Tuore tutkimus osoittaa, että käsiin hierottava metsäinen maa-aines lisää suoliston ja ihon mikrobiston monipuolisuutta. Nykyisen tutkimustiedon valossa laaja mikrobialtistus suojaa ihmistä monilta immuuni- ja autoimmuunisairauksilta.” Löytyykö uusimpiin kansantauteihin ja sairauksiin vastaus siis metsästä? Uskon vahvasti siihen! Ihmistä ei yksinkertaisesti ole tehty asumaan pelkästään kaupungissa irrallisena luonnosta, vaan ihminen ja luonto kuuluvat yhteen <3

hormonihäiriköt

Vähennä hormonihäirikköjen määrää kehossa

Yksi hormonihäirikköjen lähde on erilaiset muovit. Jääkaapissa ruoka kannattaakin säilyttää aina muissa kuin muovisissa astioissa. Suurimpia hormonihäirikköjen aiheuttajia ovat siis erilaiset muovit, sillä ne sisältävät erilaisia yhdisteitä, jotka ovat haitallisia ihmiskeholle. Ennen puhuttiin, että BPA-vapaat muovit ovat turvallisia käyttää, mutta näin ei kuitenkaan välttämättä ole. On tehty tutkimus, jonka mukaan BPS ja BPF (muoveissa käytettävät aineet) ovat hormonaalisti yhtä aktiivisia kuin BPA ja että niillä on hormonaalisesti samankaltaisia haittavaikutuksia. Joten suosi aina mahdollisuuksien mukaan jotain muuta materiaalia kuin muovia. Kaikki lapsen ruokailuvälineet olisi hyvä olla metallisia ja posliinisia, ei muovisia. Kesä on tulossa ja tällöin suurta huomiota kannattaa kiinnittää myös lapsen vesipulloon. Osta siis laadukas vesipullo joka ei ole muovia. Turvallisia materiaaleja ovat esimerkiski lasi tai alumiini.

Miten puhdistat kehosi? - ota tueksi 5 villiyrttiä

 

 

Lähteet

Choi, Soki 2019: Suolisto vallankumous

Haahtela, Tari – Hannuksela, Matti – Mäkelä, Mika – Terho, Erkki O 2007: Allergia. Duodecim.

https://www2.helsinki.fi/fi/uutiset/terveys/mullan-eliot-pitavat-meita-terveena

https://www.vyl.fi/alan-kehittaminen/teemavuodet-ja-kampanjat/puunhalausviikko/osallistu/toimintavinkkeja/halaa-hyvat-mikrobit-talteen/

Kategoria:

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.