Miten seuraat kuukautiskiertoasi? Ota käyttöösi kuukello

Miten seuraat kuukautiskiertoasi? Ota käyttöösi kuukello

Miten seuraat kuukautiskiertoasi? Ota käyttöösi kuukello. Oletko koskaan miettinyt tarkemmin kuukautisten merkitystä? Muuta kuin, että kuukautiset ovat merkki sitä että voit mahdollisesti joskus tulla raskaaksi ja saada lapsia? Jos miettisitkin kuukautiskierron vaikutusta koko elämääsi. Jos kuukautisten alkuperäinen tarkoitus olisikin rytmittää sinun elämääsi? Jos sinua ei olekaan luotu tekemään samaa tahtia kuin miehet, vaan sinun koko elämän keskipisteenä olisikin kuukautiskierto ja sen kuuntelu ja oikeanlainen rytmitys elämään? Kuukautiskierto onkin olennainen osa naisen itsetuntemusta ja juuri itsetuntemus auttaa sinua löytämään tien sisäiseen viisauteesi.

Kuukautiskierto ja hormonijärjestelmä ohjailevat sinua

Naiset ovat naisia ja miehet miehiä, mutta naisissa ja miehissä on paljonkin eroja ja suurin ero on se, että naisen elämää määrittävät hyvin paljon hormonit ja kuukautiskierto. Kierron vaihe vaikuttaa niin fyysiseen kuin tunne-elämäänkin ja täytyy muistaa, että myös kuu vaikuttaa naisen kuukautiskiertoon. Naista ei siis ole tehty suorittamaan, koska naisen elämän määrittelee kuukautisrytmi ja siinä ei vain voi mennä kaasu pohjassa koko ajan. Itse huomasin vasta hiljattain, että kehoni on yrittänyt jo pitkän aikaa kertoa minulle, että tahtia pitäisi hidastaa ennen kuukautisia. Kun en ole hidastanut tahtiani, lopputulos on ollut se, että olen aina tullut flunssaan. Näin jälkikäteen ajateltuna kehoni on toiminut ihan oikein, koska en ole kuunnellut sen viestejä se on viestittänyt minulle vielä kovemmin eli flunssalla. Se on käytännössä siis huutanut minulle, että hidasta tai muuten sanon sopimuksen irti. Kuinka tärkeää siis onkaan, että osaat kuunnella oman kehosi viestejä!

Kun toimit kiertosi vastaisesti, tukahdutat omat sisäiset tarpeesi ja uhraat itsesi muiden puolesta. Näiden tarpeiden tukahdutus voi saada aikaan energiakierron jumitiloja naisen kehossa ja tunne-elämässä. Tästä seurauksena voi olla ennemmin mainitsemani flunssa, unettomuus, työuupumus/uupumus, ahdistus, masennus, gynekologisia sairauksia tai voimakkaita PMS-oireita.

Miten seuraat kuukautiskiertoasi? Ota käyttöösi kuukello

Kuukautiskierron ymmärtäminen on sinun voimavarasi

Kun opit ymmärtämään paremmin kiertoasi ja sen rytmejä, siitä tulee sinulle työväline, jolla voit hallinnoida paremmin arkeasi omia voimavaroja hyödyntäen. Tämä voima ja tieto tulee juuri sinun omasta sisäisestä viisaudestasi, mikset siis hyödyntäisi sitä?  Ajattele, jos saisit lisää voimavaroja vain seuraamalla kuukautiskiertoasi? Kuinka paljon paremmin oppisit ymmärtämään itseäsi ja tuntemuksiasi kierron eri vaiheissa. Kuukautiskierto on naisen luontainen työväline ja ohjausjärjestelmä. Kuukautiskiertoa voisi mielestäni sanoa jopa naisen sisäiseksi kompassiksi, joka opastaa eteenpäin elämän pyörteissä.

Viisi elementtiä esiintyy myös naisen luontaisessa kuukautiskierrossa

Viisi elementtiä ovat siis puu, tuli, maa, metalli ja vesi. ”Näitä elementtejä voidaan käyttää kiinalaisessa lääketieteessä kuvaamaan elämän rytmejä, kiertokulkua ja muutoksia. Sisäelimiä, vuodenaikoja ja tunteita voidaan luokitella elementteihin. Näillä elementeillä on tyypillisiä ominaisuuksia toimintoja, jotka kuvaavat elementtien vahvuuksia”. Kun näitä tarkastelee, hahmottuvat myös kehossa olevat epätasapainot. Viisi elementtiä esiintyvät myös naisen luontaisessa kuukautiskierrossa. Elementit vahvistavat kierron vaiheita ja samalla ne tuovat esiin kehossa vallitsevia epätasapainoja kierron eri vaiheissa. Teorian avulla hahmotetaan minkä sisäelimen energiakentässä epätasapainot sijaitsevat.

Miten seuraat kuukautiskiertoasi? Ota käyttöösi kuukello

Kuukautiskierron eri vaiheet

Kiinalainen lääketiede jakaa naisen kuukautiskierron neljään eri vaiheeseen

Kiertoa määrittelevät Yinin ja Yangin tasapaino. Muutokset seuraavaan vaiheeseen voivat olla hienovaraisia, jos elät luonnollisessa rytmissäsi, mutta jos elät rytmisi vastaista elämää, voivat muutokset olla hyvin voimakkaita. Ymmärrettävästi vastavirtaan uiminen kuluttaa aika paljon energiaa ja voimia.

Kierron vaiheet

  • Vuoto- Yinin aika 1-5 pv
  • Vuodon jälkeinen aika- Yinin ja veren vahvistus 6-11 pv
  • Ovulaatio- Yangin aika 12-16 pv
  • Ovulaation jälkeinen aika- Yangin ja Qin vahvistus 6-28pv

Vuoto

Vetäytymisen ja levon aikaa. Olosi voi tuntua väsyneeltä ja kaikki voi ärsyttää. Ota siis breikkiä liikunnasta tai tee vain lempeää harjoittelua. Kuuntele sisäisiä tarpeitasi. Tämä aika on menneen ja kuluneen hyvästelyä. Tämä hetki on oivallista aikaa päästää siis menemään ne asiat, jotka eivät enää palvele sinua. Vuodon aikana energia suuntaa sisäänpäin, jolloin kannattaa suojata itsensä kylmältä, sillä voit muuten vilustua helposti. Kun kuukautiset ovat ohitse on vanha poistunut kehostasi. Tämän kunniaksi voit tehdä esimerkiksi puhdistavan saunomisen tai jalkakylvyn. Kannattaa tehdä hetkestä hieman erikoisempi ja laittaa vaikka kynttilöitä luomaan tunnelmaa tai voit käyttää eteerisiä öljyjä kylpyvedessäsi. Hemmottele itseäsi ja tee niin kuin sinusta tuntuu hyvältä! Ota hetki itsellesi ilman lapsia tai muita perheenjäseniä.

Miten voit oppia kuuntelemaan omaa intuitiotasi?

Vuodon jälkeinen aika

Vuodon jälkeinen aika on luomisen aikaa, koska ajatus juoksee nopeammin, analyyttisemmin ja kirkkaammin. Voit tavata ystäviäsi ja viettää laatuaikaa heidän kanssaan. Sydämen energia nauttii iloisesta naurusta ja hyvästä olosta.

Ovulaatio

Energia suuntautuu ulospäin ja sinusta voi tulla entistä välittävämpi ja hoivaavampi. Ovulaatio herättää myös naisen äidilliset tunteet. Koska munasolu irtoaa ja odottaa hedelmöittymistä, nousevat samalla estrogeenitasot ja seksuaalinen mielihalu voi kohota voimakkaastikin. Ovulaation aikana luodaan uutta! Voit tehdä vanhat projektit loppuun tai luoda kokonaan uutta, sillä nyt riittää virtaa. Ovulaation aika on myös todella hyvää aikaa maalata, suunnitella, askarrella, tehdä hyvää ruokaa tai aloittaa joku uusi projekti.

Ovulaation jälkeinen aika

Tämä aika antaa tilaa intuitiiviselle ajattelulle ja luovuudelle. Kuuntele siis sisimpäsi ääntä ja toimi sen mukaan, vaikka se olisi ristiriidassa muun maailman kanssa. Tässä ajassa voit tuntea itsesi intohimoiseksi ja olla seksuaalisesti itsevarma. Alhainen libido voi kertoa siitä, että munuaisten Yang-energia on vähyystilassa eli kehossa ei ole tarpeeksi lämpöä nostattamaan seksuaalista mielihalua ylöspäin sydämeen. Yang-energia vähyys voi kertoa myös kehon hitaasta aineenvaihdunnasta tai mahdollisesta kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Yang-energia tarvitsee lämpöä, suosi siis vaikkapa rauhoittavia jalkakylpyjä iltaisin. Jalkakylpyjä tehdessä keho samalla puhdistuu ja rentoutuu.

Miten seuraat kuukautiskiertoasi? Ota käyttöösi kuukello

Kuukello on itsetuntemuksen työväline

Kuukello on oiva väline sisäisten tarpeiden ymmärtämiseen. Moni ei välttämättä tiedosta, että kuukautisten tarkoitus on määritellä sisäistä dynamiikkaa. Jos sisäinen tarve vaatii jotain mitä et ymmärrä tai tee, niin toimit tarpeidesi vastaisesti ja kuormitat kehoasi. Naisena eläminen on rytmitettyä ja naisen kuussa on päiviä jolloin tarvitset lepoa, toisina päivinä voit taas olla sosiaalinen. Kaikki nämä piirteet ilmentyvät kierron eri vaiheissa. Voit tehdä kuukellostasi juuri sellaisen, joka sopii omille tarpeillesi. Voit piirtää sen paperille tai voit tehdä siitä esimerkiksi excel-kaavion tai voit tehdä kuukellon vaikkapa kalenteriisi.

Kuinka kuukello toimii?

Kuukellon täyttäminen aloitetaan kierron ensimmäisenä päivänä eli 1. vuotopäivänä. Voit merkata kuukelloon mielen ja kehon tuntemuksia eri tasoilla kierron eri päivinä. Voit käyttää sanoja, kirjoitusta symboleja sekä värejä. Kun olet täyttänyt kuukelloa esimerkiksi kolmen kuukauden ajalta, niin huomaat kellossa tietyn kuvion. Samankaltaisia ajatuksia tai tuntemuksia voi ilmetä kierron eri vaiheissa, vaikka jokainen kierto onkin erilainen. Huomaat myös tiettyjen fyysisten tarpeiden, kuten unen tarpeen lisääntyneen jossain vaiheessa. Sisimmälle kehälle voit laittaa kehon ja mielen tuntemuksia ja ne kuvastavatkin sinua itseäsi. Keskimmäiselle kehälle voit täydentää kuukierron päivät halutessaan. Uloimmalle kehälle voit merkata tunteita ja toivomuksia partnerin suhteen. Kuukello voi täten toimia myös tiedotuskanavana parisuhteelle ja perheelle.

Miten voit oppia kuuntelemaan omaa intuitiotasi?

Kun opit ymmärtämään itseäsi matkastasi tulee helpompi

Kuukello auttaa sinua ymmärtämään itseäsi paremmin. Miksi sinulla on tiettyjä tunteita tai kaipauksia tietyssä vaiheessa kuukautta. Tämä ymmärrys helpottaa niin parisuhdetta kuin perhe-elämääkin ja etenkin sitä omaa itsetuntemusta. Kun ymmärrät oman kiertosi koukeroita saat suuret voimavarat käyttöösi. Ymmärrät rytmittää elämääsi niin, että sisäinen kompassisi osoittaa koko ajan oikeaan suuntaan. Milloin kuuluu levätä, milloin taas voi painaa kaasun pohjaan. Kun opit ensin ymmärtämään itseäsi paremmin, niin sen jälkeen sinun on paljon helpompi ymmärtää myös muita.

 

Lähteet

Hirvikallio, Terhi 2016: Kuu-Naisen voima

Kategoria:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 vinkkiä vähentämään kemikaali

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi?

Tilaa 5 vinkin miniopas ja tasapainoita kehosi!