Stressaantunut keho? 5 lisäravinnetta jotka auttavat

Miksi D-vitamiini ehkäisee monien sairauksien syntymisen?

Stressaantunut keho? 5 lisäravinnetta jotka auttavat. Kukapa ei joskus olisi kokenut stressiä. Stressiä voi tulla monesta erilaisesta asiasta ja nyky-yhteiskunnan alati jatkuvat vaatimukset eivät juurikaan helpota tilanneta. Stressiä pystyy lievittämään monenlaisilla eri keinoilla ja kun perusta alkaa olemaan kunnossa, niin tietyillä lisäravinteilla voi tukea stressaantunutta kehoa lisää. Muista kuitenkin, että oikotietä ei ole olemassa ja perustan pitää olla kunnossa.

Näin rakennat hyvän perustan unelle

Uni on parasta lääkettä stressaantuneelle mielelle, mutta miten voit saada stressaantuneen mielen rauhoittumaan ennen nukkumaan menoa? Ohessa jaan vinkit, jotka ovat toimineet itselläni varsin hyvin. Todettakoon, että uniasioissa kannattaa aina ylläpitää samaa rytmiä, sillä keho ja mieli tykkäävät samoista iltarutiineista.

 

Iltarutiinini ennen nukkumaanmenoa:

  1. Himmennän valaistusta 19:00-20:00 maissa, jolloin luonnollisen melatoniinin tuotanto voi jo alkaa. Kirkkaat valot estävät melatoniinin luonnollista tuotantoa. Laitan kynttilöitä palamaan. Kynttilät luovat rauhallisen ja seesteisen tilan. Joskus käytän diffuuserissa laventelitippoja tai poltan laventelisuitsuketta. Laventelilla on rauhoittava vaikutus niin mielelle kuin vatsallekin.
  2. En ole koskaan ollut teeihmisiä, mutta löysin sattumalta iltateen ja päätin kokeilla sitä ja olen todennut, että kyllä teellä on rauhoittava vaikutus. Itselläni on käytössä tällä hetkellä Pukkan Night Time berry luomutee. Tee voi myös olla esimerkiksi luomulaatuista kamomillateetä. Iltateitä on tarjolla monenlaisia, mutta valitsethan aina luomulaatuisen ja kofeiinittoman teen. Juothan teesi hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, ettei yöllä tarvitse herätä vessaan.
  3. Tv ja tietokone pysyvät kiinni klo: 20:00 jälkeen. Sammuta myös mahdollinen langaton WIFI. Ennen tein tietokoneella hommia myöhään illalla, enkä usein saanut nukutuksi yöllä tämän jälkeen. Illalla on siis syytä rajoittaa TV:stä ja tietokoneesta tulevan valon määrää. Vähennäthän myös puhelimen käyttöä, koska yhtälailla siitä tulee sinistä valoa silmillesi, joka menee aivoillesi, joka taas vaikuttaa melatoniinin tuotantoon vähentävästi, joka taas vaikuttaa unenlaatuusi ja nukahtamiseesi. Jos käytät puhelinta, pyri käyttämään puhelimessa himmennintä, joka löytyy nykyisten puhelimien valikosta (silmän kuva).
  4. Yritä ottaa illat rauhallisemmin ja tehdä jotain rentouttavaa. Pyykkien viikkaaminen voi olla yllättävän rentouttavaa, jos esimerkiksi kuuntelet rauhallista musiikkia samalla. Myös kirjan lukeminen rupeaa aina väsyttämään. Itse olen ottanut rutiiniksi tehdä lämpimiä jalkakylpyjä iltaisin. Niillä on ihanan rentouttava vaikutus!
  5. Usein tuuletan makuuhuoneen hyvin ennen nukkumaanmenoa, raikas ilma ja puhtaat petivaatteet suorastaan kutsuvat nukkumaan.
  6. Rauhallinen venyttely ja voimistelu auttavat poistamaan kehosta kireyksiä, joten jo muutama venyttelyliike voi auttaa kehoa rentoutumaan entisestään. Itse teen usein iltajoogaa joka auttaa ihanasti rauhoittumaan! 

Kun olet saanut unesi perusteet kuntoon tee vielä nämä toimenpiteet

Kehosi on luotu liikkumaan ja nauttimaan myös ulkosista hemmotteluista. Kuten olen aiemmin todennut, kaikki mitä teet tai et tee fyysiselle kehollesi, vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kaikkiin kehoihisi. Kehosi on temppelisi, joten kohtele sitä siis hyvin! Liikunta on parasta lääkettä keholle ja suosittelenkin valitsemaan sellaisen muodon siitä, mikä on sinulle mieleen, olkoon se sitten jooga, metsässä kävely tai kuntosali. Liikkuminen tukee kokonaisvaltaista terveyttä ja vaikuttaa positiivisesti myös uneen. Älä unohda myöskään kehon hemmotteluhoitoja!

Stressaantunut keho? 5 lisäravinnetta jotka auttavat

Kylmäaltistus on pop!

Kylmäaltistuksella on tutkittu olevan monia terveysvaikutuksia ja yksi niistä on juuri stressin vähetyminen, koska kylmälle altistuessaan keho alkaa erittämään hyvänolon hormoneja, jotka taas vaikuttavat stressiin. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa tätä harrastusta mutta kesän jälkeen sen aloittaminen on kaikista helpointa. Vesi kylmenee asteittain ja näin ollen kehosi tottuu helpommin kylmenevään veteen. Ota kuitenkin huomioon, että hengität vedessä rauhallisesti pitkiä syviä hengityksiä. Kehon stressitila lisääntyy väliaikaisesti kylmään veteen mennessä ja voi jopa pahentaa kehon stressi tilannetta jos et osaa rentoutua ja hengitellä vedessä tasaisesti. Muista siis oikeanlainen hengitys tai skippaa kylmäaltistus äärimmäisessä stressitilassa ja aloita altistus vasta tilanteen rauhoituttua!

Metsä kutsuu sinua rauhoittumaan

Metsällä on todettu olevan todella hyviä vaikutuksia mieleen sekä kehoon ja metsä toimiikin rauhoittavasti. Jo 20 minuuttia metsässä auttaa mieltä rauhoittumaan. Kun menet metsään, yritä keskittyä täysin hetkeen ja luontoon olemalla sataprosenttisesti läsnä. Jos haluat metsäkokemuksesta vielä voimakkaamman, ota kengät pois jalastasi ja laita paljaat jalanpohjat maahan.

kiitollisuusharjoitus | ekoelamani

Meditaatio ja rentoutuminen ovat kaiken A ja O

Meditaatio on oikein oivallinen keino mielen rauhoittamiseen, mutta se ei vättämättä toimi kiireisellä ja tottumattomalla mielellä. Itselläni oli aluksi suuria vaikeuksia meditoinnin kanssa ja vasta kun opin oikeasti hidastamaan vauhtiani kehoa rentouttavilla joogaharjoituksilla, sain mieleni helpommin rauhoittumaan meditaatiossa. Myös pienet muutaman minuutin läsnäoloharjoitukset päivässä opettavat keskittymään juuri meneillään olevaan hetkeen (avanto toimii myös oivallisena läsnäoloharjoituksena).

Yritä saada päivääsi muutamia läsnäolo- tai joogaharjoituksia, jolloin keskityt täysin meneillään olevaan hetkeen. Itse olen aloittanut tekemään näitä tietoisesti. Esimerkiksi ruokailun ajan puhelin pysyy kokonaan poissa ja keskityn vain syömiseen. Pyrin myös rauhoittamaan keskustelut vain keskustelulle ilman puhelinta. Mikäs sen parempaa onkaan, kun saa keskittyä täysillä hyvään keskusteluun. Suosittelen myös välillä sammuttamaan tv:n, radion ja puhelinen, koska myös hiljaisuudesta täytyy oppia nauttimaan.

Mikä on Energisoiva mehu-smoothiepaasto-verkkovalmennus?

Näillä lisäravinteilla päihität stressin

C-vitamiini

C-vitamiinia ja muita terveydelle tärkeitä aineita saat paljon tietysti marjoista ja parhaimpia lähteitä ovatkin tyrni, mustikka ja mustaherukka. Ihmiskeho ei pysty tuottamaan itse C-vitamiinia, vaan sitä on saatava joka päivä ravinnon kautta. C-vitamiini tehostaakin muun muassa raudan imeytymistä sekä kollageenin tuotantoa ja stimuloi hormonitoimintaa. Laadukasta C-vitamiinia saat acerola tai amlajauheista marjojen lisäksi.

B- vitamiini

Stressaantunut keho kuluttaa etenkin B-vitamiini varastoja, joten hyvä ja laadukas B-vitamiinilisä on keholle tarpeen. Ota mieluiten B-vitamiinia, joka sisältää kaikkia B-ryhmän vitamiineja. B-vitamiini kuten kaikki vitamiinint olisi hyvä saada täysin luonnollisesssa muodossa. Itselläni on käytössä tällä hetkellä Foodinin ravintohiivahiutale joka sisältää monipuolisesti B-ryhmän vitamiineja (myös folaattia!). Folaatin sijaan  useissa valmisteessa käytetään synteettistä foolihappoa. Ravintohiivahiutaleita voi ripotella salaatin tai ruoan päälle ja niissä on ihana juustomainen maku.

D-vitamiini

D-vitamiini on suomalaisille yksi tärkeimmistä lisäravinteista varsinkin talvisaikaan. D-vitamiini toimii elimistössä hormonin kaltaisesti ja juuri siksi se vaikuttaa niin moneen asiaan elimistön toiminnassa. D- vitamiini ehkäisee masennusta ja aivojen sekä hermoston rappeutumista.D-vitamiini vaikuttaa myös hormonitasapainoon ja ehkäisee tulehdusta. Paras lähde D-vitamiinille on aurinko. Mutta D-vitamiinia voi ottaa myös purkista.

Ashawagandhajauhe

Käytä jauhetta kuuriluontoisesti jotta maksimoit sen tehon. Intiaanit ovat käyttäneet jauhetta vuosisatojen ajan ja sen uskotaan lisäävän fyysistä sekä henkistä suorituskykyä ja auttavan palautumaan paremmin stressistä. Se rauhoittaa kehon hormonituotantoa ja se on yksi ayurvedan arvostetuimmista hermostoa ja immuunijärjestelmää tukevista rohdoskasveista. Ashawagandaa saa niin jauheena kuin tabletteinakin. Testaa tuotteen sopivuus itsellesi!

Reishijauhe eli lakkakääpä

Käytä jauhetta vain kuuriluontoisesti. Reish on ehkäpä maailman tunnetuin lääkinnällinen sieni, jota ollaan käytetty Kiinassa jo vuosituhansia. Reishiä on käytetty krooniseen väsymykseen, stressin lievittämiseen ja unen saannin helpottamiseen. Reishi sisältää runsaasti mm. B2-, B3-, B5-vitamiineja sekä fosforia, kuparia ja kaliumia. Reishi ei väsytä eikä piristä vaan nimenomaan tasapainottaa. Reishiä saa jauheena ja uutteena. Itse käytän reishiä sillöin tällöin ja olen huomannut sen syventävän untani ja täten se auttaa myös näkemään ja muistamaan unia paremmin.

 

 

Kategoria:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 vinkkiä vähentämään kemikaali

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi?

Tilaa 5 vinkin miniopas ja tasapainoita kehosi!

Ekoelämäni