Miksi synnytys­valmennukseen?

Vatsani alkaessa kasvamaan, tuli myös synnytys enemmän ja enemmän mieleeni. Olin alun perin ajatellut, että en tarvitse mitään erillistä valmennusta synnytykseen ja ajatus tuntuikin aluksi aika naurettavalta. Mutta mitä pidemmälle raskaus eteni ja mitä konkreettisemmaksi se tuli, sen varmemmaksi tulin siitä, että haluaisinkin yksityiseen synnytysvalmennukseen.

synnytysvalmennus

Synnytys­valmennuksen hyödyt

Olin painanut hikihatussa töitä koko raskauden ajan ja minulla oli todella vähän tietoa koko synnytysprosessista. Halusin tietoa ja varmuutta kuitenkin paljon enemmän lisää. Toki tähän päätökseen vaikutti osakseen myös mieheni työmatka, joka osui juuri kunnallisten valmennuksien aikaan päällekkäin. Halusin kuitenkin ehdottomasti, että mieheni pääsisi osaksi valmennusta ja tietäisi myös, mitä synnytyksessä tarkalleen tapahtuisi. Tukihenkilön tukihan on kuitenkin äärettömän tärkeää synnytyksessä. Moni voi ajatella tässä vaiheessa, että miten synnytykseen muka voi valmistautua. Asia ei kuitenkaan ole noin yksiselitteinen. Synnytykseen voi todellakin valmistautua ja mitä enemmän siitä tiedät, (fyysinen puoli) ja mitä enemmän olet rentoutumista synnytykseen harjoitellut, sitä paremmin se menee. Palettiin kuuluu niin fyysinen kuin henkinen puolikin.

Tutkin nettiä ja löysin Hedelmäpuun nettisivut. Päätin ottaa Heliin yhteyttä ja sovimme valmennusajankohdan. Minulla ei ollut mitään käsitystä, mitä valmennuksessa tulisimme käymään läpi, mutta olin luottavaisin mielin. Kävimme kahden tunnin valmennuksessa läpi ensin fyysisen puolen, eli mitä kaikkea synnyttäjän kehossa tapahtuu synnytyksen aikana. Tieto oli todella mielenkiintoista ja Heli selitti hyvin maanläheisesti kaikki synnytyksen fysiologiaan ja hormoneihin liittyvät asiat. Oli hänellä jopa mallivauvakin mukana ;). Fyysiseen puoleen kuuluu myös monta eri osa-aluetta. Tällaisiä ovat hyvä peruskunto ja hyvät vahvat lantiopohjalihakset, sekä niiden rentouttamisen osaaminen. Kun tiedät mitä kehossasi tarkalleen synnytyksen aikana tapahtuu, osaat helpommin suhtautua siihen.

synnytysvalmennus

Henkinen- ja fyysinen puoli

Seuraavaksi kävimme läpi henkistä puolta synnytyksestä. Saimme monipuolisesti tietoa henkisestä valmistautumisesta. Henkiseen valmistautumiseen kuuluu rentoutusharjoituksien ja oikeanlaisen hengityksen opettelu. Henkiseen puoleen voisi mielestäni liittää suuressa osassa myös asenteen, eli sen miten suhtaudut koko synnytykseen ja mitä ajattelet siitä. Olen sitä mieltä, että voimme vaikuttaa synnytykseen suureksi osaksi itse juuri hyvällä valmistautumisella. Henkinen puoli on mielestäni tärkeämpi osa tässä vaiheessa. Olet varmaan kuullut, miten hyvät urheilijat valmistautuvat mentaalisesti urheilusuoritukseen? Henkinen valmennus onkin hyvin tärkeässä osassa myös urheilijoiden valmennuksessa. Valmennus antaa parhaassa tapauksessa urheilijalle kyvyn suoriutua paremmin urheilusuorituksestaan. Kaikki on päästä kiinni. Sama suoriutuminen ja henkinen valmistautuminen pätee yhtälailla synnytykseen, sehän on mitä kovin urheilusuoritus.

synnytysvalmennukseen

Valmennuksen hyödyt

Kuten alussa mainitsin, on olemassa erillisiä kunnallisella puolella järjestettäviä synnytysvalmennuksia, mutta en hirveästi luottanut siihen, että saisin sieltä niin paljon ja niin tarkkaa tietoa kun halusin.  Arvoni osui oikeaan, kun kävin kunnallisessa synnytysvalmennuksessa ja valmennus olikin mielestäni vain pintaraapaisu Helin valmennukseen nähden. Usein kuulee puhuttavan synnytyksen yhteydessä esimerkiksi ponnistamisesta ja tällaiselle untuvikolle, kun itse olen se ei kerro yhtikäs mitään. Kun olin kunnallisessa valmennuksessa puhuttiin siellä juuri pelkästä ponnistamisesta. Ponnistaa millä? Voin lyödä vetoa, että kovin moni valmennuksessa olleista ei tiedä mitä ponnistaminen käytännössä tarkoittaa. Mitä kehossa tarkalleen tapahtuu tuolloin? Millä lihaksilla ponnistetaan? Ainakaan minä en tiennyt ennen Helin valmennusta. Hän selitti hyvin yksityiskohtaisesti, mitä kehossa tapahtuu ponnistuksen aikana ja mikä lihas tekee töitä ja kuinka se töitä tekee. Olen nyt entistä tietoisempi myös synnytyksen fyysisestä puolesta.

Synnytyskulttuuri Suomessa

Olen monesti miettinyt, miksi meidän kulttuurissamme annetaan niin negatiivinen ja suorastaan hurja kuva synnytyksestä? Pelotellaan naisia tv-ohjelmilla, joissa näytetään synnytyksiä joissa naiset huutavat täyttä kurkkua synnyttäessään. Ei se ole todellisuutta ja kuka tahansa järkevä ihminen ymmärtää, että ei synnytyksen aikana huudeta, vaan siinä keskitytään sataprosenttisesti hengitykseen. Puhuimme synnytys kulttuuristamme myös Helin kanssa ja olimme täysin samoilla linjoilla asiasta. Synnytyksen kuuluisi olla mahdollisimman luonnollinen, kaunis ja ihana tapahtuma. Jokainen nainen rakentaa oman synnytyksensä itse, mutta yllätyksiäkin voi silti sattua. Kun luottaa itseensä, pystyy mihin tahansa! Jos olet kiinnostunut Helin yksilövalmennuksesta, löydät lisätietoa täältä

<3 Tiina

Kategoria:

2 kommenttia

 1. heidisusanna 5.4.2019 klo 08:50

  Hyvä postaus! Synnytykseen valmistautumiseen ja synnytysvalmennuksiin toivoisin kovasti lisää panostusta ja nimenomaan positiivista synnytysvoiman ja luottamuksen vahvistamista pelottelukulttuurin sijaan. Niitä positiivisia kokemuksia kun
  saa välillä kaivaa kiven alta ja sitten niitä löytyykin todella paljon. Kävin itse Rento Synnytys verkkokurssin ja sain sen avulla ihanan ja korjaavan synnytyskokemuksen.

  • Tiina Karjala 5.4.2019 klo 18:49

   Ihana kuulla Heidi, että sinun synnytyksesi sujui hyvin :). Itsellä oli pitkä synnytys mutta ei kuitenkaan jäänyt mitää traumoja tai muita vaikka melkein ilman lääkkeitä synnytinkin. Suomessa on valitettavasti ihmeellinen kulttuuri synnytystä koskien. Toivotaan, että tietoisuuden lisäämisellä suunta olisi menossa positiivisempaan päin.

   <3 Tiina

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Liity listalle!

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi ja voida paremmin? Tilaa uutuuskirjeeni, josta saat 5 helposti toteutettavaa vinkkiä hormonitasapainon löytymiseen luonnollisin keinoin.
Something went wrong. Please check your entries and try again.