Vauvan atooppinen iho

Meillä poitsun iho alkoi oireilla ihan pienestä pitäen ja hänellä todettiinkin pian olevan atooppinen iho. Ihottuma tuli aikalailla puskista meille ja myöhemmin selvisikin, että miehelläni on ollut vauvana atooppinen iho eli perimää siihen kuitenkin oli. Olen kyllä lukenut atooppisesta ihosta mutta en todellakaan tajunnut kuinka paljon se tarvitsee hoitoa ja kuinka herkkä iho on reagoimaan IHAN kaikkeen.

vauvan atooppinen iho

Tuotteet saatu Sohvila Design

Vauvan atooppinen iho on haasteellinen kaveri

Voisin jopa väittää, että jos lähipiirissäsi ei ole atooppisesta ihosta kärsivää, et voi ymmärtää kuinka paljon iho vaatii hoitoa. Iholla esiintyy kutinaa, helahtelua ja kuivumista eli se on hyvin haasteellinen ja aikaavievä hoidettava. Yleensä vauvan atopiaan liittyy myös ruoka-aineallergioita tai muita ruoka-aine herkistymisiä. Haasteellista onkin imettäessä vältellä pahiksia pois ja sillä tiellä vielä ollaan. Ensimmäisenä meillä oireilivat poitsun posket jonka jälkeen myös muualla ihossa ilmeni ihottumaa. Kutiavaa ihottumaa on kyynärvarsien sivuilla, jaloissa etenkin nilkoissa ja polvien ulkosyrjillä.  Päivittäisillä hoitotoimenpiteillä iho kuitenkin pysyy joksenkin kunnossa, kesää odotellessa!

vauvan atooppinen iho

Vauvan atooppinen iho tarvitsee hengittävät vaatteet

Vaikka atooppinen iho on haasteellinen hoidettava, niin onneksi on kuitenki olemassa jotain keinoja millä voin helpottaa poitsun oloa. Kun rasvaus ja allergia-asiat ovat kunnossa kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin oleellisiin seikkoihin. Pienen atoopikon elämää voi helpottaa esimerkiksi hengittävillä vaatteilla. Toki hengittävät materiaalit ovat ehkä hieman kalliimpia kuin tavalliset puuvillaiset vaatteet mutta satsaus kannattaa <3

 

Onko puuvilla hyvä vai huono valinta atoopikolle?

”Vaatteet tekevät miehen” kuuluu sanonta mutta tekevätkö sopivat materiaalivalinnat atoopikon elämän helpommaksi?. Kyllä vain, hengittävät vaatteet ovat kaiken  A ja O. Meillä poitsu on sen verran kuumaverinen kaveri, että oli aina herätessään päivä- tai yöunilta ihan kostea. Niin sisä- kuin ulkohaalari olivat ihan kosteita. Ennemmin hänen päällään oli siis pelkästään puuvillaisia vaatteita. Vika ei ollut siinä, että olisin pukenut häntä liikaa vaan yksinkertaisesti siinä, että kosteus hänen iholtaan ei mennyt tarpeeksi nopeasti seuraavaan kerrokseen vaan jäi muhimaan haalarin alle. Myös puuvillainen kypärälakki oli aina ihan märkä. Tilanne muuttui vasta siinä vaiheessa kun tajusin ostaa hengittävät materiaalit poitsulle. Tällä hetkellä meillä on käytössä silkkivillainen kerrasto jota käytän aina puuvillaisten vaateiden alla. Näin ollen poitsun iho pääsee hengittämään ja hän pysyy kuivana kosteuden siirtyessä toiseen vaatekerrokseen.

vauvan atooppinen iho

Aluksi meillä oli myös ongelmia nukkumisen kanssa, koska poitsu hikoili kuin pieni sika 😀 sängyssään. Meillä oli pissasuoja koko sängyllä mutta tämä oli selkeä virhe, näin jälkikäteen ajateltuna. Muovinen pissasuojahan ei hengitä yhtään ja onneksi jossain vaiheessa tajusin siirtää suojan aavistuksen alaspäin. Nykyään suoja alkaa vasta vatsan kohdasta alaspäin. Toki tällä ei aina ole merkitystä, sillä poitsu on joskus sängyssään ihan toiste päin mitä hänet sinne on laitettu :D, mutta yritys hyvä kymmenen. Nykyään tosiaan käytämme silkkivillakerrastoa päivisin ulkohaalarin alla nukkuessa.  Merinovillaisia villasukkia jaloissa sekä silkkistä kypärälakkia sekä pitsibonnettia ja hikoilu on selvästi vähentynyt.

Merinovilla, silkkivilla vai silkki?

Hyviä hengittäviä atoopikon materiaaleja ovat esimerkiksi merinovilla, silkkivilla sekä luonnonsilkki. Merinovilla on luonnonkuitu, joka on luonnostaan antibakteerinen ja puhdistaa itse itseään reagoidessaan hapen kanssa. Siksi pelkkä tuotteen tuuletus saattaa riittää. Silkkivilla koostuu merinovillasta ja silkkivillasta. Silkkivilla tuntuu iholla aavistuksen pehmeämmältä kuin pelkkä merinovilla. Silkkivilla lämmittää sopivasti, hengittää hyvin eikä hiosta. Luonnonsilkki sopii herkimmällekin iholle. Luonnonsilkki ylläpitää ja sitoo lämpöä, hengittää luonnollisesti ja on kuumalla viileä sekä kylmällä lämpöinen.

Merino- silkkivillalle ja silkille käytettävä pesuaine

Pesuaineena kannattaa suosia ensisijaisesti tuuletusta mutta jos vaate on kuitenkin likainen kannattaa se pestä käsin luonnollisella villalle tarkoitetulla pesuaineella. Näin ollen villa pysyy pehmeänä ja kimmoisana. Vaatteet kannattaa kuivattaa aina mieluiten vaakatasossa.

vauvan atooppinen iho

 

 

vauvan atooppinen iho

Me saimme testaukseen Sohvilan ihania ja hengittäviä merinovillaisia tuotteita. Kaikki Sohvilan omat tuotteet on valmistettu 100% käsityönä Varsinais-Suomessa. Materiaaleina toimivat laadukkaat langat jotka ovat helliä vauvojen herkälle iholle. Tuotteethan ovat aivan ihania ja juuri sopivia etenkin atoopikon iholle juuri hengittävyydensä ansiosta!

vauvan atooppinen iho

Poitsulla on päällä aivan syötävän ihana kokonaisuus, kunnon pikkumies! 😀 Rompperiin eli henksellisiin housuihin ihastuin heti ja huomion arvoinen seikka oli se, että materiaali on erityisen venyvää ja mahtuu hyvin vauvan päälle vaikka käyttäisi esimerkiksi muhkeampaa  kestovaippaa! Merinovillasukista huomasin heti eron tavallisiin villasukkiin. Merinovillasukat selvästi hengittivät paremmin mutta silti poitsun varpaat olivat lämpimät, mitä ne eivat aina pelkillä villasukilla olleet. Pitsibonnetista minun ei varmasti tarvitse erikseen sanoa mitään, vaan kuva puhuu puolestaan. Aivan älyttömän suloinen lakki! <3 Käy kurkkaamassa lisää näitä ihanuuksia täältä.

<3 Tiina

 

Kategoria:
tiina-karjala

Tiina Karjala

Oletko kiinnostunut yhteistyöstä? Lähetä minulle sähköpostia osoitteella tiina@ekoelamani.fi.

Liity listalle!

Haluatko vähentää kemikaali­kuormaasi ja voida paremmin? Tilaa uutiskirjeeni.

Tilaa uutuuskirjeeni, josta saat 5 helposti toteutettavaa vinkkiä hormonitasapainon löytymiseen luonnollisin keinoin.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

2 kommenttia

 1. Miija klo

  Harva tuntuu edelleenkään tietävän, että atopia lähtee suolistosta. Oireita voi toki helpottaa kaikenlaisilla kikoilla pukeutumisesta rasvaukseen, mutta jos haluaa päästä asiassa eteenpäin ja poistaa lapsen tukala olo, on syytä selvittää suoliston tila ja hoitaa se kuntoon.

  • Moikka Miija!

   Kiitos kommentistasi! Tämä on ihan totta. Julkaisuni käsitteli tälläkertaa vain vaatteita, koska postauksesta olisi muuten tullut liian pitkä. Tulossa on myös erillinen postaus suolistoon liittyen :). Olen itse tällä hetkellä imetysdietillä ja olen karsinut ruokavaliostani pahiksia pois mutta vieläkään ei ole kaikkia löytynyt :(, lisäksi meillä on ilmeisesti joku siitepölykin ärsyttämässä. Aikamoista salapoliisityötähän tämä on! Ehkä sitten helpottaa kun poitsu aloittaa soseet kunnolla, niin pääsee helpommin pahiksiin kiinni.

   <3 Tiina

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Liity listalle!

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi ja voida paremmin? Tilaa uutuuskirjeeni, josta saat 5 helposti toteutettavaa vinkkiä hormonitasapainon löytymiseen luonnollisin keinoin.
Something went wrong. Please check your entries and try again.