Gluteenittomat piparkakut- Taivaallinen ja helppo ohje

Gluteenittomat piparkakut- taivaallinen ja helppo ohje. En oikeastaan koskaan ole ollut pipareiden ystävä, mutta tykkään niitä kuitenkin leipoa ja maistella taikinaa :D. Tänä vuonna sovelsin ohjeeni täysin gluteenittomaksi! Tekemisvaiheessa oli pieni jännitys, että kuinkahan ohje onnistuu, niin täytyy sanoa, että se onnistui vallan mainiosti! Maku ei mielestäni eronnut mitenkään normaalista (vehnä) piparin mausta. Piparithan on kuitenkin suht helppo valmistaa, kunhan vain muistaa valmistaa taikinan valmiiksi jääkaappiin päivää ennen leivontaa.

Gluteenittomat piparkakut- Taivaallinen ja helppo ohje

Kuten sanottu, makueroa tavallisiin pipareihin en huomannut. Toki koostumus on hieman erilainen kuin tavallisissa vehnäpohjaisissa pipareissa. Gluteenittomissa pipareissa koostumus on aivan omaa luokkaansa, sillä ne ovat todella rapsakkoja ja varsin ”ilmavia ja suussa sulavia”. Hyvän piparitaikinan salaisuus piilee siinä, että siinä käytetään oikeita mausteita, eikä mitään  valmiita mausteseoksia.

 

Gluteenittomat piparkakut

500g voita (huoneen lämpöistä)

400g kookossokeria

4 luomu kananmunaa

Mausteseos:

2 dl siirappia

2 tl inkivääriä

2 tl kanelia

2 tl neilikkaa

2 tl pomeranssinkuorta

Kuiva-aineseos

2 tl suolaa

4 tl soodaa

1 kg gluteenittomia jauhoja (Myllärin vaalea jauhoseos)

Gluteenittomat piparkakut- Taivaallinen ja helppo ohje

Valmistus:

Kiehauta mausteseos valmiiksi. Lisää kattilaan siirappi, inkivääri, kaneli, neilikka ja pomeranssinkuori ja sekoita. Anna seoksen kiehahtaa ja ota pois liedeltä.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita valmiiseen vaahtoon maustesiirappiseos mukaan. Tämän jälkeen lisää taikinaan munat varovasti vatkaten.

Yhdistä suola, sooda ja jauhot yhteen ja sekoita hyvin. Lisää kuiva-aineseos taikinaan varovasti vatkaten.  Laita taikina muovipussiin ja painele littanaksi. Taikina saa maustua seuraavaan päivään.

 

Leipominen:

Gluteeniton piparitaikina on hieman tarttuvampaa kuin normaali (vehnään tehty taikina),  joten ota taikinasta pienempiä paloja ja muotoile pala lättänäksi ensin käsilläsi ja sitten kaulimella. Laita kaulimeen, taikinan päälle sekä sen alle jauhoja. Taikinaa on suht helppo käsitellä, kun se on viileää, joten pidä ylimääräinen taikina koko ajan jääkaapissa.

 

Paista 225 astetta C 5-8 min (riippuen uunista)

Vinkit onnistumiseen:

  • Gluteeniton taikina on hieman hankalampaa leivottavaa kuin tavallinen taikina, mutta pärjäät hyvin, jos vain muistat pitää ylimääräisen taikinan koko ajan kylmässä ja otat siitä leivottavaksi vain pieniä palasia. Taikinaa saa muovattua hyvin, kunhan käytät tarpeeksi jauhoja ja taikina on kokoajan viileää.
  • Leipurinlasta on ihan olennainen työkalu, kun puhutaan gluteenittomien pipareiden valmistuksesta! Itselläni olisi kyllä helposti mennyt hermot, jos kyseistä kapistusta ei olisi ollut. Lastalla saa todella helposi irrotettua taikinan pöydästä ja vietyä muotitetut piparit pellille.
  • Muista antaa taikinan tekeytyä yön yli jääkaapissa, näin se maustuu parhaiten.

 

Pssssssst!

Tsekkaa myös tämä Samettinen maidoton ja gluteeniton riisipuuron ohje

Kategoria:

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.