Kissan terveellinen ruokavalio

Olen hyvin tarkka siitä mitä laitan suuhuni. Syön pääsääntöisesti monipuolista ja terveellistä kotiruokaa.       Kotiruoalla tarkoitan siis luonnollisista ja mahdollisimman prosessoimattomista raaka-aineista tehtyä ruokaa. En käytä ruoan valmistuksessa esimerkiksi liemikuutoita tai valmiskastikkeita vaan pyrin tekemään alusta asti itse kaiken. Toki käyn silloin tällöin ulkona syömässä mutta pääsääntöisesti näin. Olen todennut, että kehoni voi paremmin luonnollisella ja lisäaineettomalla ruoalla.

kissan ruokavalio

Kissat ovat rakkaita perheenjäseniämme

Koska kiinnitän paljon huomiota omaan syömiseeni ulottuu se automaattisesti myös muuhun perheeseemme ja esimerkiksi kissojemme ruokavalioon. Kissat eivät meillä ole vaan kissoja vain he ovat meidän perheenjäseniämme. Meillä on kaksi reipasta kollipoikaa, Rommi ja Kola. Molemmat ovat löytöeläinkodista ja Rommi tuli meille ensimmäisenä. Rommille syötettiin alun perin Latz merkkistä kissanruokaa jota saa ihan tavallisista marketeista. Näin jälkikäteen mietittynä asia harmittaa mutta en yksinkertaisesti ymmärtänyt siinä vaiheessa edes lukea mitä ruokapussit oikeasti sisältivät. Olimme etsineet Rommille kaveria jo hetken aikaa, sillä hänellä ilmeni käytöshäiriöitä jotka kielivät siitä, että hän halusi leikkikaverin rinnalleen. Törmäsimme sattumalta ilmoitukseen jossa kerrottiin kissan löytyneen teollisuusalueelta ja hänelle haettiin kotihoitopaikkaa. Kissa oli suloinen raitapaita kuten Rommikin mutta selvästi aliravittu ja huonokuntoinen rääpäle. Päätimme ottaa kisun kotihoitoon ja katsoa tulisiko pojista kavereita.

kissan ruokavalio

Kissan ruokavalio pitäisi koostua pelkästään lihasta

Pienen totuttelunjakson jälkeen pojista tulikin hyvät kaverit. Koska Kola oli kärsinyt aliravitsemuksesta oli ymmärrettävää, että hän ahmi ruokansa muutamassa minuutissa ja halusi heti lisää. Ongelma oli siinä, että Kola meni heti ruokailun jälkeen hiekkalaatikolle ja oli todella huonovointinen. Mikään ei tuntunut pysyvän hänen sisällän ja pelkäsimme jo pahinta. Veimme Kolan lääkäriin ja lääkäri totesi Kolan terveeksi (onneksi!) ja  saimme viisaammilta neuvoa kokeilla täysin viljatonta ruokavaliota hänelle. Vasta tässä vaiheessa minulle oikeastaan valkeni, että meikein kaikki markettiruoat sisältävät viljaa ja kasviksia ja vain hyvin vähän lihaa. Eivätkä ne soveltuneet Kolan herkälle vatsalle lainkaan.

 

Raakaruoka kissan ruokinnassa

Otimme selvää kissojen ruokavaliosta ja meille selvisi, että kissa on kokonaan lihansyöjä, eikä kissan ruokavalioon kuulu lainkaan vilja- tai kasvisruoat. Ostimme erilaisia raaka-ruokia kisuille ja pikkuhiljaa Kola alkoi voida paremmin! Raaka-ruoka maistuikin varsin hyvin molemmille karvaturreille. Nykyään Kolan turkki kiiltää ja anturat ovat  täysin kunnossa. Kolan Anturathan olivat todella kuivat ja halkeilevat hänen tullessa meille, mikä johtui luultavasti juuri vääränlaisesta ruokavaliosta.

kissan ruokavalio

Tauriini kissan ruokavaliossa

Kissoille kannattaa tarjoilla sisäelimiä kuten siansydäntä ainakin muutamia kertoja viikossa, sillä se sisältää kissoille elin tärkeää tauriinia. Tauriinin puutos voi aiheuttaa kissoille erilaisia sairauksia kuten sokeutta, sydänsairauksia, keskushermostöhäiriöitä ja immuunijärjestelmänhäiriöitä, näin muutamia mainitakseni. Nykyään kissamme syövät siis pelkää raakaruokaa ja hypoallergisia ja lihapitoisia muroja. Muroja valitessaan kannattaakin aina huomioida kissan ikä ja murojen energiasisältö. Pennuille voi syöttää energiapitoisempaa ruokaa kuin esimerkiksi leikatulle kissoille, sillä leikattujen kissojen aineenvaihdunta on jo paljon hitaampi kuin pennun ja näin ollen ne lihoavat myös helpommin. Vaikka kisut saavat hyviä rasvoja muroista, lorautan kuitenkin silloin tällöin oliiviöljyä heidän ruoan mukaan. Hyvät rasvat tekevät kissojen turkista kiiltävän ja hyväkuntoisen 😉

 

kissan ruokavalio

Kissojen säännölliset ruoka-ajat ovat kaiken A ja O

Vaikka yleisesti sanotaan, että kissoilla pitäisi olla aina ruokaa tarjolla, niin näin ei kuitenkaan ole. Varsinkin leikatut sisäkissat alkavat helposti lihoamaan jos ruokaa on koko ajan tarjolla ja kissa viihdyttää itseään esimerkiksi syömällä. Meillä on kissoille tarkat ruoka-ajat jo siitäkin syystä, että jos ruokaa olisi kokoajan tarjolla, söisi Kola sitä niin paljon, että varmasti poksahtaisi hänen taustasta johtuen. Kun meillä on säännöllinen päivärytmi huomaamme myös helposti jos kisuilla on joku hätä tai ongelma. Sillä jos kissa syö, juo ja käy laatikolla säännöllisesti on hänellä luultavasti kaikki hyvin.

Kissojen juomavesi

Kissojen juomavedet vaihdamme päivittäin, koska kissat ovat yleensä hyvin tarkkoja tuoreesta vedestään. Jos vesi on vahingossa unohdettu vaihtaa, tulee kisu innokkaasti omalle juomakupilleni 😀 Kissan juomavedessä käytämme eräänlaista leväjauhetta joka ehkäisee hammaskiveä. Niin kuin koirien hampaita, pitäisi kissojenkin hampaita harjata hammaskiven ehkäisemiseksi. Meille on kuitenkin helpompaa käyttää jauhetta kissojen juomavedessä. Leväjauhe edistää kissojen ienterveyttä ja ehkäisee plakin ja hammaskiven muodostumista. Varsinkin Rommilla hampaiden kuntoa täytyy seurata, sillä hänellä on astama ja suun kautta otettava inhalaattori ei tee hyvää hänen hampaille. Kissoilla kannattaa käyttää ruokailuastoiden materiaaleina posliini- lasi- tai metallimateriaaleista tehtyjä astioita, sillä muoviset astiat voivat aiheuttaa kissoille esimerkiksi allergiaa. Astioiden puhtaudesta pitää myös pitää hyvää huolta. Meillä oli muoviset ruokailuastiat alun perin käytössä mutta vaihdoimme ne, sillä astiat aiheuttivat Rommille aknen. Kissojen akne ilmenee kissan leuassa mustina pieninä pilkkuina. Se voi tulla esimerkiksi muovisista ruokailuastioista tai epähygieenisistä ruokailuastioista. Meillä Rommin akne lähti kun vaihdoimme ruokailuastoiden materiaalit.

 

Leppoisia kissan päiviä <3 Tiina

 

 

Kategoria:
tiina-karjala

Tiina Karjala

Oletko kiinnostunut yhteistyöstä? Lähetä minulle sähköpostia osoitteella tiina@ekoelamani.fi.

Liity listalle!

Haluatko vähentää kemikaali­kuormaasi ja voida paremmin? Tilaa uutiskirjeeni.

Tilaa uutuuskirjeeni, josta saat 5 helposti toteutettavaa vinkkiä hormonitasapainon löytymiseen luonnollisin keinoin.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Liity listalle!

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi ja voida paremmin? Tilaa uutuuskirjeeni, josta saat 5 helposti toteutettavaa vinkkiä hormonitasapainon löytymiseen luonnollisin keinoin.
Something went wrong. Please check your entries and try again.