Kuinka opit kuuntelemaan vauvaasi – EASY päiväohjelma

Kuinka opit kuuntelemaan vauvaasi – EASY päiväohjelma. Artikkeleiden pöytälaatikosta löytyi aarre jonka olin unohtanut kokonaan joten tässä tulee. Uutta äitiä saattaa usein pelottaa ja ahdistaa uusi tilanne. Jännittävintä äitinä ehkä on juuri se vastuunottaminen kokonaan toisesta ihmisestä.

Kuinka opit kuuntelemaan vauvaasi - EASY päiväohjelma

Minua ainakin jännitti, kun kyseessä on oma lapsi ja varsinkin omat tunteet jännittivät. En ole lukutoukka, mutta yritän nyt kovasti tehdä parannusta tähän asiaan ja löysin luettavakseni ihan mielettömän hyvän vauvakirjan. Haluan jakaa kirjan oppeja kaikkien äitien tai äidiksi haluavien kesken. Kirjan opit perustuvat siihen, että vauvaa kohdellaan heti alusta asti yksilönä ja hänen oma persoonansa tunnistetaan ja häntä osataan kuunnella, sekä tulkita.  Minun oli aika helppo samaistua kirjan oppeihin, sillä kuten kaikkia ihmisiä ja niin myös eläimiä pitää osata tulkita, että tietäisi, mitä he haluavat.

Suklaakiisseli raakakaakaosta ilman kuumentamista

Kuinka opit kuuntelemaan vauvaasi

Vaikka tämä voi kuulostaa hassulta, niin mielestäni vauvat ja kissat tai eläimet ylipäätään eivät eroa niin kauheasti toisistaan. Kun uusi perheenjäsen tulee kotiin ja hänelle vieraaseen ympäristöön, on hän luonnostaan ehkä peloissaan ja hämmentynyt.  Häntä pitää oppia tulkitsemaan heti alkumetreillä, jotta kommunikointi helpottuisi.  Mielestäni tämä pätee, niin kissojen kuin vauvojenkin kohdalla :D. Päivärytmi on avainasemassa, kun mietitään sitä, miten opitaan tulkitsemaan esimerkiksi vauvan viestejä.

Kuinka opit kuuntelemaan vauvaasi - EASY päiväohjelma

Säännöllinen päivärytmi

Meillä on tarkat ruokailuajat kissoillemme ja tiedämme heidän päivärytminsä hyvin. Jokainen päivä on yleensä aika samanlainen, mutta jos poikkeamme päivärytmistä, ovat kissatkin automaattisesti hämmentyneitä. Kun mieheni jokin aika sitten tapetoi asuntomme seiniä, olivat kissat ihmeissään. He eivät ottaneetkaan tavanomaisia päivätorkkujaan, vaan seurasivat silmä kovana tapetointiprosessin edistymistä.  Koska heiltä oli jäänyt päivätorkut nukkumatta, olivat he illalla tavallista väsyneempiä, eivätkä leikkineet niin aktiivisesti kuin normaalisti ja hyvä kun jaksoivat herätä syömään. Rankkaa touhua tuo tapetointi :D.  Toki kissojen eleisiin ja ilmeisiin täytyy hieman perehtyä, että osaa lukea heitä, mutta niin yhtälailla täytyy vauvojen eleisiin ja ilmeisiin myös perehtyä. Vain perehtymällä ja tutustumalla näihin osaa tulkita, mitä vauva tai esimerkiksi lemmikkisi tarvitsee. Kun tunnen ja tiedän, kuinka lemmikkimme käyttäytyvät, osaan helposti sanoa, jos jokin asia on vialla. Sama pätee niin vauvoihin kuin lapsiinkin.

Suklaakiisseli raakakaakaosta ilman kuumentamista

EASY-päiväohjelma vauvalle

Kirjassa puhutaan EASY-ohjelmasta, joka on eräänlainen säännöllinen päiväohjelma, jota noudattamalla koko perheen hyvinvointi helpottuu ja aikaa jää tasapuolisesti kaikille. Ohjelma koostuu siis neljästä eri osa-alueesta, joita noudatetaan päivittäin aina samassa järjestyksessä, noin kolmen tunnin välein. Päiväohjelman idea on siinä, kun vauva tietää mitä on odotettavissa, ei hänen tarvitse hämmentyä mistään, vaan hän toimii sen mukaan ja hänen tulkitsemisensa helpottuu. Suurimalla osalla ihmisistä on  varmasti tietynlainen päiväjärjestys, joka noudattaa melkein  samaa kaavaa päivästä toiseen.  Jos oma päiväjärjestyksesi menee uusiksi esimerkiksi siksi, kun  nukut pommiin työaamuna, niin voin olla varma,  että se vaikuttaa melkein koko päivääsi ja ei ehkä niin myönteisellä tavalla. Sama kaava toimii vauvoilla ja säännöllinen päivärytmi sekä järjestys luo luottamusta vanhempien ja vauvan välille.

Kuinka opit kuuntelemaan vauvaasi - EASY päiväohjelma

Vauvan  EASY-päiväohjelmasta tarkemmin

Ohjelma koostuu siis neljästä eri osa-alueesta, joita noudatetaan päivittäin aina samassa järjestyksessä noin kolmen tunnin välein. Kirjaimet koostuvat seuraavista asioista:

E- Ruoka, syöminen (Eat). Vauvat ovat syömäkoneita ja he nauttivat kokoonsa nähden kaksi tai kolme kertaa niin paljon kaloreita kuin ylipainoinen ihminen! Ruokailu rinnasta tai tuttipullosta kestää noin 25 -40minuuttia ja normaali vähintään kolmekiloinen vauva jaksaa kyllä odottaa 2,5-3 tuntia seuraavaan ruokailuun.

A- Toiminta (Activity). Alle kolmekuisena vauva todennäköisesti syö ja nukkuu 70 % ajastaan. Kun vauva ei syö tai nuku, hän on hoitopöydällä, ammeessa, makoilee sängyllään tai matkustaa turvakaukalossaan.  Toiminta kestää noin 45 minuuttia (sisältää vaipanvaihdon, pukemisen, seurustelun tai esimerkiksi kylvetyksen)

S- Uni (Sleep).  Vauva kannattaa heti opettaa nukkumaan ja nukahtamaan omassa sängyssään. Vauvalla kuluu noin 15 minuuttia nukahtamiseen ja nokoset kestävät puolestatunnista tuntiin. Pikkuhiljaa yöunet alkavat pidentyä.

Y- Sinä (You). Tämä kohta on tässä päiväjärjestyksessä mielestäni paras kohta, sillä millä äiti voi muuten jaksaa, jos hänellä ei ole ikinä omaa aikaa? Kun kaikki on valmista ja vauva nukkuu, on siis sinun vuorosi ja sinun oma aikasi. Voit levätä tai virkistäytyä, tai tehdä jotain sinua miellyttäviä asioita.

Kuinka opit kuuntelemaan vauvaasi - EASY päiväohjelma

Päiväohjeman hyödyt

Päiväohjelma on siis säännöllinen, mutta joustava. Ohjelma on myös hyvin ennustettava ja vauva oppii tietämään, mitä seuraavaksi on luvassa ja säännöllisyys, sekä rutiinit luovat luottamusta. Tämä hyödyntää myös vanhempia, sillä he oppivat helposti ennustamaan vauvan tarpeet ja osaavat tulkita entistä paremmin hänen itkujaan päivän eri vaiheissa. Jokainen itkuhan on erilainen ja se on vauvan ainut ilmaisukeino alussa. Jos vanhemmat eivät osaa tulkita vauvan erilaisia itkuja, tai tulkitsevat ne väärin, tarjoamalla esimerkiksi aina ruokaa vauvalle, kun hän itkee (vaikka vauva ei olisi nälkäinen). Lopettaa vauva hyvin pian erilaisten itkujen ilmaisemisen, sillä hän huomaa, että sillä ei ole merkitystä miten itkee jos lopputulos on aina sama. Tämä kirja oli ainakin itselleni aikamoien pelastus, koska esikoisen äitinä ei todellakaan ollut kauheasti kokemusta vauvoista.

Suklaakiisseli raakakaakaosta ilman kuumentamista

 

PSSSST….

Olen perustanut vauvatukiryhmän facebookkiin vertaistukea varten! 💙

Ryhmä on tarkoitettu kaikkien vauvojen (n.0-3v äideille). Myös odottavat äidit ovat tervetulleita. Ryhmässä jaetaan vinkkejä sekä vertaistukea kaikkeen vauvoihin liittyvistä asioista. Ryhmä sopii etenkin ensimmäisen lapsen äideille, Tervetuloa mukaan! 💙

 

Kirjan opit olivat mielestäni hyvin järkeenkäyviä ja konkreettisia ja suosittelen kirjaa vahvasti jokaiselle tulevalle äidille! <3

 

Lähteenä jutussani  käytin:

Opi kuuntelemaan vauvaasi – Tracy Hogg

 

Kategoria:

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.