Kuusen kukinnot marinadiin – C-vitamiinit talteen

Kuusen kukinnot marinadiin – C-vitamiinit talteen

Kuusen kukinnot marinadiin – C-vitamiinit talteen. Ole nopea, jos vielä haluat maistella kuusen kukintoja ja säilöä niitä talven varalle. Kukintoja voit käyttää esimerkiksi pataruoissa antamaan ruoille havuista makua. Voit myös pakastaa kukinnot ja säästää ne myöhempää käyttöä varten. 

\"Kuusen

Kuusen kukinnot sopivat marinadeihin ja pataruokiin

Kuusesta voi käyttää monia osia hyödyksi ja käyttöön sopivat niin kukinnot kuin kuusen kerkätkin. Kuusen osia voi syödä, käyttää lääkkeenä tai voiteena. Aika kukintojen ja kerkkien keruulle on rajallinen ja asialla pitää ollakin juuri silloin, kun on niiden aika. Pakasta tai kuivata kerkät heti keruun jälkeen, koska ne pitävät tällöin paremmin ravintopitoisuutensa. Rohtona kuusesta käytetään nuoria vuosikasvaimia, havuja sekä eteeristä öljyä.

Kuusi on yksi luonnon omista C-vitamiinipommeista

Neulaset sisältävät pikeiiniä, C-vitamiinia, happoja ja eteeristä öljyä. Kuusi irrottaa limaa, avaa hengitysteitä, sekä helpottaa reumaattisia kipuja. Kuusi myös vahvistaa ja elvyttää elimistöä, sekä lisää virtsan eritystä. Kuusenkerkistä voi tehdä yskänlääkettä ja se toimii myös keuhkoputkentulehduksessa. Kansanlääkinnässä kuusenkerkkiä on käytetty keitteenä vuosikausia hoitamaan kihtiä, keripukkia, sappivaivoja, liikahappoisuutta ja muita vatsavaivoja.

Pihkavoide on luonnon oma antibiootti

Kuusen eteerinen öljy lievittää tulehduksia ja on toiminut meillä poikamme atooppiseen ihoon. Pihkavoidetta sanotankin luonnon omaksi antibiootiksi. Pihkavoide sopii hyvin rikkinäiselle ja kutiavalle iholle, eikä se kirvele. Se sopii loistavasti myös haavojen hoitoon ja vähentää tulehdusta iholla. Tämä voide oli muuten ainut voide, joka auttoi meillä kutinaan, kun iho oli pahassa kunnossa. Nilkkojen ja ranteiden kutina ja punoitus väheni heti voiteen laittamisen jälkeen.

Pihkavoide on myös ensimmäisenä luonnontuotemenetelmänä hyväksytty lääkinnälliseksi menetelmäksi alkaen vuodesta 2008. Pihkavoiteita käytetään jo useissa yliopisto- ja keskussairaaloissa mm. sääri- ja makuuhaavojen hoidossa, eli se on todellinen ihmeaine. Voide onkin mielestäni joka kodin must have -tuote! Pihkavoide ei muuten sovellu hartsiyliherkille, joten tuotetta kannattaa ensin testata pienelle alueelle.

\"Kuusen

Muistathan hortan keruussa jokamiehen oikeudet

Jokamiehen oikeuksiin kuuluvat se että saat:

  • liikkua maalla, metsässä ja vesistössä
  • poimia sieniä, luonnonmarjoja, kukkia
  • kerätä villiyrttejä/hortaa kotitarpeisiin
  • poimia maassa olevia käpyjä, risuja ja pähkinöitä

ET SAA ilman maanomistajan lupaa:

  • kulkea pellon, toisen pihan, niityn tai istutusten yli
  • poimia marjoja, sieniä tai villivihanneksia toisen kodin ja pihapiirin läheisyydestä

*eli muistathan, että tarvitset kuusen kukintojen ja kerkkien keräämiseen maanomistajan luvan.

\"Kuusen

Hunajalla marinoidut kuusen kukinnot

Raaka-aineet

2 dl kuusen kukintoja

0,5 dl luomulaatuista neitsyt oliiviöljyä

ripaus laadukasta suolaa

ripaus mustapippuria

1 rkl luomuhunajaa

0,5 dl pastöroimatonta omenaviinietikkaa

Valmistus

Kuumenna kuiva pannu liedellä ja poksauta etikka, eli kaada etikka kuumalle pannulle ja anna sen porista hetkisen. Muista laittaa tuuletus päälle! 🙂 Poksautus tekee etikasta pehmeämmän makuisen haihduttamalla siitä alkoholin pois. Lisää tämän jälkeen hieman jäähtyneeseen seokseen mausteet ja hunaja sekoittaen. Lisää öljy ja lopuksi kuusen kukinnot. Sekoita varovasti. Anna marinoitua jääkaapissa seuraavaan päivään ja nauti esimerkiksi salaatin tai grilliruoan kanssa.

 

Lähteet:

Raipala-Cormier, Virpi 2019: Frantsila luonnon kotiapteekki

Kategoria:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 vinkkiä vähentämään kemikaali

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi?

Tilaa 5 vinkin miniopas ja tasapainoita kehosi!