Maidon tuotannon lisääminen imetys

Kääk! Maito vähenee ja vielä pitäisi imettää monta kuukautta! Omaa maidon tuotantoa pystyy helposti lisäämään, jos vain tietää muutaman kikkakolmosen! Itselläni tapahtui pieni notkahdus vauvan ollessa 3-4 kuukauden iässä, mutta siitäkin  selvittiin.

 

maidon tuotannon lisaaminen imetys

Miten maidon tuotantoa voi lisätä imettäessä

Kun tulin raskaaksi, minulle oli selvää että tulen imettämään lasta. Toki olen kuullut tarinoita myös imetyksen epäonnistumisesta, mutta olin optimistinen ja ajattelin, että kyllä homma meiltä hoituu, koska ollaan muutenkin päästy näin pitkälle meidän taipaleella. Onnekseni poitsu osasi homman kuin vanha tekijä ja imetys lähti hyvin alkuun. Maitohan nousee yleensä 2-4 päivän kuluttua alateitse synnyttäneillä. Minulla nousi maito muistaakseni kolmen päivän kuluttua synnytyksestä. Maidon riittävyyden kanssa ei ollu mitään ongelmia ja oikeastaan siitä oli jopa ylituotantoa aluksi. Imetyksen alussa asiat sujuivat hyvin ja maitoa riitti.

Atooppinen iho - 7 vinkkiä helpottamaan lapsen rasvausta

Mistä maidon tuotannon vähentyminen voi johtua?

Kuitenkin 3-4 kuukauden vaiheessa tapahtui jotain, ja maidon tuotantoni ilmeisesti hieman hiipui. Luulen, että omalla kohdallani suurin syy maidon vähentymiseen oli stressi ja suru. Neuvolassa poitsun paino oli noussut vain 90g/kk!. Meillä oli siis kotona sellainen tilanne että jouduimme luopua rakkaista perheenjäsenistämme Rommista ja Kolasta pojan allergian takia. Stressiä taas aiheutti valtavan suuri allergiasiivous, jonka jouduimme myös tehdä, että saimme hienojakoisen kissan hilseen poistettua kotoamme. Toki olen lukenut että suuretkin painovaihtelut 3-4 kuukauden iässä on ok, koska vauvat oppivat liikkumaan ja kehittyvät motorisesti eteenpäin ja näin ollen he myös kuluttavat paljon enemmän. Mutta huoli oli kuitenkin suuri, koska painon nousu oli kuitenkin ollut aika vähäistä kuukaudessa. En halunnut käyttää korvikkeita, koska poikamme iho oli todella huonossa kunnossa. Hänellä on todettu atooppinen iho ja en uskonut maitopohjaisten korvikeiden ainakaan parantavan hänen ihoaan tai tilannettaan. Olen itse kuitenkin suhteellisen tiukalla imetysdieetillä ja siihen eivät myöskään maitotuotteet kuulu.

Kikkakolmoset käyttöön!

Mitä sitten tein, että sain oman maitomääräni nostettua? Otin asioista hieman selvää ja tulin siihen tulokseen, että muutamalla helpolla kikkakolmosella saa ihmeitä aikaan! Ohessa on kolme helppoa vinkkiä:

maidon tuotannon lisaaminen imettaessa

1. Yritä olla stressaamatta turhista asioista ja nuku aina kun voit. Ajattele positiivisesti kaikista asioista, vauva on ykkönen ja kaikki muut asiat ovat sivuseikkoja.

2. Juo paljon vettä. Siis oikeesti PALJON! Veden määrä riippuu toki sinun taustoistasi, mutta itse olen aina juonut vettä vähintään 2-3 litraa päivässä. Nyt menee heittämällä enemmän, varmasti ainakin 3-4 litraa ja siihen pitää kiinnittää koko ajan huomiota. Hyvänä vinkkinä on se, että kannattaa pitää isoa vesikannua pöydällä ja seurata juotua veden määrää. Kun olet kotoa poissa muista aina ottaa vesipullo mukaasi JOKA PAIKKAAN.

3. Syö PALJON. Imetys kuluttaa noin 500 kcal päivässä (muun kulutuksen päälle), joka on todella huikea määrä! Syö etenkin hiilihydraattipitoisia ruokia joka aterialla. Riisiä, pastaa, bataattia, kasviksia, perunaa (jos se sopii ruokavalioosi). Itse lisäsin iltapuuron ruokavalioon, koska se auttaa maidon nousuun, mutta se auttaa jaksamaan myös yöllä, kun nouset imettämään.

4. Anna vauvalle rintaa aina, kun hän haluaa, sillä mitä enemmän vauva imee, sitä enemmän maitoa tulee.

Nämä asiat on todella helppo laittaa kuntoon heti imetystaipaleen alussa. Jos kuitenkin luulet, että maitotuotantosi on  jossain vaiheessa hiipumassa, voit kokeilla vielä muutamia extrakikkoja.

 

maitotuotannon lisaaminen imetys

Extrakikat

1. Osta Imetysteetä. Itsellä käytössä Pukkan tee, se on hyvän makuista ja sitä löytyy esimerkiksi ekokaupoista.

2. Pumppaa rintoja joko käsipumpulla tai sähköpumpulla. Esimerkiksi imetyksen jälkeen, 3 kertaa päivässä 10min / per rinta.

3.  Käytä homeopaattisia valmisteita. Itse käytän 12D-pulsatillaa.

maitotuotannon lisaaminen imetys

 

3. Käy akupunktiossa. Akupunktiolla voidaan lisätä maidontuotantoa laittamalla neuloja oikeisiin paikkoihin. Itselläni tämä toimi todella hyvin.

Summa summarun, se mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi toisella, mutta halusin kuitenkin  jakaa vinkit mitkä toimivat minulla ja ovat ehkä kuitenkin kokeilemisen arvoisia jos jotain ongelmia tulee myös sinulle.

 

Maidon täyteisiin tunnelmiin 😉

<3 Tiina

Kategoria:
tiina-karjala

Tiina Karjala

Oletko kiinnostunut yhteistyöstä? Lähetä minulle sähköpostia osoitteella tiina@ekoelamani.fi.

Liity listalle!

Haluatko vähentää kemikaali­kuormaasi ja voida paremmin? Tilaa uutiskirjeeni.

Tilaa uutuuskirjeeni, josta saat 5 helposti toteutettavaa vinkkiä hormonitasapainon löytymiseen luonnollisin keinoin.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Liity listalle!

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi ja voida paremmin? Tilaa uutuuskirjeeni, josta saat 5 helposti toteutettavaa vinkkiä hormonitasapainon löytymiseen luonnollisin keinoin.
Something went wrong. Please check your entries and try again.