Marinoitu maitohorsma – Suomen maukkain villiparsa

Marinoitu maitohorsma – Suomen maukkain villiparsa

Marinoitu maitohorsma – Suomen maukkain villiparsa. Olen ihan hurahtanut villiyrtteihin! Nyt en oikeastaan ymmärrä, miten en ennen ole nähnyt niitä! Ja mikä parasta, tässä harrastuksessa voi ottaa lapset mukaan tutkimaan luonnon omia antimia. Samalla saat nauttia metsän rauhoittavasta vaikutuksesta ja sen laajasta ja niin terveellisestä mikrobitarjonnasta. Me olemme pojan kanssa olleet metsässä lähes päivittäin ja yleensä koppaan hänet kantoreppuun, jossa hän kätevästi kulkee mukana metsään asti.

Monikäyttöinen maitohorsma

Horsmaa löydät lähes joka nurkasta ja sen lempi kasvupaikkoja ovat hakkuuaukiot sekä myrskyjen ja kulojen jyräämät alueet, mutta myös teiden varret ovat tulvillaan tätä ihanaa kasvia! Horsma taipuu moneksi. Voit laittaa nuoret horsman alut eli versot marinadiin tai käyttää ruoanlaitossa. Maitohorsman nuoria vaaleanvihreitä lehtiä voit käyttää salaateissa tai voit käyttää niitä esimerkiksi munakkaisiin. Maitohorsma sopii myös erityisen hyvin kaalien kanssa nautittavaksi, koska ne tasapainoittavat toisiaan. Myös munakoiso ja maitohorsma sopivat yhteen. Lehtiä voi käyttää myös yrttiteen pohjaksi ja ne sisältävätkin paljon valkuaisaineita, karoteenia, hivenaineita ja C-vitamiinia.

Marinoitu maitohorsma – Suomen maukkain villiparsa

Maitohorsmaa hiostamalla saat siitä parhaat aromit irti

Kerää maitohorsmia muovikassiin tiiviisti ja sullo se mytyksi. Kotona muovipussin voi laittaa lämpöpatterin väliin muutamaksi päiväksi. Tämän jälkeen satsi on valmis kuivuriin ja huomaatkin pussia avattaessa voimakkaan AIV-rehun tuoksun. Tällöin satsi on hiostunut ja valmis kuivuriin. Hiostetut ja kuivatut horsmat voi musertaa lasipurkkiin, joka on tiivis. Näin tehtynä maitohorsma säilyttää arominsa parhaiten. Maitohorsmaa voi käyttää rohtona monipuolisesti. Yrttihauduke sopii ensiavuksi jännitysperäisiin vatsakipuihin, närästykseen ja vatsatauteihin. Yrttikeitteellä voi myös kurlata, jolloin se auttaa suuta ja nielua. Kasvia voi käyttää myös haavojen hoitoon ja verenvuotojen tukahduttamiseen.

Marinoitu maitohorsma – Suomen maukkain villiparsa

Maitohorsma yrttitee aikuisille

1-2 tl kuivattua ja murskattua maitohorsmaa

1,5-2 dl kuumaa vettä

Hauduta seosta noin 10-20 minuuttia ja siivilöi juoma. Nauti tarpeen mukaan tai kuurina 3-4 kuppia päivässä. (Lähde: Raipala-Cormier)

Marinoitu maitohorsma – Suomen maukkain villiparsa

Marinoitu maitohorsma

Raaka-aineet

2 dl pastöroimatonta omenaviinietikkaa

1 dl kookossokeria (voit lisätä sokeria enemmän jos tykkäät makeammasta marinadista)

2 dl vettä

1 tl suolaa

 

Valmistus

Sterilisoi lasipurkki kuumassa uunissa. Aseta lasipurkki pyyhkeen tai muun alustan päälle uuniin ja anna olla hetki 100 asteessa. Nosta purkki uunista pois ja jäähdytä. Huuhtele horsman versot hyvin kylmän veden alla. Ravistele ne kuiviksi. Voit leikata horsmista pidempiä parsamaisia paloja tai pikkota ne lyhemmäksi palasiksi. Itse tykkäsin jättää ne luonnolliseen pitkään muotoon. Valmista marinadi. Kuumenna kuiva pannu liedellä ja poksauta etikka, eli kaada etikka kuumalle pannulle ja anna sen porista hetkisen. Muista laittaa tuuletus päälle!  Poksautus tekee etikasta pehmeämmän makuisen haihduttamalla siitä alkoholin pois. Lisää tämän jälkeen hieman jäähtyneeseen seokseen suola ja sokeri sekoittaen. Mitä kauemman horsmat marinoituvat, sitä maukkaampia niistä tulee <3

 

Vinkit onnistumiseen

Voit lisätä marinadiin makusi mukaan muita villiyrttejä

Voit lisätä mukaan myös luomulaatuista valkosipulia

Mitä kauemmin horsmat marinoituvat sitä parempia niistä tulee! 🙂

 

 

 

Kivimetsä, Raija, Jouko 2013: Hulluna hortaan

Raipala-Cormier, Virpi 2019: Frantsila luonnon kotiapteekki

Kategoria:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 vinkkiä vähentämään kemikaali

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi?

Tilaa 5 vinkin miniopas ja tasapainoita kehosi!

Ekoelämäni