Miksi en pese lapseni hiuksia shampoolla?

Miksi en pese lapseni hiuksia shampoolla?

Miksi en pese lapseni hiuksia shampoolla? Kemikaaleja siellä täällä tuolla – kemikaaleja tulee kehoomme monenlaisesta eri lähteestä kuten, ruuasta, pesuaineista, shampoista, voiteista, vaatteista ja ilmasta. Niitä on ihan joka paikassa, mutta miksi kemikaalien määrää kehoissa pitäisi jotenkin vähetää ja onko niitä tosiaan niin paljon, että ne aiheuttavat haittoja ihmiselle. Olen sitä mieltä, että kaikki mitä laitamme suuhun ja mitä meidän kehomme ulkopuolelta tulee, vaikuttavat automaattisesti terveyteemme, eikä välttämättä niin hyvällä tavalla.

\"Miksi

Miksi minun pitäisi hävetä sitä, että en pese lapseni hiuksia shampoolla?

Juttuni sai kipinän jutellessani tuttavani kanssa lasten hiusten pesusta. Hän kertoi minulle ettei, hän ollut pessyt kahdeksanvuotiaan hiuksia kuin muutamasti shampoolla, koska vesipesu on ollut varsin riittävä. Olen täysin samoilla linjoilla, enkä ole pessyt meidän 2,5-vuotiaan taaperon hiuksia vielä koskaan shampoolla. Meidän molempien tuntemuksissamme oli kuitenkin aistittavissa se, että se olisi jotenkin väärin, hävettävää tai likaista kun ei pese hiuksiaan shampoolla. Jäin sitten pohtimaan asiaa syvällisemmin. Miksi yleisesti ottaen se, että joku pesee lapsensa hiuksia shampoolla on ok, mutta se että pesee lapsen hiukset vain vedellä on jotenkin kummallista tai vaatii selittelyä? Mitä se oikeastaan kenellekään edes kuuluu peseekö shampoolla vai ei? Jokaisen olisi kuitenkin syytä miettiä lapsen koko ajan kasvavaa kemikaalikuormaa ja sitä, miten helposti sitä kuitenkin voi päivittäisillä valinnoilla vähentää kunhan vain haluaa.

 

\"Miten

Pestäkö vai eikö pestä – siinäpä kysymys

Miksi yhteiskunta antaa sellaisen käsityksen, että hiusten peseminen on jokin pakollinen asia ja hygieenisyyden perusta? Kuulostaa mielestäni kummalliselta, kun asiaa miettii tarkemmin. Olen pikemminkin miettinyt ja järkeillyt, että miksi lapsen hiuksia pitäisi pestä millään aineella (kemikaaleilla), kun ne eivät edes rasvoitu tai likaannu. Toki esimerkiksi murkkuikäiset varhaisteinit ja teinit ovat tyystin eri asia, mutta jutussani puhunkin nyt lapsista. Toki jokainen tekee niin kuin parhaakseen näkee, mutta kemikaaleista ja niiden vaikutuksista on silti hyvä olla tietoinen. Mikäli haluat pestä lapsesi hiuksia shampoolla, suosittelen ehdottomasti tutustumaan hellävaraisiin palashampoisiin, jotka ei sisällä päänahkaa kuivattavia aineita kuten sulfaatteja.

\"Miksi

Jos jätät lapsen shampoon pesun pois

  • Säästät rahaa
  • Säästät luontoa
  • Lapsesi välttyy ylimääräisiltä kemikaaleilta
  • Lapsesi hiukset eivät takkuunnu tai kuiva

\"Miten

Shampoopesusta takkutukka?

Taannoin yhdessä keskustelussa ihmeteltiin lapsen ”takkuisia” ja joka paikkaan sojottavia hiuksia. Mikä olisi avuksi tähän ”hiusongelmaan”? Hoitoaine? Hiuksia silottava hoitosuihke? Uusi shampoo? Erilaisia vastauksia sateli. Itse jäin lähinnä miettimään sitä seikkaa, että miksi ihmeessä lapsella oli noin kuivat hiukset, että hapsottivat joka paikkaan? Toki hiuksen laatu voi olla karkeampi tai niin hento, että näin käy sen takia.

Kuitenkin oman kokemukseni mukaan tavalliset shampoot (ja myös jotkin luonnonkosmetiikan shampoot jotka sisältävät esimerkiksi sulfaatteja) kuivattavat hiuksia todella paljon. Se tekee hiuksista omituiset, eivätkä ne olekaan enää niin siloiset ja hyväkuntoiset kuin ennen. Omaan asiasta vahvan kokemuksen, sillä olen aikaisemmin ollut takkutukka ja luullut, että hiukseni ovat jotenkin ”vialliset” tai muuten vain helposti takkuuntuvaa sorttia. Ehkä kaikessa ongelman ratkaisussa tulisikin miettiä ensin juurisyytä eikä ”laastaria” siihen. Jos mietittäisiin enemmän juurisyitä erilaisiin ongelmiin, tulisivat ratkaisut niihin paljon nopeammin ja kivuttomammin, ilman turhia kemikaaleja 🙂

\"\"

Luonnonkosmetiikka on POP

Silloin kun aloitin blogin kirjoittamisen vuosia sitten, olin pikku hiljaa siirtynyt luonnollisiin shampoisiin ja hoitoaineisiin. Syy miksi siirryin luonnollisiin shampoisiin oli tietysti ylimääräiset kemikaalit, mutta myös se että hiukseni olivat aivan älyttömän kuivat ja karkeat. Ne menivät pienemmästäkin tuulenvireestä takkuun ja harjaaminen oli oikeasti aikamoista tuskaa. Toki tätä asiaa ei helpottanut se että olin värjännyt hiuksiani vuosia kemikaaliväreillä. En voinut ikinä kuvitellakaan harjaavani hiuksiani märkänä, koska siitä ei kertakaikkisesti olisi tullut mitään. Olin tullut siihen tulokseen, että vaikka tekisin mitä, tulisin aina olemaan takkutukka ja hiukseni vain olivat ”takkuuntuvaa” sorttia. Lisäksi jouduin käymään latvojen leikkauksessa usein, sillä ne kuivuivat kokoajan.

 

Miten väärässä olinkaan hiusteni suhteen!

Siirryttyäni luonnollisiin shampoisiin, hiukseni rasvoittuvat hurjasti ja millään shampoolla ei meinannut tulla puhdasta. Minulla on luonnollisestikin hyvin rasvoittuva hius, eikä siihen auta se että tukkani on paksu ja harrastan liikuntaa melkein päivittäin. Joka tapauksessa pesin sinnikkäästi luonnonkosmetiikalla hiuksiani (vaikka tuntui että puhdasta ei meinannut tulla millään). Tätä muutosvaihetta kesti noin kolme kuukautta, ennen kuin hiukseni tottuivat luonnontuotteisiin. Tämän vaiheen jälkeen päänahkani oli herkistynyt shampoossa oleville sulfaateille, jotka kuivattivat päänahkaani ja tästä seurasi raivostuttavaa kutinaa.

Aloin miettimään ratkaisua ongelmaani. Kokeilin erilaisia palashampoita ja vihdoin löysinkin itselleni sopivan. Palashampoon käyttämisen jälkeen en ole tarvinnut ollenkaan hoitoainetta! Tämä on ihan uskomaton juttu ja tässäkin säästän rahaa, sillä sitä ei mene enää hoitoaineisiin. Lisäksi entinen takkutukka on nykyään silotukka, enkä välttämättä joka päivä edes harjaa hiuksiani, koska ne eivät mene enää samanlaiseen takkuun kuin ennen. Toki asiaan on varmasti osittain vaikuttanut se, että nykyisin värjäytän hiukseni pelkästään luonnollisilla väriaineilla. Luonnontuottet on kyllä <3

 

\"Miten

 

Kategoria:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

5 vinkkiä vähentämään kemikaali

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi?

Tilaa 5 vinkin miniopas ja tasapainoita kehosi!