Miten puhdistat kehosi? – ota tueksi 5 villiyrttiä

Miten puhdistat kehosi? – ota tueksi 5 villiyrttiä. Kevät ja kesä tulevat ja niin myös puhdistuskuurit ja paastot! Mielestäni jokaisen tulisi tehdä jonkintasoista puhdistuskuuria säännöllisesti, sillä kehoomme kerääntyy nykyaikana todella paljon erilaisia saasteita. Elimistöön tulee saasteita monesta erilaisesta lähteestä ja näitä lähteitä ovat muun muassa ruoka, ympäristö, lääkkeet, kemikaalit ja stressi.

Miten puhdistat kehosi? - ota tueksi 5 villiyrttiä

Miten puhdistat kehosi? – ota tueksi 5 villiyrttiä

Nämä saasteet voivat aiheuttaa väsymystä, mielialahäiriöitä, ylipainoa, särkyjä ja ihokin voi näyttää elottomalta ja harmaalta. Kehossamme on kuitenkin omat ”puhdistusjärjestelmät” jotka hoitavat haitallisten toksiinien puhdistamisen. Maksa hajottaa kuona-aineita ja puhdistaa verta. Kehon muita puhdistavia elimiä ovat munuaiset, suolisto ja keuhkot. Puhdistuskuurit ja paastot puhdistavat niin kehoa kuin mieltäkin ja puhdistuskuurin jälkeen yleensä ajatukset selkiintyvät ja keskittymiskyky paranee. Vaikka puhun kirjoituksessani puhdistuskuureista ja paastosta ei se poissulje sitä, että villiyrttejä voi käyttää esimerkiksi päivittäisessä ruoan valmistuksessa, mutta taukoja kannattaa myös tässäkin muistaa pitää.

Miten puhdistat kehosi? - ota tueksi 5 villiyrttiä

Keho puhtaaksi luonnon omilla villiyrteillä

Maksa ja sappi kuuluvat kiinalaisessa lääketieteessä puuelementtiin ja vaikuttavat täten myös ruoansulatukseen ja suoliston toimintaan. Puuelementti on häiriintynyt, kun jotkin ruoka-aineet eivät sula, kärsit ruoka-allergioista tai sappikivistä. Päänsärky ja migreeni ovat yleisiä oireita ja näiden lisäksi voi ilmetä psyykkisiä oireita, kuten hallitsematonta raivon tunnetta tai ärtymystä. Maksan ja sapen toiminta vaikuttaa myös veren laatuun, silmien, ihon ja lihasten ja jänteiden kuntoon. Ja täten myös esimerkiksi MS-tautiin ja Parkisonin tautiin sekä sukupuoliaktiin ja kuukautiskipuihin.

Miten puhdistat kehosi? - ota tueksi 5 villiyrttiä

Kehon puhdistuus eli detox

  • Virkistää ja poistaa väsymystä
  • kaunistaa ja heleyttää
  • kohottaa mielialaa
  • lisää vastustuskykyä

 

Villiyrttejä kehon puhdistuksen avuksi

Nämä  5 yriitiä ovat todella tehokkaita puhdistajia ja niitä kannattaakin käyttää aina oman harkinnan mukaan. Villiyrtit tehostavat kehon puhdistumista, tasapainottavat elintoimintoja sekä vahvistavat ja virkistävät paaston eri vaiheissa. Yrttejä suositellaankin käytettäväksi jo viikkoa ennen puhdistuskuuria, sillä niillä voidaan lievittää niin puhdistumisoireita kuin kuona-aineiden poistumista. Yrttejä voidaan käyttää yrttiteenä, uutteena, jauheina tai puristeina. Puhdistavia yrttejä kannattaa käyttää vain kuureina eikä kokoaikaisesti. Kuten monissa lisäravinteissa, niin myös villiyrteissäkin pätee oman kehon tuntemusten kuunteleminen. Yrttien kanssa elimistö kaipaa lepoa, koska elimistö säilöö ravintoaineita ja pääsee sitten levon aikana hyödyntämään ja putsaamaan niitä kehosta. Eli yrttien kanssa kannattaa pitää välillä taukoja ja / tai yrttien vaihtelua ja aloittaa testaaminen varovasti ja pienillä määrillä.

Miten puhdistat kehosi? - ota tueksi 5 villiyrttiä

1. Siankärsämö

Siankärsämöä on pidetty kansanlääkinnässä vahvuuden symbolina. Siankärsämöstä käytetään ruoanvalmistuseen heleänvihreät lehdet joita voi kerätä sen kukintaan asti. Kukinnan jälkeen lehdet muuttuvat puiseviksi ja kuituisiksi jolloin villivihannes muuttuu rohtokasviksi. Siankärsämöä voi syödä sellaisenaan tai kypsennettynä. Se sopii erityisen hyvin lammas, riista ja sieniruokien kaveriksi. Kuten melkein kaikki villiyrtit myös siankärsämö sisältää lukuisia hivenaineita muun muassa magnesiumia ja mangaania, eteerisiä öljyjä, flavonoideja sekä seleeniä, kaliumia sekä C- ja E-vitamiineja.

Sisäisesti siankärsämö laukaisee sileiden lihasten kouristuksia etenkin mahassa ja se lisääkin sapen ja mahanesteen eritystä. Sitä käytetäänkin helpottamaan ruoansulatusvaivoja ja se edistää suolen toimintaa, auttaa ummetuksen hoidossa ja vähentää kaasun muodostusta ja lisää myös virtsan eritystä. Siankärsämö vahvistaa immuunijärjestelmää, on antibakteerinen ja antibioottinen. Siankärsämöä on käytetty ”verta ja maksaa puhdistavana” rohtona. Siankärsämöä käytetään myös yskän, ja astman hoidossa. Huomioithan että pujo- ja kamomilla-allergikot voivat saada oireita siankärsämöstä.

Miten puhdistat kehosi? - ota tueksi 5 villiyrttiä

2. Nokkonen

Nokkosta sanotaan terveyden tukipilariksi ja se sopii hyvin käyttöön niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Nokkonen sisältää hyvin paljon erilaisia ravintoaineita ja siinä onkin erityisen paljon kalsiumia, rautaa ja C-vitamiinia. Nokkosen siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja sekä runsaasti E-vitamiinia, eli on aikamoinen terveyspommi noin niin kuin muutenkin! Nokkosta voi käyttää todella monipuolisesti niin rohtona kuin ravintokasvinakin, mutta myös kuitukasvina.

Nokkonen poistaa lievästi nestettä ja virtsahappoa sekä hoitaa virtsatietulehduksia. Nokkonen auttaa myös kihtiin, turvotukseen ja iskiakseen. Se tasaa verenpainetta ja alentaa verensokeria, edistää ruoansulatusta ja normalisoi ruoansulatusta. Se myös  parantaa ruoansulatusvaivoja, ripulia, ummetusta, maha- ja pohjukaissuolenhaavaa sekä maksa- ja sappivaivoja. Nokkonen auttaa myös hengitystieongelmiin ja sitä voikin käyttää yskään tai heinänuhaan sekä allergisiin reaktioihin! Nokkosta suositellaankin nauttimaan jo ennen siitepölykauden alkamista, koska se sisältää antihistamiiniä luonnostaan. Nokkosen pii ja asetyylikoliini torjuvat allergisia reaktioita. Nokkonen on verta puhdistava rohto ja sitä käytetäänkin paljon myös reuman ja kasvainsairauksien tukihoitona.

sellerimehu kehon puhdistus

3. Selleri

Selleri on tehokas kehon puhdistaja. Selleriä voidaan käyttää tuoreena esimerkiksi mehuna. Rohtona käytetään lähinnä lehtiä ja siemeniä. Selleri lisää virtsaneritystä ja toimii nestettä poistavana. Sitä on käytetty muun muassa kihtiin ja reumaattisiin kipuihin, koska se liuottaa virtsahappoa joka vaikuttaa niveliin ja lievittää täten tulehdusta. Selleri toimii myös luonnollisena laksatiivina, koska se sisältää paljon ravintokuituja. Selleri sisältää paljon C- ja K-vitamiinia sekä kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja sinkkiä.

 

Voikukka on tehokas elimistön puhdistaja

4. Voikukka

Voikukka on monipuolinen kasvi ja sen voikin syödä kokonaan. Voikukan nuoret, heleänvihreät, ja sileänlaitaiset lehdet soveltuvat villivihanneskäyttöön. Lehtiä voi käyttää esimerkiksi salaateissa, smoothieissa, leivän päällä tai marinadeissa. Voikukan lehdissä on todella paljon vitamiineja ja vähemmän nitraatteja kuin viljellyssä salaateissa. Voikukka sisältää myös paljon betakaroteenia, B-, C-, ja D-vitamiinia sekä rautaa ja kaliumia. Tosi kokki unohtakin kesän ajaksi salaatit kauppaan ja käyttää salaateissa luonnon omia antimia kuten voikukkaa <3

Voikukan juuri voi lisätä sapen eritystä jopa nelinkertaiseksi ja voi siten helpottaa ruoansulatusta. Voikukasta rohtona käytetään voikukan juuriversoa ja tuoreesta voikukasta puristettua mehua. Voikukkakin kuuluu verta puhdistaviin rohtoihin. Juuri lisää sapeneritystä ja ruokahalua sekä vahvistaa maksaa. Voikukka auttaa ummetukseen, peräpukamiin ja estää kasvaimia sekä tulehduksia. Voikukka edistää myös probioottisten bakteerien toimintaa sekä vaurioituneiden  solujen itsetuhoa (apoptoosia). Voikukkaa käytetään myös ihottumiin, kutinaan, ja selluliitin hoitoon.

5. Puna-apila

Puna-apila on aika miedon makuinen villivihannes ja siksi sitä kannattaakin yhdestellä muiden villivihannesten kanssa. Puna-apilan lehtiä voi syödä tuoreena mutta ne kestävät myös kypsentämistä. Kypsennettynä apila tuo ruokiin enemmän rakennetta ja runsautta kuin makua. Tuoreena lehtiä voi käyttää esimerkiksi salaateissa voileivän päällä tai sämpylöiden täytteenä. Puna-apila runsaasti muun muassa proteiinia, C-vitamiinia, flavonoideja sekä karoteenia.

Puna-apilasta rohtona käytetään kukkia. Vaikuttavia aineita ovat muun muassa flavonoidit ja eteerinen öljy. Apilassa on runsaasti valkuaisaineita ja monia elimistöä piristäviä valkuaisaineita. Puna-apila desinfioi ja uudistaa ihoa, parantaa tulehduksia ja haavoja. Apilaa käytetään muun muassa rohtoteenä limakalvojen tulehduksiin, ripuliin ja ummetukseen sekä yskään. Puna-apila sopii ”veren puhdistuskuureihin” ja paastojen tueksi. Se on hellävarainen, mutta tehokas puhdistaja ja sitä käytetään ulkoisesti haavojen ja ihohalkeamien hoidossa. Huomioithan että isommat puhdistuskuurit on hyvä ajoittaa aina keväälle <3

Miten puhdistat kehosi? - ota tueksi 5 villiyrttiä

 

Jutussa käyttämiäni lähteitä:

Hulluna hortaan

Frantsila luonnon kotiapteekki

https://www.ekosoppi.fi/storage/product_files/R/6416384040367-R-VirpinDetox-opas.pdf

 

Kategoria:

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.