5 Huippu vinkkiä hiusten luonnonmukaiseen hoitoon

Ohessa kerron vinkkejä siihen, miten voit helposti aloittaa luonnonmukaisen hiustenhoidon. Jutun idea on se, että voit muuttaa hiustenhoitoasi vaikka heti, tai tehdä pieniä muutoksia pikkuhiljaa, mutta älä ota paineita tai stressiä muutoksesta, koska koskaan ei ole myöhäistä aloittaa 😀

Etikkahuuhtelu hiuksille

1. Vaihda hiustenhoitotuotteesi luonnonmukaisiin tuotteisiin

Jos päätät vaihtaa shampoosi ja hoitoaineesi luonnollisiin tuotteisiin suosittelen käyttämään siihen aikaa, koska vain tutkimalla löydät oikeat tuotteet juuri sinun hiuksillesi. Valinnanvaraa on todella paljon ja helpoin tapa lähteä liikkeelle on se, että ostat valmiina luonnonmukaiset hiustenhoitotuotteet. Toinen vaihtoehto on se, että valmistat itse tuotteesi. Kolmas, mutta ei todellakaan vähäisin vaihtoehto on se, että käytät hiustenpesuun esimerkiksi ruisjauhoja tai muuta keittiönkaapista löytyvää raaka-ainetta. Tai sitten vain käytät sekaisin näitä kaikkia vaihtoehtoja!

Tulevatko hiukseni puhtaiksi luonnonmukaisilla tuotteilla?

Kyllä, oi kyllä, hiuksesi tulevat putipuhtaiksi luonnollisilla tuotteilla. Ota kuitenkin huomioon, että hiuksilla ottaa aikaa tottua luonnollisiin tuotteisiin, koska ne ovat paljon hellävaraisempia kuin synteettiset tuotteet. Luonnonmukaiset tuotteet voivatkin tuntua aluksi kummallisilta ja siltä etteivät ne pese kunnolla hiuksia. Kuitenkin käsi sydämellä sanon, että sinnikkyys palkitaan! Itselläni kesti noin 3 kuukautta, kunnes hiukseni tottuivat kunnolla luonnollisiin tuotteisiin.

 

Takkua takun perään!

Itse olin jo heittänyt kirveen kaivoon takkutukkani kanssa, kunnes tajusin kokeilla luonnollisia pesuaineita. Hiukseni ovat aina olleet todella kuivat ja latvoja täytyi käydä lyhentämässä tietyin väliajoin. Harjaus tuotti todellisia ongelmia ja totesin monesti hiusteni olevan materiaaliltaan vain takkuuntuvaa tyyppiä. Monesti mietin, että leikkaan tukkani lyhyeksi, koska en kerta kaikkiaan jaksanut ainaisia takkuja. Nyttemmin olen tullut siihen tulokseen, että kenenkään hiukset eivät ole luonnostaan kuvat tai takkuuntuvaa tyyppiä. Valitettavasti olemme itse yleensä aiheuttaneet omat hiusongelmamme. Tein aluksi itse myös sen virheen, että valitsin shampookseni liian pesevän sulfaatteja sisältävän shampoon ja vaikka hiukseni olivat hieman paremmassa kunnossa, olivat latvani edelleen todella kuivat. Vasta vaihdettuani shampooni Curly Girl metodin myötä sulfaatittomaan shampooseen, eivät hiukseni enää olleet kuivat ja nykyään en edes tarvitse harjaa!! Mikä on ihan uskomatonta, koska olen aina luullut, että hiukseni ovat ainoastaan takkuuntuvaa tyyppiä 😀

 

Valitse tarkasti, otatko sulfaatteja sisältävän shampoon!

Asia, jota kannattaa shampoovalintaa miettiessä tehdä, on todellakin se, että otatko shampoon, joka sisältää sulfaatteja vai ei. Sulfaatit ovat siis todella puhdistavia ainesosia ja ne poistavat tehokkaasti likaa ja öljyä. Sulfaatit saattavat aiheuttaa herkimmille esimerkiksi päänahan kutiamista ja hiusten kuivumista, koska ne ovat niin peseviä. Sodium Lauryl Sulphate (SLS) tai Sodium Laurenth Sulphate (SLES) ovat tehokkaita sulfaatteja, joita kannattaa välttää, mikäli päänahkasi on herkkä. Toki on olemassa myös hellävaraisempia sulfaatteja, jotka eivät kuivata niin kovasti, eli näissä kannattaa olla tarkkana.  Curly Girl metodissa suositellaan pesua sulfaatittomalla shampoolla, koska sulfaatit kuivattavat yleensä hiuksia ja metodissa hiuksiin haetaan kosteutta ja luonnollisuutta.

 

Ruisjauhopesu

2. Ruisjauhopesu

Ruisjauhopesu on saavuttanut todella suuren suosion ihmisten keskuudessa ja onhan sillä monia hyviä puolia! Ensinnäkin ruisjauho on todella edullista ja lisäksi ruisjauho sisältää saponiineja, joita voi kutsua luonnon omaksi saippuaksi. Ruisjauhosta varoitellaan, että se voi tukkia viemärit, mutta tämä on turhaa, sillä siivilöity ruisjauho on niin hienojakoista, ettei se tuki viemäreitä. Tutkiessani ruisjauhopesua, innostuin aiheesta sen verran, että taidanpa lähteä ruisjauho-ostoksille. Tätä kikkaa olisi kiva kokeilla, mutta en tiedä miten se toimisi omassa paksussa tukassani. Voit lukea ruisjauhopesusta lisää Heidin Facebook-sivuilta täältä.

 

3. Pelkkä vesipesu

Tämä ”pesu” on mielestäni aika hazardia ja itse en ainakaan vielä voisi kuvitella pelkkää vesipesua hiuksilleni. Pelkkä vesipesu sopii ehkä joillekin, mutta itse jäin ainakin miettimään, että miten se lika ja rasva oikeasti lähtee vedellä pois? Kerro jos tiedät! J.

 

4. Hiusten muotoilu luonnollisilla tuotteilla

Kun tutustuin luonnolliseen hiustenpesuun, mietin, että miten esimerkiksi hiuslakan voi korvata luonnollisella tuotteella. Toki on olemassa erilaisia luonnollisia muotoilutuotteita, mutta niitä voit valmistaa myös edullisesti itse! Ohessa ohje suolasuihkeeseen.

 

Luonnollinen hiuslakka eli suolasuihke

Tämän luonnollisen ”lakan” valmistat todella helposti itse ja säästät samalla rahaa.

Tarvitset: kuumaa vettä, merisuolaa, hoitoainetta tai kookosöljyä, (eteeristä tuoksuöljyä)

Laita kulhoon noin 2–2,5 desiä kuumaa vettä ja lisää sinne 1 teelusikallinen merisuolaa. Käytä nimenomaan merisuolaa, sillä merisuolassa on tallella kaikki mahtavat mineraalit. Lisää 0,5 teelusikallista hoitoainetta (tai kookosöljyä) suolaveteen ja sekoita. Hoitoaineen ja kookosöljyn lisäys kannattaa, koska suola itsestään kuivattaa hiuksia todella paljon. Suihketta ei kannatakaan sen takia käyttää kuin harkiten, ei siis joka päivä.  Jos haluat suihkeesta tuoksuvaa, voit lisätä seokseen muutaman tipan luonnollista tuoksuöljyä.

Käytä suolasuihketta pyyhekuiviin hiuksiin, mutta muista ravistaa seosta joka kerta, että aineet tasaantuvat ennen suihkimista.

Hiusten luonnonmukainen hoito

 

5. Tee hiuksille ekologisia naamioita ja hoitoja

Hunajahoito

Hunajaa voit käyttää tehohoitona hiuksissasi. Hunajan sanotaan lisäävän hiusten kiiltoa. Voit sekoittaa hunajasta ja kookosöljystä seoksen ja levittää sen kosteisiin latvoihisi, sekä anna seoksen vaikuttaa noin 20 minuuttia.

Tarvitset: 1 rkl luomuhunajaa sekä 2 rkl luomukookosöljyä

Oluthoidot

Olut sisältää antioksidanttiyhdisteitä, proteiinia sekä vitamiineja ja nämä parantavat sekä hiusten että ihon kuntoa. Muista kuitenkin käyttää alkoholitonta olutta, sillä alkoholi kuivattaa hiuksia. Olutta voi käyttää hiusten huuhteluun.

Oluthuuhtelu

Pese hiukset normaalisti, mutta viimeisessä huuhtelussa käytä olutta. Hiero olut päänahkaan ja anna sen vaikuttaa muutamia minuutteja. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä ja käytä normaalia hoitoainetta.

Päänahan pH-tasapaino kuntoon oluella

Voit tasapainottaa päänahan pH-arvoa ja vähentää näin liiallisen öljyn erittymisen. Tee oluesta ja maidosta seos ja levitä se päänahkaan varovasti hieroen. Anna imeytyä noin 20 minuuttia ja pese tämän jälkeen hiukset.

Tarvitset: 3 rkl maitoa (mieluiten luomua) ja 3 rkl olutta

Olut huuhtelu hiuksille

Omenaviinietikkahuuhtelu

Hiusten ihanteellinen pH-arvo on 4-5 ja omenaviinietikan hapokkuus auttaa niitä saavuttamaan tämän. Omenaviinietikka auttaa siihen, että päänahan tärkeät öljyt eivät huuhtoudu esimerkiksi shampoopesun tuloksena viemäriin. Etikka ehkäisee hiusten kuivumista sulkemalla hiussuomut kiinni. Omenaviinietikka on antibakteerinen ja siksi se puhdistaa hyvin päänahan ja estää bakteereja kasvamasta päänahassa. Voit käyttää omenaviinietikkaa hoitoaineen sijasta. Huomioithan sen seikan, että tässä kannattaa käyttää ehdottomasti korkealaatuista luomuomenaviinietikkaa

Tarvitset: 250 ml vettä ja 2 rkl luomuomenaviinietikkaa

Kaada seos suihkepulloon ja ravista. Käytä suihketta shampoopesun jälkeen. Suihkuta seosta hiuksiin ja hiero sitä päänahkaan. Anna vaikuttaa muutamia minuutteja ja huuhtele vedellä. Tämä sopii hyvin myös rasvoittuville hiuksille. Voit käyttää hoitoa kaksi kertaa viikossa.

 

Muista, että koskaan ei ole myöhäistä aloittaa luonnonmukaista hiustenhoitoa!

Minkä tahansa näistä hoidoista valitset, on suuntasi taatusti oikea. Itse kiinnostuin kyllä tuosta ruisjauhopesusta. En toki tiedä miten hankalaa se on toteuttaa silloin, jos on pitkä ja paksu tukka. Etikkahuuhtelut voisin taas ottaa mukaan hiusten hoitoon, koska hiuspohjani on rasvoittuvaa tyyppiä. Suosittelen tutustumaan Googlen saloihin näissäkin asioissa ja myös facebookista löytyy paljon erilaisia ryhmiä, joissa jaetaan vinkkejä näistä hiusasioista. Olen sitä mieltä, että jokaiselle löytyy kyllä oikea tapa hoitaa hiuksia ja juuri sellainen millä saat juuri sinä saat hiuksesi kukoistamaan. Nyt rohkeasti testaamaan erilaisia vaihtoehtoja!

 

<3 Tiina

 

 

Kategoria:
tiina-karjala

Tiina Karjala

Oletko kiinnostunut yhteistyöstä? Lähetä minulle sähköpostia osoitteella tiina@ekoelamani.fi.

Liity listalle!

Haluatko vähentää kemikaali­kuormaasi ja voida paremmin? Tilaa uutiskirjeeni.

Tilaa uutuuskirjeeni, josta saat 5 helposti toteutettavaa vinkkiä hormonitasapainon löytymiseen luonnollisin keinoin.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Liity listalle!

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi ja voida paremmin? Tilaa uutuuskirjeeni, josta saat 5 helposti toteutettavaa vinkkiä hormonitasapainon löytymiseen luonnollisin keinoin.
Something went wrong. Please check your entries and try again.