Itsetehty jalkakylpy rentouttaa ja rauhoittaa mieltä

Itsetehty jalkakylpy rentouttaa ja rauhoittaa mieltä

Itsetehty jalkakylpy rentouttaa ja rauhoittaa mieltä. Yrittien käyttö sisäisesti on varmasti tunnetumpaa ja käytetympää kuin yrttien käyttäminen kylpyinä, pakkauksina ja kääreinä. Iho on kuitenkin ihmisen suurin elin ja täten vaatii myös oman huomionsa. Ulkoisilla hoidoilla on siis myös paljon merkitystä. Ulkoiset hoidot vaikuttavat paikallisesti, mutta ne vaikuttavat myös ihon alla olevaan kudoksiin ja myös etävaikutuksena syvällä oleviin elimiin. Yrttihoidoilla voidaan vaikuttaa ihon kautta esimerkiksi maksan, munuaisten tai hermoston toimintaan.

Yritit vaikuttavat niin sisäisesti kuin ulkoisestikin

Ulkoisesti käytettävien yrttien vaikutus välittyy elimistöön monella eri tavalla. Ulkoisilla yrttihoidoilla vilkastutetaan kuona-aineiden poistumista soluista ja sidekudoksista. Ihon kautta erittyy noin neljännes kehon kuona-aineista hien mukana. Tunnetuimpia kuona-aineita ja nesteitä vetäviä kääreitä ovat kaalinlehti ja ratamonlehtikääreet. Yrttien vaikuttavat aineet imeytyvät suoraan ihoon puoliläpäisevien kalvojen läpi. Tehoaineet kulkeutuvat myös ihon hiussuoniin ja edelleen verenkiertoon ja eri elimiin. Samalla ne elvyttävät verenkiertoa. Hyvin rauhoittavan jalkakylvyn saat aikaiseksi kamomillan, sitruunamelissan tai kauran versolla.

Itsetehty jalkakylpy rentouttaa ja rauhoittaa mieltä

Kylvyillä hermostokin rauhoittuu

Yrtit vaikuttavat myös hermostoon rauhoittavasti. Yrtit antavat hermoston kautta impulsseja elimistölle. Koko elimistö on kemiallisten viestien ohjaamaa. Yrttien tehoaineet antavat käskyjä solukalvojen reseptoreiden vastaanotinten kautta aivoille, jotka ohjaavat elimistöä toimimaan tietyllä tavalla. Luontaislääketieteessä puhutaan kehon biosähköilmiöstä, jonka kautta yrtit vaikuttavat ”kehon harmoniaan”. Jalkakylpyjen ja käsikylpyjen vaikutusta voidaan selittää akupunktiopisteiden (kämmenet ja jalanpohjat ovat akupisteitä täynnä) lisäksi myös vyöhyketerapiapisteiden ja imunestettä keräävien alueiden elpymisellä.

Iholle asetettu yrttipakkaus voi toimia kaksisuuntaisesti, eli vetämällä kuona-aineita pois kehosta ja lähettämällä ihon läpi tehoaineita tai hoitoimpulsseja elimistöön. Yrttikylvyt toimivat kehon rentouttajina todella hyvin. Harvalla on mahdollisuutta kuitenkaan ottaa kokovartalokylpyä, mutta lämmin jalkakylpy ajaa hyvin myös asiansa! Lämpimät jalkakylvyt ovatkin todella tehokkaita, kun raaka-aineina käytetään aitoja yrttejä tai yrttivalmisteita.

Itsetehty jalkakylpy rentouttaa ja rauhoittaa mieltä

Lämmin jalkakylpy rentouttaa koko kehosi

Kun itse aloin tekemään lämpimiä jalkakylpyjä, huomasin nopeasti sen rentuttavan vaikutuksen koko kehossani. Lämmin jalkakylpy kynttilänvalossa, iltatee ja kirja seurana auttaa unohtamaan kaikki arkiset murheet. Jalkakylvyt tukevat munuaisten toimintaa ja antavat samalla käytetyn yrtin hoitovaikutuksen. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä kylvyn avulla stimuloidaan akupuntioratoja, elvytetään verenkiertoa, sekä vaikutetaan elimistöön yrttien hoitavilla aineilla. Nämä kaikki yhdessä vaikuttavat rentouttavasti ja saavat aikaan siis sekä pinta- että syvävaikutusta.

Itsetehty jalkakylpy rentouttaa ja rauhoittaa mieltä

Yrttinen jalkakylpy on todella helppo toteuttaa

Voit kerätä ulkoa intutiivisesti erilaisia yrttejä ja laittaa niitä kylpyveteen. Tai voit valita yrtit suoraan niiden vaikutusten mukaan. Esimerkiksi kamomilla rauhoittaa ja voikukka puhdistaa. Tarvitset jalkakylpyyn kuivattuja yrttejä noin 0,5 dl ja niiden hauduttamiseen noin 0,5-2l kuumaa vettä.

Helppo yrttinenjalkakylpy

1- 0,5 dl kuivattuja yrttejä (kesällä tuoreita)

0,5-2l kuumaa vettä hauduttamiseen

0,5-2 rkl Maine base -suolaa/ laadukasta merisuolaa

Eteeristä öljyä 1-2 tippaa (esimerkiksi laventeli) öljyyn laimennettuna

Valmistus

Laita yrtit kattilaan ja kaada niiden päälle lähes kiehuvaa vettä. Hauduta seosta vähintään 20 minuuttia kannen alla. Voit myös valmistaa suuremman määrän yhdellä kerralla ja käyttää sen osissa. Jos sinulla ei ole yrttejä, voit toki tehdä pelkän suola jalkakylvyn 🙂

Hauduttamisen jälkeen voit siivilöidä yrtit pois ja kaataa siivilöidyn veden jalkavatiiin. Lisää lämmintä vettä ja suola. Suola tehostaa ihon pehmeämistä ja turvotusta, suola on myös tehokas kehon puhdistaja. Kylpyvesi saa ylettyä reippaasti nilkan yli. jalkakylpyä voit tehdä aina 10-30 minuuttiin asti. Itse otan vedenkeittimen jalkakylpyni viereen ja lisään lämmintä vettä sitä mukaan kun vesi jäähtyy. Muista juoda jalkakylvyn jälkeen tarpeeksi vettä, sillä jalkakylpy saa yleensä aineenvaihdunnan liikkeelle, varsinkin jos yrtteinä on käytetty puhdistavia yrttejä.

Jalanpohjien rasvaus on kaiken A ja O

Jalkakylvyn jälkeen rasvaa jalanpohjat kosteana hyvin rasvaisella voiteella. Voit käyttää esimerkiksi sheavoita. Kun aloin tekemään jalkakylpyjä useamman kerran viikossa, niin huomasin jalanpohjien kunnon parantuneen huomattavasti. Jalanpohjiahan pitäisi rasvata joka päivä, varsinkin jos teet seisomatyötä. Seisomatyö rasittaa koko kehoa, mutta etenkin jalanpohjia. Kiinalaisessa lääketieteessä jalanpohjat ovat olennaisessa osassa ja niissä onkin todella paljon erilaisia akupisteitä kuten myös kämmenissä, pidä niistä siis hyvää huolta! On hyvin tärkeää huomata, että jalkapohjien kunto vaikuttaa kokonaisvaltaisesti koko kehoosi.

Omassa jalkakylvyssäni käytin hyvin puhdistavia yrttejä kuten nokkosta, koivua, puna-apilaa, voikukanlehtiä sekä mustaherukanlehtiä. Valitse itsellesi sopivat yrtit, sillä perusteella miten haluat kylvyn vaikuttavan 🙂

Kategoria:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 vinkkiä vähentämään kemikaali

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi?

Tilaa 5 vinkin miniopas ja tasapainoita kehosi!

Ekoelämäni