Kiinalainen lääketiede VS länsimainen lääketiede

kiinalainen lääketiede

Mitä eroa on kiinalaisella ja länsimaalaisella lääketieteellä? Onko kiinalainen lääketiede pelkkää huuhtaata vai ei? Millaiset ravitsemussuositukset ovat kiinalaisessa lääketieteessä? Mihin länsimaalainen lääketiede perustuu?

Kiinalainen lääketiede VS länsimainen lääketiede molempi parempi?

Länsimaalaisessa lääketieteessä hoidetaan hyvin usein pelkkää oiretta, ei itse oireen aiheuttajaa. Oire on seuraus aina jostain kehon epätasapainotilasta. Jotta oire saataisiin kokonaan pois, pitää perehtyä tarkemmin siihen, että mikä sen oireen oikeastaan aiheuttaa. Tästä hyvä esimerkki on atooppinen iho, jota hoidetaan länsimaalaisessa lääketieteessä pelkästään oireena, eikä katsota tarkemmin, mistä oireet johtuvat. Yleensä lääkärit määräävät atooppisen ihon hoitoon kortisonikuurin ja perusrasvareseptin, eli laitetaan ns. laastari haavan päälle. Mutta valitettavasti haava ei parane pelkästään laastarilla, vaan vaatii paljon muitakin toimenpiteitä parantuakseen. Atooppinen iho ei ole pelkästään ihosairaus, vaan siihen vaikuttavat monelaiset asiat. Varsinkin lapsilla ihoon vaikuttavat allergiat, rasvausrutiinit, oikeanlaiset rasvat ulkoisesti ja sisäisesti sekä ruokavalio, mutta valitettavasti harvemmin näitä asioita huomioidaan lääkärin vastaanotolla.

Luitko jo tämän? >> Näillä viidellä tuotteella saat atooppisen ihon rauhoittumaan!

Kiinalaisen lääketieteen määritelmä

Kiinalainen lääketiede perustuu kokonaisvaltaisesti ihmisen kehon ja mielen väliseen vuorovaikutukseen. Se auttaa käsittämään, miten stressi vaikuttaa eri tavoin eri ihmisiin ja kuinka esimerkiksi ravinto vaikuttaa ihmisen psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen. Lähestymistapa ottaa huomioon  ihmisen kokonaisuutena, osana ympäristöään.  Kiinalaista lääketiedettä voidaan soveltaa yksilöllisesti jokaiselle sopivaksi ja siinä otetaan huomioon ihmisen perimä, elämäntavat ja olosuhteet. Lääketieteen juuret ulottuvat kahdentuhannen vuoden taa, ihan heppoisella pohjalla ei siis olla. Kiinalaisen lääketieteen perusteoria perustuu Yinin ja Yanin ymmärtämiseen, sekä viiteen elementtiin ja kiinalaiseen ravinto-oppiin. Qi, eli vapaasti käännettynä energia, virtaa ihmisessä antaen elämänvoiman ja se ilmenee voinnissa niin fyysisellä kuin psyykkisellä tavalla. Jos se ei liiku joillain alueilla vapaasti voi se aiheuttaa fyysistä kipua, sairauksia, tunnekuohuja sekä henkistä stressiä. Kun se kyetään purkamaan, palautetaan elimistön toiminta tilaan, joka oli ennen ja ihminen voi elää omaa täyttä elämäänsä. (Vinokur 2015, 7.)

Kiinalaisen lääketieteen viisi erilaista elementtityyppiä

Kiinalaisessa lääketieteessä kaikki ihmiset on jaettu oman elementtinsä perusteella. Ne ilmentävät ihmisen ominaisuuksina ja tapana olla maailmassa. Ne ovat viisi erilaista metaforaa siitä fyysisestä, psyykkisestä ja henkisestä dynamiikasta, joista rakennumme. Elementtityypit ovat tuli, maa, metalli, vesi ja puu, elementit auttavat näkemään omia vahvuuksia ja heikkouksia. Elementti määrittyy syntymäajan mukaan ja itse olin hieman skeptinen näiden suhteen, kunnes luin oman elementtini kuvauksen ja sehän sopi valitettavasti minulle kuin nenä päähän. Jopa elementtini venytys sattui olemaan juuri sellainen mitä teen melkein päivittäin, pelottavaa 😀

Kiinalaisessa lääketieteessä on erilaisia hoitomuotoja ja ne ovat akupunktio, yrttilääkintä ja ravinto-oppi. Nämä hoitavat ihmistä, ei niinkään sairautta. Kiinalainen lääketiede ei ole modernin lääketieteen korvike vaan pikemminkin erilainen näkemys, jonka kautta voimme hoitaa itseämme osana ympäristöämme. Pitää ymmärtää henkilökohtaisella tasolla, miten stressi vaikuttaa terveyteemme, koska silloin voidaan säädellä terveydelle haitallisia stressivasteita ja edistää näin hyvinvointia. (Vinokur 2015, 8.)

”Terveys ei ole passiivinen tila, vaan dynaaminen suhde ympäröivään maailmaan” (Vinokur 2015,9).

Kiinalainen lääketiede VS länsimainen lääketiede

Kiinalainen ravinto-oppi

Monet terveysvaivat olisivat kenties historiaa, jos elämäntavat olisivat kohdillaan ja oleellisempana niistä on ruokavalio. Olisi tärkeää ymmärtää suoliston bakteeriston ja hermoston yhteys, sekä kuinka ruoansulatuselimistön  tasapaino vaikuttaa myös tunne-elämään.  Kiinalaisessa lääketieteessä näiden yhteys ymmärretään hyvin. Ruoansulatuselimistö on vuorovaikutussuhteessa hermoston, hormonitoiminnan ja immunologisen järjestelmien kanssa, tai oikeastaan on osa niitä. Oire ja ruokavalio ovat yleensä linkittyneenä yhteen ja oireemme ja mielemme on yhteydessä. Jos ruokavalio on sopiva, ylläpitää se terveyttä ja auttaa mielen tasapainossa. (Vinokur 2015, 24.)

Kiinalaisen lääketieteen ravinto-oppi perustuu itselle sopivaan ruokavalioon, ilman ylimääräisiä rajoituksia. Kaikkien ihmisten kehot ja aineenvaihdunnat ovat erilaisia. Ruoka-aineilla on monia erilaisia ominaisuuksia ja ne voivat lämmittää, viilentää, ohjata energiaa, liikuttaa nesteitä, poistaa limaa tai rauhoittaa mieltä. Esimerkiski ihmiset, joilla on kylmyyttä kehossaan, tarvitsevat lämmintä ruokaa ja heikkoustiloista kärsivät ihmiset tarvitsevat ravitsevampaa ruokaa. Pohjimmiltaan vain voi itse tuntea parhaiten, mikä on omalle hyvinvoinnille sopivaa ruokaa. Tämä vaatii aluksi ruokavalion yksinkertaistamista ja runsaasti oman kehon kuuntelua sekä tulkitsemista. Himoitseeko jotain kehon tarpeeseen, vai korvaako syömisellä jotain muuta tarvetta. (Vinokur 2015, 36.)

Kiinalainen lääketiede VS länsimainen lääketiede

Länsimaalainen lääketiede

Länsimaalainen lääketiede perustuu pitkälti mittauksiin, testihin, kokeisiin sekä tuloksiin. Ihmistä ei niinkään hoideta kokonaisuutena. Karkea esimerkki on se, että ihmien menee lääkärille jumiutuneen selkänsä takia. Lääkäri toteaa perustestien jälkeen selän olevan jumissa ja määrää lihasrelaksanttia ja lepoa. Lääkäri ei välttämättä kysy, missä tai kuinka selkä on mennyt jumiin, tai että harrastaako ihminen liikuntaa, venyttelyä, liikkuvuusharjoittelua tai onko hänellä stressiä. Pureudutaan siis vain oireeseen, eikä kokonaisvaltaisesti itse ongelmaan. Esimerkki on oivallinen, sillä minä olen ollut tuo ihminen vuosia sitten ennen voimaharjoittelun aloittamista. Olen hakenut lääkäristä lihasrelaksiattia selkäjumeihini, enkä muista, että koskaan lääkäri olisi kysellyt liikkumisestani tai stressitasoistani mitään. Jälkikäteen ajateltuna liikuin ihan liikaa neljä kertaaa viikossa ja lisäksi tein todella fyysistä ja stressaavaa työtä. Liika on liikaa ja vähemmästäkin menee lihakset jumiin! Lisäksi en tehnyt tarpeeksi lihashuoltoa ja liikkuvuusharjoittelua, joka on olennaisen tärkeää harjoittelun kannalta, mutta myös toimivan kehon kannalta!

Kiinalainen lääketiede VS länsimainen lääketiede

Länsimaalainen lääketiede ja suomalaiset ravitsemussuositukset

Suomalaiset ravitsemussuositukset perustuvat laajoihin linjoihin, eikä ihmisiä oteta huomioon yksilöinä. Esimerkiksi useimmille ihmisille ei sovi lainkaan maitotaloutuotteet (vatsavaivat, iho-ongelmat, atopia, akne, hormonitasapainohäiriöt, limaisuus ja matala-asteinentulehdus) tai vehnä, ohra ja ruis (keliakia, vilja-allergia, matala-asteinen tuhehdus, suolistovaivat, iho-ongelmat). Ravitsemussuositukset perustuvat pitkälti maito- ja viljatuotteisiin, vaikka monille ne aiheuttavat herkkyyksiä. Lisäksi maitotaloustuotteita pitäisi ravitsemussuositusten mukaan käyttää kalsiumin saamisen takaamiseksi. Kuitenkin todellisuudessa on olemassa paljon parempiakin lähteitä, joista kalsiumia saa. Ennen vanhaan syötiin kunnon voita ja nykyään esimerkiksi ravitsemussuosituksissa suositellaan kevytlevitteitä, vaikka ne eivät ole luonnollista nähteetkään ja sisältävät lisäksi lisä- ja väriaineita. Onko terveellisempää syödä siis kohtuudella vähärasvaista levitettä lisä- ja väriaineineen vai luonnonmukaista voita, jonka elimistö pystyy pilkkomaan helposti luonnollisuutensa ansiosta?

Miksi puhtaaseen veteen kannattaa erityisesti panostaa?

Lisä- ja torjunta-aineet suomalaisissa ravitsemussuosituksissa

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa ei myöskään millään tavalla kehoteta käyttämään tai suosimaan luomua. Vaikka asumme Suomessa ja sanontahan kuuluu: Suomessa on maailman puhtainta ruokaa ja vettä. Fakta on kuitenkin se, että myös täällä käytetään lisä- ja torjuntaineita elintarviketeollisuudessa. Vesikin sisältää paljon erilaisia toksiineja. Näitä ovat mm. rauta, sinkki ja kupari. Nämä toksiinit voivat muuttaa veden makua, väriä sekä hajua. Lisäksi vedessä voi olla klooria, torjunta-aineita, elohopeaa, kalkkia, bakteereja sekä viruksia, hiivoja ja homeita näin muutamia luetellakseni. Näiden toksiinien lisäksi Suomen vesistöissä on laaja kirjo erilaisia lääkeaineita ja hormoneja, jotka voivat kulkeutua myös sinun käyttöveteesi. Panosta siis puhtaaseen ja raikkaseen veteen!

Joko luit tämä >> Miksi puhtaaseen veteen kannattaa erityisesti panostaa?

Myös ihmisten syövät ovat hälyttävästi lisääntyneet. Itse olen sitä mieltä, että ihmisen ruokailutottumukset (epäterveelliset elämäntavat) ovat yhteydessä lisääntyneisiin syöpiin.

Syömämme ruoka päätyy kehoomme ja suolistoomme ja jos ruoka on epäkuranttia, sekä sisältää paljon lisä- ja torjunta-aineita, kerääntyvät ne elimistöömme aiheuttaen erilaisia vaivoja. Ylikuormitustilassa oleva keho on siis täynnä lisä- ja torjunta-aineita ja siinä on mukana myös matala-asteinen tulehdus, sekä hyvässä tapauksessa stressi vielä sekoitamassa pakkaa. En ihmettele miksi keho sanoo sopimuksen irti ja sairastuu. Esimerkiksi syövät ja autoimmuunisairaudet aiheutuvat usein näistä syistä.

Summa summarum, jokainen valitsee itselleen sopivan ruokavalion ja tavan toimia. Toivoisin kuitenkin kovasti, että Suomessakin voitaisiin yhdistää nämä kaksi lääketiedettä sopuisasti. Itse kokeilen mielelläni vaivoihin akupunktiota ennen länsimaista lääketiedettä tai lääkkeitä. Akupunktiolla sain esimerkiksi maidontuloni lisääntymään imettäessäni poikaamme.

Akupunktiosta on myös moneen muuhun vaivaan kuten migreeniin, kolmoishermosärkyyn, fibromyalgiaan ja lisäksi se rentouttaa ja antaa hyvät yöunet, näin muutamia positiivisia puolia luetelleksani.

<3 Tiina

 

 

Kategoria:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 vinkkiä vähentämään kemikaali

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi?

Tilaa 5 vinkin miniopas ja tasapainoita kehosi!