Oletko sinä analyyttinen sininen vai suorasanainen punainen? Käsittelyssä erilaiset ihmistyypit

Oletko sinä analyyttinen sininen vai suorasanainen punainen? Onko sinulle käynyt joskus niin, että tapaat uuden ihmisen ja huomaat heti ensinäkemältä, että teillä synkkaa hyvin, juttu lentää ja voit helposti olla oma itsesi? Tai vastaavasti olet tavannut uuden ihmisen ja huomaat heti, että nyt ei oikein mätsää millään tasolla? Itselleni on käynyt kummallakin tavalla. On hyvä tiedostaa, että ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa käyttäytyä, vaan on olemassa erilaisia ihmistyyppejä.

Oletko sinä analyyttinen sininen vai suorasanainen punainen? Käsittelyssä erilaiset ihmistyypit

Erilaiset ihmistyypit

Ihmistyypit käyttäytyvät, reagoivat ja puhuvat ihan eri tavalla. Jos tapaamasi ihminen on erilainen ihmistyyppi kuin sinä, etkä ymmärrä tätä voidaan helposti päätyä törmäyskurssille. Kun opit tuntemaan erilaiset ihmistyypit ja arvioimaan myös, mihin kategoriaan itse kuulut, on ihmisten kanssa kommunikointi ja kanssakäyminen hurjasti helpompaa. Suurinta osaa ihmistyypeistä voidaan suhteellisen helposti lukea esimerkiksi eleiden, ilmeiden ja käyttäytymisen perusteella. Kun tunnistat erilaiset ihmistyypit, osaat heti kommunikoida heidän kanssaan ”samalla kielellä”.

Persoonallisuustyypit voidaan karkeasti ottaen jaotella neljään erilaiseen tyyppiin ja väriin. Erilaisia persoonallisuustyyppejä on toki enemmän yhteensä noin 16 erilaista, mutta kirjoituksessani olen kärjistänyt piirteitä runsaasti, että ne on helpompi tunnistaa. Kaikissa ihmisissä on kaikkia värejä, mutta yleensä persoonassa korostuu kuitenkin kaksi erilaista pääväriä. Päävärejä ovat punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Persoonallisuustyypit ovat erilaisia hyvinä ja huonoina päivinä ja niistä lisää ohessa 😉

 

Hyvinä ja huonoina päivinä ihmisen erilaiset persoonatyypit korostuvat entisestään

Punainen tyyppi: Hän huokuu vahvuutta ja katsoo silmiin. Hän kättelee voimakkaasti ja menee mutkittelematta asiaan. Yleensä punaisen tavoitteena on suorittaa kaikki tehtävät 120 prosenttisesti, jos hänelle annetaan tavoitteeksi 100. Hän on myös erityisen kilpailuhenkinen. Luonteeltaan punainen on vahva ja hän uskaltaa tehdä asioita. Kommunikointi punaisen kanssa onnistuu suorapuheisesti ja nopeatempoisesti.

Punainen tyyppi huonona päivänä: Tyyppi on painostava ja jyrää heikkosanaisemmat heti alkupeleissä. Norsu posliinikaupassa kuvaa punaista hyvin huonona päivinä. Punainen persoona purkaa muihin pahaa mieltään. Hän voi alkaa ylisuorittamaan ja kilpailemaan liikaa. Jos hänen mieltään vaivaa jokin asia, hän ei pysty keskittymään muihin asioihin hyvin.

Persoonallisuustyypit

Keltainen tyyppi: Hän on ystävällinen ja helposti lähestyttävä. Hän on positiivinen ihminen ja hänellä on innostavaa energiaa. Keltainen persoona uskaltaa heittäytyä ja kokeilla uusia asioita. Hän ei pelkää virheitä. Hän soveltuu myös erilaisiin tilanteisiin ja nopeisiin muutoksiin hyvin. Kommunikointi keltaisen kanssa onnistuu helposti olemalla innostava ja eläväinen sekä ulospäinsuuntautunut.

Keltainen tyyppi huonona päivänä: Tyyppi saattaa pahana päivänä seilata niin sanotusti päämäärättömästi meressä vailla suuntaa. Hän luo ympärilleen kaaosta ja kiirettä. Hän ryntäilee paikasta toiseen, saamatta mitään kunnolla aikaiseksi, hän ei myöskään pysty keskittymään. Hän voi aloittaa monta eri asiaa, mutta ei kuitenkaan saa mitään tehtyä loppuun saakka.

Mikä väri sinä olet?

Vihreä tyyppi: Vihreä tyyppi on muita värejä rauhallisempi. Hän on myös ele- ja puhekieleltään aavistuksen muita rauhallisempi. Vihreä tyyppi on hyvä kuuntelemaan, eikä pidä itsestään meteliä. Kommunikointi vihreän kanssa onnistuu parhaiten, kun hidastat tahtia ja olet läsnä. Vihreä on kova pohtimaan asioita, joten häntä kannattaa lähestyä lämpimästi.

Vihreä tyyppi huonona päivänä: Tyyppi ei ole niin selkeästi luettavissa kuin punainen ja keltainen tyyppi.  Huonona päivänä vihreä tyyppi saattaa olla vain hiljaa, eikä vastaa kysyttäessä mitään. Vihreä tyyppi tekee vain sen verran, mikä on pakollista ja laittaa yleensä kaikki jarrut päälle.

 

erilaiset ihmistyypit

Sininen tyyppi on hyvin tarkka ja analyyttinen. Hän kuuntelee ja tarkkailee. Hän voi keskustella tarkkoja keskusteluja hänelle tärkeistä aiheista. Hän tekee asiat, kuten on kulloinkin sovittu. Sininen ei poukkoile tai puuhastele omiaan. Kommunikointi sinisen kanssa onnistuu parhaiten samalla tavalla kuin vihreänkin tyypin kanssa, eli hidastamalla tahtia. Ole täsmällinen ja tarkka sekä kerro faktoja.

Sininen tyyppi huonona päivänä: Tyyppi on ärsyttävän tarkka erilaisista asioista ja saattaa tarttua lillukan varsiin turhankin napakasti. Hän analysoi etukäteen negatiivisesti asioita. Sininen saattaa uskoa, että jos jokin asia on mennyt huonosti, menee se huonosti jatkossakin.

 

erilaiset ihmistyypit

Mikä on sinun ihmistyyppisi?

Kun opit tunnistamaan erilaisia piirteitä itsessäsi, voit niitä tietoisesti alkaa pehmentämään. Ja kun opit ymmärtämään erilaisia ihmistyyppejä, opit ehkä ymmärtämään heidän toimintatapojaan myös paremmin. Tunnetiloja pystyy onneksi hallitsemaan, kun tunnistaa itsessään erilaiset värit ja tyypit, ja näin ollen pystyy myös ohjaamaan itseään kohti parempia tunnetiloja. Minä tunnistin ehkä liiankin helposti itsessäni kaksi eri pääväriä. Nyt kun tiedän omat päävärini, pystyn helpommin suhtautumaan erilaisiin tilanteisiin ja ihmisiin, sekä hallitsemaan tunteitani. Toki tämä ei ole minunlaiselle puna-keltaiselle persoonalle aina helppoa, mutta yrittää kannattaa aina! 😀

Mitkä kaksi väriä ovat sinun päävärisi?

<3 Tiina

 

Artikkelin pohjana olen käyttänyt Idiootit Ympärilläni kirjaa – Thomas Erikson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategoria:
tiina-karjala

Tiina Karjala

Oletko kiinnostunut yhteistyöstä? Lähetä minulle sähköpostia osoitteella tiina@ekoelamani.fi.

Liity listalle!

Haluatko vähentää kemikaali­kuormaasi ja voida paremmin? Tilaa uutiskirjeeni.

Tilaa uutuuskirjeeni, josta saat 5 helposti toteutettavaa vinkkiä hormonitasapainon löytymiseen luonnollisin keinoin.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Liity listalle!

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi ja voida paremmin? Tilaa uutuuskirjeeni, josta saat 5 helposti toteutettavaa vinkkiä hormonitasapainon löytymiseen luonnollisin keinoin.
Something went wrong. Please check your entries and try again.