Mitä eroa on ilmankostuttimella ja diffuusorilla?

Mitä eroa on ilmankostuttimella ja diffuurorilla? Me hankimme aikoinaan höyrystävän ilmankostuttimen poikamme huoneeseen, sillä ilmankosteus on olennainen pala atooppisen ihon palapeliä kasatessa.  Millainen sitten on hyvä ilmankostutin ja miten höyrystävät ja haihduttavat ilmankostuttimet eroavat toisistaan?

Mita eroa on ilmankostuttimella ja diffuusorilla?

Onko Ilmankostuttimella ja diffuusoririlla eroa?

Varsinkin talvella sisäilma on todella kuivaa ja se saattaa laskea jopa alle 20 prosenttiin. Sopiva sisäilmakosteus on noin 25-40 % lämmityskaudella. Kuiva sisäilma aiheuttaa monia haitallisia oireita, kuten: Iho-ongelmia (mm. atooppinen iho), limakalvojen kuivumista sekä astman pahenemista. Olenkin jo hetken miettinyt, että mitenkä pojan huoneessa on niin lämmin, vaikka lämpötila on melkein sama kuin muissa huoneissa, mutta se johtuu juuri ilmankosteudesta, sillä kosteuden nostaminen huoneessa saa ilman tuntumaan lämpöisemmältä. Höyrystävään ilmankostuttimeen ei saa laittaa mitään tuoksyöljyjä sisälle ja yleensä se onkin aina erikseen vielä kielletty käyttöohjeissa.

Itsehän mokasin oman höyrystimemme kanssa ja laitoin aromaattisia tippoja sen sisälle. Useamman puhdistuksen jälkeen sain onneksi ilmankostuttimen puhtaaksi ja suosittelenkin ilmankostuttimelle säännöllistä puhdistamista. Olen itse ottanut tavaksi puhdistaa ilmankostuttimen kerran viikossa kunnolla, sillä sen sisälle kerääntyy kalkkia sekä likaa ja toimivuuden kannalta on parempi puhdistaa se säännöllisesti. Meillä ilmankostutin on käytössä siis joka päivä. Höyrystävää ilmankostutinta ostaessa kannattaa ottaa huomioon säiliön koko ja sen puhdistettavuus. Nykyinen ilmankostuttimemme ei ole helpoin puhdistaa, koska säiliö on litteän muotoinen ja siinä on erilaisia koloja. Onneksi sen saa kuitenkin aika hyvin puhtaaksi pulloharjalla. Säiliö ilmankostuttimessa on myös suht pieni, eli vettä saa aika usein lisätä.

 

Mita eroa on ilmankostuttimella ja diffuusorilla?

Höyrystävä ilmankostutin

Höyrystävissä ilmankostuttimissa vesi kuumenee ja lämmin kostea höyry pääsee huoneilmaan. Höyrystävä ilmankostutin on hyvin hygieeninen, sillä mikrobit eivät kasva kuumassa vedessä, eikä kalkki pääse huoneilmaan. Jos vesi on huoneenlämpöistä, on se hyvä kasvualusta mikrobeille. Allergia- ja astmaliitossa suositellaan ilmankostuttimeksi laitetta, joka höyrystää veden ulos juuri sen hygieenisyyden takia. Vesi kannattaa siis vaihtaa joka päivä uuteen, eikä lämmittää samaa vettä uudelleen. Höyrystävä ilmankostutin kannattaa myös sijoittaa niin, että se on kaukana esimerkiksi pienistä lapsista ja lemmikkielämistä, sillä siinä voi olla kuumia osia. Hinnat vaihtelevat höyrystävissä ilmankostuttimissa  aika paljon mutta, 150 eurolla saa jo kelpo laitteen.

Höyrystävä Ilmankostutin tarvitsee kaverikseen kosteusmittarin!

Kun hankimme ilmankostuttimen, ostimme samalla myös kosteusmittarin. Ilmankosteutta on hyvä mitata, jos käytössä on höyrystävä ilmankostutin. Suhteellinen ilmankosteus ei saa asunnossa siis ylittää 45 %, etteivät pölypunkit tai home pääse lisääntymään.

 ilmankostuttimella

Haihduttava ilmankostutin

Haihduttavassa ilmankostuttimessa eli pisaroivassa kostuttimessa vesi ei kuumene vaan joutuu huoneilmaan pieninä vesipisaroina. Koska haihduttavat ilmankostuttimet eivät kuumenna vettä voi veden mukana tulla valkoista kalkkipölyä huoneen pinnoille, mutta yleensä hintavamman luokan haihduttavissa ilmankostuttimissa sitä ei ilmeisesti tule. Yleensä haihduttavissa ilmankostuttimissa on myös suodatin, joka pitää vaihtaa aika ajoin. Joissain malleissa voidaan käyttää hajusteita, mutta tämä kannattaa tarkistaa aina käyttöohjeista. Käyttökustannukset ovat haihduttavissa malleissa isommat, sillä suodatin pitää vaihtaa aika ajoin.

Diffuusori eli tuoksutin

Diffuusoreissa höyry tuotetaan ultraääniaaltojen avulla ja niissä tilavuus on myös huomattavasti pienempi kuin ilmankostuttimissa. Tilavuudet vaihtelevat yleensä noin 200-500ml välillä. Diffuusorit ovat tarkoitettuja nimensä mukaan tuoksuttamaan ilmaa ja niihin voi lisätä huoletta eteeristä öljyä sen mukaan, mitä vaikutusta öljyltä haluaa. Hengittäessä öljyjen tuoksumolekyylit vaikuttavat aivojen kautta elintoimintoihin ja psyykeseen. Ohessa on diffuusoreissa yleisemmin käytettyjä öljyjä. Itselläni on Puhdistamon diffuusori, joka on toiminut tähän asti ihan hyvin. Tippoja voi laittaa säiliöön noin 3-7 tippaa kerrallaan.

 

Tuoksuöljyt diffuusoreihin

Laventeliöljyllä on rauhoittava ja stressiä alentava vaikutus.

Eukalyptusöljyllä on virkistävä ja hengitysteitä avaava vaikutus ja se toimii hyvin esimerkiksi flunssan aikaan.

Appelsiiniöljy on makean raikas ja hedelmäinen. Tuoksuna se nostaa mielialaa ja piristää, mutta samalla sillä on rauhoittava vaikutus.

 

Itse olen huomannut, että höyrystävällä ilmankostuttimella on ollut todella hyvä vaikutus meidän pienen atopikon elämään ja iho on ollut todella hyvässä kunnossa. Toki tähän vaikuttavat paljon muutkin asiat, mutta ilmankosteus on olennainen osa sitä. Suosittelen siis ehdottomasti hankkimaan kunnollisen ilmankostuttimen, mikäli kärsit joistain iho-oireista tai kuivista limakalvoista.

<3 Tiina

 

Kategoria:
tiina-karjala

Tiina Karjala

Oletko kiinnostunut yhteistyöstä? Lähetä minulle sähköpostia osoitteella tiina@ekoelamani.fi.

Liity listalle!

Haluatko vähentää kemikaali­kuormaasi ja voida paremmin? Tilaa uutiskirjeeni.

Tilaa uutuuskirjeeni, josta saat 5 helposti toteutettavaa vinkkiä hormonitasapainon löytymiseen luonnollisin keinoin.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Liity listalle!

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi ja voida paremmin? Tilaa uutuuskirjeeni, josta saat 5 helposti toteutettavaa vinkkiä hormonitasapainon löytymiseen luonnollisin keinoin.
Something went wrong. Please check your entries and try again.