Miten ruoka-allergiat vaikuttavat atooppiseen ihoon?

Miten ruoka-allergiat vaikuttavat atooppiseen ihoon vai vaikuttavatko ne edes? Olen törmännyt todella usein keskusteluissa lapsen atooppisesta ihosta ja allergioista siihen, että lapsella on todettu atooppinen iho ja iho on pahassa kunnossa, eikä mikään tunnu auttavan. Pienen keskustelun jälkeen selviää yleensä, ettei atopia ole allergiaperäistä, koska lääkäri on niin sanonut. Mutta mihin lääkäri perustaa arvionsa? Ihottuman ulkonäköön? Mielelläni kuulisin asiantuntijalta, että mihin tämä arvio atooppisesta ihosta perustuu? Meillekkin nimittäin sanottiin, ettei ruokavaliolla ole vaikutusta lapsen ihoon, mutta loppuviimeksi se ei pitänyt paikkaansa ja meillä atooppisen ihon taustalla oli myös ruoka-aine- ja muita allergioita.

Miten ruoka-allergiat vaikuttavat atooppiseen ihoon?

Poikamme ollessa noin 4 kuukauden ikäinen posket olivat todella huonossa kunnossa.

Ruoka-allergiat ja atooppinen iho

Näin luonnolliselta kannalta katsottuna ihmiset luottavat mielestäni ehkä liikaa siihen, mitä heille sanotaan tai mitä he kuulevat jostain. Eivätkä itse ehkä ymmärräkkään sitten selvittää asioita lisää. Minullekin sanottiin vaikka ja mitä, kun kävimme useasti poikamme kanssa lääkärissä hänen ihonsa ollessa todella pahassa kunnossa. Aina lääkärit jaksoivat ihmetellä luonnollisia rasvojani ja tyrkyttivät apteekkirasvojen reseptejä minulle. Tunsin ajoittain lääkärissä käydessämme jopa syyllistämistä, koska en käyttänyt apteekin rasvoja. Mutta onneksi olen aika kovapäinen ja pidin pääni ja luonnonkosmetiikalla mentiin, koska meillä ne tuntuivat toimivan. En sano, että lääkärit olisivat aina väärässä mutta näissä ihoasioissa kannattaa itsekin tehdä taustatyötä 🙂 Ihminen on kuitenkin kokonaisuus ja esimerkiski syöty ruoka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti.

Allergiatestit ja atooppinen iho

Koskaan kukaan lääkäri ei maininnut mistään allergiatesteistä tai siitä, että atooppinen iho voisi johtua jostain ruoka-aine allergiasta. Eräs atooppisen ihon spesialisti totesi minulle jopa, ettei se vaikuta vaikka syöt mitä ja imetät vauvaa. Valitettavasti se asia ei vaan ole niin, koska jos imettää, niin kyllä se kaikki mitä äiti syö ja juo, menee myös vauvalle. Vauvan suolisto on vielä niin kehittymätön, että se reagoi todella herkästi kaikkeen ja täten myös heidän ihonsa reagoi helposti. Ruoka-allergiat vaikuttavat ihoon paljon mutta keväisin siihen voi vaikuttta myös ristiallergiat. Yleisesti ottaen kaikki lääkärit, paitsi yksi osaava allergialääkäri, olivat sitä mieltä, ettei syöty ruoka vaikuta ihoon mitenkään. Vaikka tämä tieto ei pidä ollenkaan paikkaansa.

Miten ruoka-allergiat vaikuttavat atooppiseen ihoon?

Poikamme iho noin 2 kuukauden iässä.

Onko lääkäri aina oikeassa?

Minua niin pistää vihaksi tämä koko aihe, koska kukaan vauva tai lapsi ei ole ansainnut yhtään unetonta yötä, raapimista tai kipua ihonsa suhteen. On väitelty paljon ruokavalion vaikutuksesta atooppiseen ihoon ja useammat tahot sanovatkin, ettei ruokavaliolla ole vaikutusta siihen, mutta omien kokemusten mukaan, sillä on vaikutusta. En sano, että kaikki vauvojen tai pikkulasten atooppiset ihot olisivat yhteysissä allergioihin, mutta usein näin on. Ja vaikka allergiatesteissä ei näkyisikään mitään, niin usein atooppinen iho reagoi herkästi esimerkiksi maitoon, kananmunaan, soijaan sekä gluteeniin (etenkin vehnään). Toki on paljon myös ulkoisia tekijöitä jotka vaikuttavat ihoon ja nämä tekijät pitää myös saada kuriin. Jos syömämme ruoka vaikuttaa meihin aikuisiinkin esimerkiksi ulkonäköömme yhtälailla kuin sisäisestikin, niin miksei lapsiin ja vauvoihin sitten?  Mielestäni lapsen hyvinvoiva iho on aika hyvä motivaattori tähän hommaan! 🙂 Nykyään meidän taaperon iho on loistavassa kunnossa ja kortisonia ei ole enää tarvinnut ihoon laittaa.

Miten ruoka-allergiat vaikuttavat atooppiseen ihoon?

Myös vatsa oli kauttaaltaan kuiva ja atooppinen 4 kuukauden iässä

Olet mitä syöt!

Allergiatestit saa kyllä lääkäristä, kun niitä itse osaa vaatia ja löytää hyvän allergialääkärin. Näin on itse asiassa kaikissa asioissa, jotka liittyvät lääkäreihin, testeihin tai hoitoihin. Esimerkiksi yksi tuttuni vaati lapselleen hoitoa lääkäristä. Ensimmäinen hoitaja sanoi, ettei järjesty, toinen sanoi saman ja kolmannella ja neljänellä kerralla hoito rupesikin kummasti järjestymään. Eli heti ei todellakaan kannata luovuttaa! Varsinkin nyt kun sairaalat on vedetty aika tiukille, että kaikesta säästetään, eikä voida järjestää asiakkaalle hänen toivomiaan toimenpiteitä.

Itse äitinä olet oman lapsesi ihon asiantuntija

Koen, että itse kuitenkin tiedän parhaiten mikä rasva, ruoka, vaate tms. sopii omalle pienelle atoopikolleni kuin esimerkiksi lääkäri, joka näkee tilanteesta vain silmänräpäyksen ja tekee pahimmillaan 15 minuutin tapaamisen perusteella arvion koko lapsen tilanteesta. Asia kuin vaan ei ole niin yksinkertainen. En sano, etteivät lääkärit tiedä mitään, mutta omaan kokemukseen perustuen sanon, että aina lääkäritkään eivät ole oikeassa, kuten esimerkiksi meidän tapauksessamme. Suosittelen rohkeasti itse selvittämään asioita ja tekemää taustatyötä, eikä aina tarvitse uskoa, mitä muut sanovat. Joskus sitä vaan tietää itse parhaiten!

 

<3 Tiina

 

 

Kategoria:

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.