Miten ruusufinniä eli rosacea voidaan hoitaa?

Stressi on pahin viholliseni ja se on ollut myös alkulähde aknelleni sekä ruusufinnilleni. Miten ruusufinniä eli rosacea voidaan hoitaa? Ruusufinniin ei valitettavasti ole niin sanottua hoitoa, mutta sen oireita voi helpottaa huomattavasti esimerkiksi antibioottikuurilla. Itse jouduin vastoin periaatteitani turvautumaan Lymecycline -nimiseen antibioottikuuriin, koska tulehdus oli niin paha kasvoissani.

Miten ruusufinniä eli rosacea voidaan hoitaa?

Miten ruusufinniä eli rosacea voidaan hoitaa?

Ruusufinnille, niin kuin aknellekin altistavia tekijöitä ovat siis stressi, vääränlainen ruokavalio, hormonimuutokset (esim. raskaus), perimä ja toksiinit siinäpä ne yleisimmät. Toiset ihmiset ovat herkempiä reagoimaan näihin kuin toiset. Itselleni aknen laukaisi stressi ja sitä ruokki vääränlainen ruokavalio. Näin soppa oli valmis. Toisilla oirehtii iho, toisilla suolisto ja kolmennella selittämättömät lihaskivut tai migreeni.

Aika usein juuri näihin vaivoihin löytyykin vastaus yllättävän läheltä: Esimerkiksi ruokavaliomuutoksilla, lisäämällä unta ja vähentämällä stressiä, päästään jo todella pitkälle. Nyt olen vihdoin itsekin tajunnut, että myös ruusufinnini takana, oli mikäs muukaan kuin stressi! Stressiä voidaan lievittää meditoinnilla, metsässä kävelyllä tai jotain mielekästä puuhaa tekemällä. Nämä rauhoittavat parasympaattista hermostoasi ja tätä kautta myös ihosi rauhoittuu ja kaunistuu.

Optimoimalla ruokavaliosi ja ihon-puhdistustuotteesi, saat parhaimmat tulokset!

Miten ruusufinniä eli rosacea voidaan hoitaa?

Ruusufinni ja akne, nyt saa riittää!

Kun tulin raskaaksi, tein kahta työtä ja 10 tuntisia työpäiviä, eli stressi oli kova ja vapaapäivät olivat kortilla. Ruokavalioni on ollut kunnossa aknen parantumisen jälkeen, joten epäilen, että minun kohdallani stressi ja hormonit laukaisivat ruusifinnin eli toiselta nimeltään rosacean. Ruusufinni on ihosairaus, joka muistuttaa aknea todella paljon. Ruusufinni puhkeaa yleensä 30-40 ikävuoden paikkeilla ja olin itse siinä luulossa, että se on vanhempien ihmisten ihosairaus, enkä siksi ensin meinannut uskoa itselläni olevan se. Väärä luulo. Aknessa finnejä on yleensä laajasti koko kasvoissa, mutta ruusufinnissä ne keskittyvät kasvojen keskiosaan. Lisäksi kasvoille ilmestyy pieniä punottavia pisteitä ja lisäksi posket voivat tulehduksen johdosta punottaa todella pahasti. Kosmeettinen haitta on siis todella punaiset posket, kuin olisit juonut viinaa viikon putkeen tai tullut kymmenen kilometrin lenkiltä. Itselläni ei ainakaan ollut hehkeä olo ruusufinnin tulehduksen aikana, lisäksi kutina poskissa oli aika kaamea.

Miten ruusufinniä eli rosacea voidaan hoitaa?

Synnärillä kuultu hoitajan lausahdus on syöpynyt ikusesti mieleeni

Ruusufinniä pahentavia tekijöitä ovat siis stressi, aurinko, maustettu ruoka, alkoholi, kuuma ilma (sauna), kylmä ilma sekä kemikaalit. Jos sairastat ruusufinniä, suosittelen ehdottomasti siirtymään mietoihin luonnonkosmetiikkatuotteisiin, sekä syömään mahdollisimman puhdasta ja luonnollista ruokaa.  Käy myös osaavalla ihotautilääkärillä. Itselläni tulehdus poskissa oli todella paha ja kutina oli päivittäistä punoituksen lisäksi. En voinut edes ajatella meneväni kauppaan ilman meikkivoidetta. Mieleeni on myös ikuisesti syöpynyt hoitajan lausahdus synnärillä: ”Mitä sinulla on naamassa”. Koska lähdimme synnyttämään yöllä, ei siinä vaiheessa tullut mieleen laittaa meikkivoidetta kasvoihin. Olin itse niin häkeltynyt tilanteesta, että en saanut sanaa suustani ja mieheni vastasi hoitajalle minulla olevan ruusufinni. Oli mielestäni aika loukkaavasti sanottu, eikä kyllä mitenkään itsetuntoa nostanut tuo lausahdus!

 

Miten ruusufinniä eli rosacea voidaan hoitaa?          Miten ruusufinniä eli rosacea voidaan hoitaa?

Kuten monissa kuvissa, värit vääristävät hieman aina. Todellisuudessa poskien iho oli paljon punaisempi elokuussa.

Lymecycline antibioottikuuri

Kärsin ruusufinnin aktiivisesta tulehduksesta kauan ja se ennätti tehdä aika paljon tuhojaan kasvoissani ennen kuin sain sen kuriin. Ruusufinni puhkesi minulla siis muistaakseni raskauden viimeisellä kolmanneksella ja koska imetin vauvaa yhdeksän kuukautta, en tietenkään voinut syödä antibioottikuuria tänä aikana, joten tilanne oli vain kestettävä ja otettava kuuri imettämisen lopetuksen jälkeen. Kuuri kesti noin kaksi kuukautta ja huomasin sen vaikutukset heti ensimmäisen viikon jälkeen. Poskia ei kutittanut enää yhtään ja punoitus alkoi pikkuhiljaa kadota. Vaikka oli todella inhottavaa syödä antibiootteja, olen todella onnellinen, että tein sen, koska posket eivät ole enää yhtään niin punaiset kuin ennemmin ja niitä ei tosiaan kutita!

Suosittelen kokeilemaan antibiootteja, mikäli kyseisestä iho-ongelmasta kärsit, sillä ainakin minulle ne toimivat. Muistathan kuitenkin syödä koko ajan maitohappobakteereja. Olen lukenut myös joistain homeopaattisista valmisteista jotka voivat auttaa joten kannattaa tsekata myös tämä!

Miten ruusufinniä eli rosacea voidaan hoitaa?

Hermoston rauhoittaminen on olennaista kasvojesi terveyden kannalta!

Pyri vähentämään stressiä ja rauhoittumaan vähintään kerran päivässä. Jos sinulla on oikein kiire, muutaman minuutin hengittelyhetkikin auttaa jo paljon! Ihmisellä on siis sympaattinen ja parasympaattinen hermosto. Ne ovat tavallaan kuin kaasu ja jarru. Sympaattisen hermoston aktivoituessa syke, verenpaine ja hengitystiheys nousevat. Tämä on siis stressireaktio ja se on kaiken toiminnan edellytys. Esimerkiksi juuri liikunta on eräänlainen stressireaktio, mutta tähän lukeutuu myös henkinen stressi. Tämä kuluttaa suunnattomasti enrgiaa ja onkin hyvä muistaa kunnon palautuminen sekä syödä riittävästi ja terveellisesti. Jos sympaattinen aktiivisuus (stressi) jatkuu liian korkeana ja liian pitkään, elimistöön kehittyy haitallinen stressitila, joka juurikin saattaa aiheuttaa erilaisia ongelmia, kuten edellä jo mainitsin.

Optimoimalla ruokavaliosi ja ihon-puhdistustuotteesi, saat parhaimmat tulokset!

Aknen ainut hoitokeino on ruokavalio

Nuku itsesi kauniiksi!

Parasympaattinen hermosto taas rauhoittaa elimistön toimintoja ja palauttaa sen toiminnan jälleen tasapainotilaan. Juuri meditointi tai metsässä kävely alentavat huomattavasti stressitasoja ja alentavat muun muassa sydämen sykettä. Normaalisti parasympaattinen hermosto aktivoituu juuri levossa tai rentoutuessa, mutta jos käyt ylikierroksilla, en näin välttämättä käy. Sympaattinen ja parasympaattinen hermosto ovat osa autonomista eli tahdosta riippumatonta hermostoa, ja siksi pelkkä tahto ei riitä aktivoimaan palautumista.

Miten ruusufinniä eli rosacea voidaan hoitaa?

Hengitä hengitä hengitä!

Hengityksellä saat stressin alentumaan ja hermoston rauhoittumaan. Vagushermo on parasympaattisen hermoston tärkein hermo ja se ulottuu koko kehoomme, aivorungosta suolistoon asti. Vaikka vagushermo on myös tahdosta riippumaton hermo, sen saa aktivoitua helposti hengityksen avulla. Jo muutama pitkä uloshengitys auttaa katkaisemaan stressireaktion ja aktivoi palautumista. Toki kaikki vaikuttaa kaikkeen, joten kokonaisuus täytyy aina olla kunnossa, jotta homma toimisi. Itselläni terveellinen ruokavalio ja liikunta kuuluvat elämääni pysyvästi. Asia, josta haluaisin eroon, on stressi, koska sitä on vain yksin kertaisesti liikaa tällä hetkellä.

Ruusufinnin hoito

Ruusufinnin hoidossa kokonaisuus merkitsee paljon!

Kun kärsit jostain iho-ongelmasta, kannattaa kokonaisuuteen kiinnittää huomiota, kuten edellä mainitsin. Oleelliset seikat, joista kannattaa huolehtia, ovat oikeanlaiset kasvojen puhdistustuotteet ja rasvat sekä hyvä hygienia. Käytä aina mietoja luonnonkosmetiikkatuotteita kasvojesi puhdistukseen. Itse olen aivan hiljattain oppinut, että esimerkiksi öljy kyllä käy iholleni todella hyvin puhdistustuotteena, vaikka olen ennemmin luullut sen rasvoittavan ihoani. Ei todellakaan ja ihoni on parempi nyt kuin vuosiin, sillä enää ihoani ei kiristä puhdistuksen jälkeen! Ah, mikä tunne! Kunnon kosteutus on kaiken A ja O, varsinkin näissä Suomen jäätävissä olosuhteissa. Toivottavasti ihonhoitotuotteisiisi kuuluvat päivittäin puhdistusaine, kasvovesi, seerumi, kasvoöljy sekä kasvorasva? Jos ei, niin kipin kapin ostoksille! PS. itselläni on vasta viime vuosina ollut käytössä seerumi ja öljy, kun en niitä ole ennemmin ymmärtänyt ottaa käyttöön.

 

Helppo ja yksinkertainen juttu, mikä kannattaa ottaa käyttöön heti, on tyynynliinan vaihtaminen VÄHINTÄÄN kerran viikossa. Kasvosi ovat aika monta tuntia yössä tyynyssä kiinni ja bakteerit, ihosta irtoava rasva sekä kuona-aineet pääsevät siinä hyvin valloilleen. Jos taas tykkäät saunoa, josta ruusufinni ei sitten yhtään tykkää, peitä poskesi aina esim. vanulapuilla. Kylläkin näytät pandalta, mutta ota riski, sillä ne estävät edes hiukan kuuman ilman huonoa vaikutusta ihoosi. Toisaalta kylmyyskin on ruusufinnille huonoa seuraa, joten kasvot kannattaa aina peittää esimerkiksi kaulahuivilla, kun menet pihalle. Naiset voivat suojata ihoaan myös meikkivoiteella, kuten itsekin teen.

 

Ei niin punottaviin poskiin

<3 Tiina

 

 

 

Kategoria:
tiina-karjala

Tiina Karjala

Oletko kiinnostunut yhteistyöstä? Lähetä minulle sähköpostia osoitteella tiina@ekoelamani.fi.

Liity listalle!

Haluatko vähentää kemikaali­kuormaasi ja voida paremmin? Tilaa uutiskirjeeni.

Tilaa uutuuskirjeeni, josta saat 5 helposti toteutettavaa vinkkiä hormonitasapainon löytymiseen luonnollisin keinoin.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Liity listalle!

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi ja voida paremmin? Tilaa uutuuskirjeeni, josta saat 5 helposti toteutettavaa vinkkiä hormonitasapainon löytymiseen luonnollisin keinoin.
Something went wrong. Please check your entries and try again.