Vehnäallergia – oletko tietämättäsi herkkä tai allerginen vehnälle

Vehnäallergia - oletko tietämättäsi herkkä tai allerginen vehnälle

Vehnäallergia – oletko tietämättäsi herkkä tai allerginen vehnälle? Voiko sinulla olla piilevä ruoka-aine allergia? Mutta eikös ruoka-aineallergiat ole vain vauvojen ja pikkulasten vaivoja? Vai ovatko? Lapsen keho eroaa aikuisen kehosta ja lapsen keho on kooltaan pienempi, eikä se ole vielä kehittynyt sisäisesti vielä täysin valmiiksi. Esimerkiksi pienen lapsen suolistofloora kehittyy vielä 2-3 ikävuoteen saakka ja vasta tämän jälkeen siihen alkavat vaikuttaa muut tekijät kuten elämäntavat, ruoka, liikunta, stressitasot ja lääkkeet, eli lapsi on herkempi niin sisäisille kuin ulkoisille tekijöillekin.

Vehnäallergia ja muut ruoka-aine herkkyydet

Voisitko sinä olla aikuisena yhtä herkkä erilaisille ruoka-aineille? Voisiko ruoka ja stressi sekä tunteet vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kehoomme ja hyvinvointiimme? Lukemani mukaan kyllä. Sisäinen intuitiomme ohjaa meitä kokoajan oikeaan suuntaan, mutta jos olet kadottanut intuition, et pysty kuuntelemaan, mitä kehosi sinulle haluaa kertoa, joten kehotan sinua nyt pysähtymään ja miettimään, mikä sinulle sopii ja mikä ei. PS. kuvassa näkyvän kaikettoman herkkupiirakan ohjeen löydät täältä!

Vehnäallergia - oletko tietämättäsi herkkä tai allerginen vehnälle

Ruoka = lääkkeesi

Mikäli ruoka olisi lääkkeesi, söisitkö niin kuin syöt nyt? Viime aikoina olen lukenut paljon suolistosta ja suolistomikrobeista, näistä meidän toisista aivoistamme, jotka sijaitsevat suolistossa. Moni asia on auennut minulle ja olen ymmärtänyt, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, ihminen on todellakin kokonaisuus. Varsinkin iho-oireista kärsivät ihmiset ovat yleensä herkistyneet, tai ovat allergisia jollekin ruoka-aineelle tietämättään. Välttämättä ruoka-aineen sopivuutta ei edes heti itse huomaa. En missään nimessä suosittele suomalaisia ravitsemussuosituksia, sillä me olemme kaikki ihmiset yksilöitä ja kaikki ruoka-aineet eivät vain sovi kaikille. Jokaisella on oma DNA ja omat solut sekä bakteerit, jotka tekevät meistä sen, mitä olemme. Jollekin sopii vähähiilihydraattinen ruokavalio (useimmille) jotkut eivät taas siedä ollenkaan hiilihydraatteja tai gluteenia, toisille taas sopii vegaaninen ruokavalio. Jokaisen täytyy vain selvittää itse, mikä sopii ja mikä ei.

Vehnäallergia - oletko tietämättäsi herkkä tai allerginen vehnälle

Piilevä ruoka-aineallergia on yhteydessä matala-asteiseen tulehdukseen

Olet varmaan kuullut salakavalasta tulehduksesta, joka valloittaa koko kehosi? Tulehdus voi olla oireeton ja siksi se on niin salakavala, koska se voi sairastuttaa kehon ilman minkäänlaisia hälytysmerkkejä. Tulehdusta kutsutaan matala-asteiseksi tulehdukseksi ja sen voi laukaista vääränlainen ruokavalio, isku, lämpö, kylmyys tai allergisoivat ruoka-aineet. Tulehdus on kehon oma luonnollinen reaktio vaurioon. Älä käsitä väärin, tulehdus on hyvä asia kuten kuume, joka nousee kipeäksi tullessamme. Tulehdus kertoo siitä, että immuunijärjestelmämme toimii niin kuin pitääkin, mutta pitkään jatkuessaan krooninen tulehdus on huono juttu. Piilevä ruoka-aineallergia on voimakas matala-asteista tulehdusta, suoliston limakalvovaurioita ja vuotavan suolen aiheuttava tekijä.

Vehnäallergia - oletko tietämättäsi herkkä tai allerginen vehnälle

Gluteeni ja maitotaloustuotteet ovat allergisoivimmat ruoka-aineet

Joissain tutkimuksissa onkin osoitettu että reumaatikko, fibromyalgikko ja niveltulehduksista kärsivän henkilön sairauksien oireet vähenivät ja he voivat paremmin välttäessään maitotalousvalmisteita. Moni on myös tietämättään herkkä gluteenille ja keliakian, ihokeliakian ja vilja-allergian lisäksi on olemassa gluteenisensitiivisyyttä eli gluteeniyliherkkyyttä. Gluteenia on vehnässä, rukiissa, ohjassa ja kaurassa. Kaura on yleisesti siedetyin ja itsekin pystyn käyttämään kauraa jonkin verran, ilman oireita.

Lisäksi gluteeni  voi aiheuttaa pälvikaljua eli alopeciaa ja se on yhdistetty myös mm. masennukseen ja uupumukseen. Gluteeni vaikuttaa aikalailla kehon kaikkiin järjestelmiin: Vereen, lisääntymiseen, maksaan, niveliin, aivoihin, hampaisiin ja ihoon. Lisäksi se liitetään usein erilaisiin syöpiin kuten suu- ja kurkkusyöpiin sekä ruokatorven ja ohutsuolen syöpään ja imusolmukesyöpään. Se liitetään myös ykköstyypin diabetekseen sekä kilpirauhasen toimintahäiriöihin, eli ei niinkään vaaraton ruoka-aine, varsinkin jos olet herkkä gluteenille.

Vehnäallergia - oletko tietämättäsi herkkä tai allerginen vehnälle

Voit olla herkkä myös muille kemikaaleille, joita on ruoka-aineissa

Kaikista terveellisempää ruokaa sinulle on luomuruoka. Siinä ei ole ylimääräisiä kemikaaleja tai torjunta- säilöntä- lisä- tai väriaineita. Näitä kemikaaleja on eniten valmisruoissa ja esimerkiksi karkeissa, sipseissä, jäätelössä ja muissa epäterveellisissä ruoissa. Itse ostan suurimman osan ruoistamme luomuna.  Ne mitä en osta luomuna, pesen hyvin ennen käyttöönottoa (esim. hedelmät). Vaikka olen aikaisemmin väheksynyt (!) luomuruokaa (koska en ole ymmärtänyt miten se eroaa normaalista ruoasta). Nykyään suosin paljon luomua ja esimerkiksi taaperomme on syönyt koko pienen ikänsä suurimmaksi osaksi luomua jo atooppisen ihonsa takia.

Vehnäallergia - oletko tietämättäsi herkkä tai allerginen vehnälle

Miksi luomu on parasta sinulle?

Luomuvillitykseni lähti aikoinaan liikkeelle omasta ruokavaliomuutoksestani ja siitä kun huomasin, että tavallinen banaani aiheutti kovaa närästystä minulle, mutta kun vaihdoin sen luomubanaaniin, niin ei se enää aiheuttanutkaan minkäänlaisia oireita. Tällöin ymmärsin, että luomu on kaikin puolin terveellisempää ja huomiona haluan sanoa, että vaikka sanotaan yleisesti, että Suomessa on hyvää ja puhdasta ruokaa, niin kyllä täälläkin käytetään torjunta-aineita ja kemikaaleja ruoissa. Tästä hyvä esimerkki on kuivatut herneet. Olen hernekeiton ylin ystävä ja olen tehnyt hernekeittoa, niin tavallisista (lähituotetuista) kuin luomuherneistäkin. Tavallinen herne ei maistu niin hyvälle kuin luomu ja se aiheuttaa myös ilmavaivoja. Luomu hernekeitto taas ei aiheuta mitään oireita. Tavallinen ruoka ei välttämättä aiheuta mitään oireita, mutta mausta kyllä tunnistaa esimerkiksi luomumunan ja tavallisen munan. Ero on kuin yöllä ja päivällä, jos et usko niin testaa ;). Takaan, että et palaa tavallisten munien pariin.

Ruoka-aineen sopivuutta on helppo testata itse

Kuinka sitten voit testata jonkin ruoka-aineen sopivuutta tai sopimattomuutta? Sehän on suht helppoa, jätät vain ruokavaliostasi pois ruoka-aineet, jonka sopivuutta haluat testata. Toki testaus vaatii hieman tarkkuutta ja perehtymistä ruokien tuoteselosteisiin, mutta käytännössä se ei ole hirveän vaikeaa, koska korvaavia ruoka-aineita löytyy kyllä aina. Testin voit tehdä niin, että kokeilet olla 2-4 viikkoa ilman tiettyä ruoka-ainetta, jonka jälkeen kirjaat tuntemuksiasi ylös. Näiden kokeiluviikkojen  jälkeen voit lisätä ruoka-ainetta ruokavalioosi ja seurata tilannetta ja kirjata tuntemuksiasi ylös. Tämä on suht helppo ja edullinen tapa selvittää itse jonkin ruoka-aineen sopivuutta, kunhan vaan muistat laittaa ylös mitä testaat, milloin, kuinka pitkään ja mitä oireita se aiheutti.

<3 Tiina

Kategoria:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

5 vinkkiä vähentämään kemikaali

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi?

Tilaa 5 vinkin miniopas ja tasapainoita kehosi!