ADHD- ja ADD-hoito ruokavaliolla – 12 vinkkiä

miksi suomalaiset ovat niin auktoriteetti uskovaisia?

Kuten moni sairauksia, niin myös ADD:n ja ADHD:n oireita voidaan helposti hillitä ja oireita voidaan hoitaa oikealla ruokavaliolla ja lisäravinteilla jos ne johtuvat kivennäis- ja hivennäisaineiden, entsyymien, välittäjäaineiden tai välttämättömien rasvahappojen puutoksesta. Kun ruokavaliosta poistetaan mahdolliset allergeenit ja ruokavalio muutetaan ravintorikkaamaksi ja luonnonmukaisemmaksi, voi oireet saada hallintaan.

\"ADHD-

ADD- ja ADHD-oireet ovat merkki keskushermoston toimintahäiriöstä. Näiden toimintahäiriöiden vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti ja ne voivat ilmetä erilaisina oireyhtyminä, joihin kuulu monta seuraavista oireista:

Käyttäytymiseen liittyviä oireita ovat muun muassa: Keskittymiskyvyttömyys, jatkuva liikehdintä, vaikeus noudattaa ohjeita, vaikeus kuunnella toisia, unohteleminen, kiukunpuuskat, passiivisuus ja aggressiivinen käyttäytyminen.

Kognitiivisia oireita ovat muun muassa: Hidas oppiminen ja päättelykyky, lukemisvaikeudet ja heikentynyt havainnointikyky.

Sosiaalisia oireita ovat muun muassa: Taipumus joutua muiden välttelemiksi, taipumus puhua liikaa, liian kovalla äänellä ja liian nopeasti, vaikeus odottaa vuoroaan ja taipumus puhua harkitsemattomasti mitä mieleen juolahtaa.

Liikunnallisia oireita ovat mm. heikko motoriikka ja tapaturmaherkkyys

ADD- ja ADHD-lapsille on tyypillistä, että he käyttäytyvät ensin mallikelpoisesti ja sitten rupeavatkin yhtäkkiä ”hyppimään seinille”. Tämä käytös ei ole lainkaan sattumanvaraista, vaan saattaa johtua ruoasta tai ympäristössä olevista allergisoivista aineista. Se voi johtua myös verensokerin häiriöstä, elimistön kivennäistasapainon häiriintymisestä tai soluihin kasaantuneista myrkkymetalleista.

\"Suklaakiisseli

Lääkkeiden tulisi olla ADD- ja ADHD-lapselle viimeinen hoitokeino

Valitettavasti länsimaisessa lääketieteessä harvemmin selvitetään sairauden syytä. Vastaus on yleensä vain toteamus sairaudesta ja siihen sopivasta lääkkeestä. Tähänhän juuri länsimaisten lääkäreiden koulutuskin perustuu. Varsin usein ADD- ja ADHD-oireet johtuvat kuitenkin ruoan, pölyn, homeen, siitepölyn tai eri kemikaalien sisältämistä allergeeneista. Näille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa väsymystä, päänsärkyä, vatsavaivoja, lihaskipuja, toistuvia tulehduksia, yökastelua, heinänuhaa, astmaa, nokkosihottumaa sekä oppimis- ja käytöshäiriöitä. Monet ovat päässeet yliaktiivisuudesta tai ADD:stä jopa 3-7 päivässä jättämällä ruokavalosta pois allergisoivat aineet. Ruokavaliolla on tosiaan väliä!

\"ADHD-

Tee nämä muutokset vähentääksesi ADD- ja ADHD-lapsen oireita

1. Tarjoa laadukasta luomulaatuista ruokaa

2. Vaihda kaikki puhdistusaineet luonnollisiin mietoihin puhdistusaineisiin 

3. Tarkista, että sisäilma on puhdasta

4. Vauhdita mahdollisten raskasmetallien poistumista kehosta

5. Poista mahdolliset allergeenit ruokavaliosta

6. Vältä kaikin keinoin antibioottien ylimääräistä käyttämistä

7. Poista valkoinen sokeri kokonaan ruokavaliosta (henkentää elimistön kykyä hyödyntää hivenaineita)

8. Käytä fruktoosia maltilla (hedelmät ja hedelmämehut yms)

9. Tarkistuta ammattilaisella, ettei lapsella ole kehossaan virheasentoja esimerkiksi synnytyksestä johtuen (selkärangan virheelliset asennot ja selkäydinnesteen virtaukset)

10. Tarkista, että ruutuaika pysyy aisoissa (television, pelien ja puhelimen käyttö minimiin)

11. Tarkista olisiko graniosacral-terapiasta lapselle hyötyä (terapia keskittyy niin sanotusti koko järjestelmään, joka käsittää aivot selkäytimen, kallon ja selkärangan luut sekä aivoja ja selkäydintä suojaavan vaipan. Terepialla hoidetaan järjestelmässä ilmeneviä tukoksia)

12.Tarkista, että lapsen happoemästasapaino on kunnossa

\"ADHD-

Jos haluat hoitaa ADD:tä tai ADHD:tä luonnollisesti, sinun tulee olla valmis muutokseen

Kuten kaikissa sairauksissa, joissa ruokavaliolla voidaan vaikuttaa, Sinun tulee olla valmis muutokseen. Jos kyseessä on lapsi, joka sairastaa ADD:tä tai ADHD:tä, niin koko perheen ruokavalion tulisi koostua samanlaisesta terveellisestä ruoasta, jolloin ruokavaliomuutos on myös helppo toteuttaa, ilman, että tarvitsee tehdä jokaiselle perheenjäsenelle erikseen omaa ruokaa. Yksi allergisoivimmasta ruoka-aineista ADHD:lle on gluteeni ja tutkimusten mukaan ADHD lapsen oireet helpottavat kun ruokavaliosta jätetään gluteeni kokonaan pois. Lue lisää maito- ja gluteeni herkkyyksistä täältä. 

Linkin lisäksi muita herkästi allergisoivia ruoka-aineita ovat:

Maissi, munat, soija, pähkinät, sitrukset, koisokasvit, tomaatti, paprika, peruna, munakoiso, hiiva ja rypsiöljy

 

ADD- ja ADHD-lasten ruokavalion perusteena pitää olla terveelliset elämäntavat

Ruoan pitää olla ravintorikasta ruokaa, mieluiten luomulaatuista, jolloin vältetään kaikkia ylimääräisiä lisä- ja torjuntaaineita sekä kemikaaleja. Ongelmat voivat olla myös perinnöllisiä, mutta tällöin on kyse sukupolvelta toiselle periytyvästä kivennäis- ja hivennäisaineiden, entsyymien, välittäjäaineiden tai välttämättömien rasvahappojen puutoksesta kuin ”pahasta ADHD-geenistä”. Jo 1930-luvulla Yhdysvaltojen väestöstä 99 prosenttia kärsi kivennäis- ja hivenaineiden puutoksista. Kivennäis ja hivenaineiden puutos voi aiheuttaa monelaisia oireita kuten hermoston toimintahäiriöitä, muistinmenetystä, masennusta, mielialanvaihteluja. Oireet vaihtelevät eri ihmisillä eri tavoin.

\"Suklaakiisseli

Ruokavaliomuutoksessa pääset alkuun näin

Kun alat tehdä ruokavaliomuutosta, listaa paperille ylös kaikki lapsesi syömä ruoka. Mitkä ovat hänen lempiruokiaan, mistä hän erityisesti pitää? Listaa kaikki päivän aikana syödyt ruoat ylös, eli pidät siis ruokapäiväkirjaa. Pidä listaa vaikka jääkaapin ovessa, tai kirjoita ateriat puhelimen muistikalenteriin. Seuraa joka päivä lapsesi käytöstä ja yritä miettiä, toistuuko jonkinlaisen käytös jonkun ruoan (syömisen jälkeen tai sen kohdalla. Saako lapsi kiukunpuusia, tai onko hänen vaikea puhua selvästi? Onko hänellä kasvojen punoitusta tai päänsärkyä? Kirjoitus tai piirtämisvaikeuksia? Pidä ruokapäiväkirjaa ainakin kaksi viikkoa, jonka jälkeen olet luultavasti jo hieman päässyt selville, mille mahdollisille ruoka-aineille lapsesi on herkistynyt.

\"ADHD

Teetä lapsella yksinkertainen testi ja näet kuinka herkkyydet vaikuttavat

 • Pyydä lasta piirtämään ja kirjoittamaan. Tarkkaile muuttuuko jälki jommassa kummassa tehtävässä 20-60 minuuttia ruoan nauttimisen jälkeen. Jos havaitset muutoksia, voivat nautitut aineet vaikuttaa lapsesi koulutyöhön.
 • Mittaa lapsen syke (tämä onnistuu esimerkiksi sykemittarilla). Jos syke nousee 20-40 lyöntiä tietyn ruoan nauttimisen jälkeen, se voi olla merkki, siitä että lapsen elimistö reagoi, johonkin ruoka-aineeseen.
 • Jos lapsesi kärsii astmasta, niin tee hänelle mittaus hengityksen huippuvirtausmittarilla ennen ruoan nauttimista ja kaksikymmentä minuuttia sen jälkeen. Jos lukema laskee 15% tai noin 50 yksikköä, voi vinkuva hengitys johtua nautitusta ruoasta.

Oikeat ravintolisät ovat kaiken ydin

ADHD:n ja ADD:n luonnollinen  hoito lapsella vaatii kuitenki laadukkaan ruokavalion lisäksi usein tuekseen erilaisia ravintolisiä, jotta selätetään kaikki mahdolliset puutokset, jotka voivat vaikuttaa lapsen hyvinvointiin.

 

Harkitse näitä ravintolisiä lapsellesi jos lapsesi kärsii ADD:n tai ADHD:n oireista:

B6 vitamiini (aivot tarvitsevat B6 vitamiina seratoniinin muodostukseen, jonka puutoksesta ADHD- ja ADD lapset yleensä kärsivät)

Laadukas magnesium + kalsium valmiste

Tryptofaani (=välttämätön aminohappo). Aminohappoa saa esimerkiksi luomu banaaneista ja kalkkunasta sekä raakakaakaosta (aivot tarvitsevat tryptofaniinia yhdessä B6 vitamiinin kanssa seratoniinin muodostukseen)

Laadukas maitohappovalmiste

Laadukas Omega 3 valmiste

Maca-juuri (sisältää jodia, aminohappoja, tärkkelystä ja ravintokuituja. Lisäksi siinä on välttämättömiä kivennäis- ja hivenaineita, kuten rautaa, sinkkiä, fosforia, kalsiumia ja magnesiumia. Se sisältää myös b- vitamiineja (1,2, ja 12) sekä C- ja E-vitamiineja.

Raakakaakao on myös oikein mahtava ravintopommi ja maistuu makeutettuna lapsillekin

Camu camu

Hivenainelisiä: rauta + C-vitamiini, sinkki, jodi, magnesium +kalsium, seleeni. Tähän voi käyttää myös esimerkiksi laadukasta elektrolyyttijauhetta.

Lisäksi varmista, että lapsi saa riittävästi laadukasta proteiinia

\"ADHD-

Hellävarainen Detox-kuuri lapselle

Detox-kuuri toimii hellävaraisena puhdistajana elimistölle niin aikuiselle kuin lapsellkin. Ohessa on muutamia vaihtoehtoja lapsen elimistön puhdistukseen. Psylliumjauhe, vihermehut toimivat hyvinä kehon puhdistajina, (vahvistavat immuunijärjestelmää) jos lapsi ei ole allerginen mehuissa käytetyille vihanneksille. Kissankynsitee (auttaa mm. säätelemään elimistön pH-tasapainoa, mikä tehostaa ruoansulatusta ja parantaa näin ravintoaineiden imeytymistä). Valkosipulikapselit (niiden on todettu tehostavan aivojen ravinnonsaantia ja parantavan muistia, sekä lievittävän stressiä) ja persilja. Laadukas vesi on myös jokapäiväinen kehon puhdistaja.

\"Suklaakiisseli

Koska ruokavaliolla on väliä, mikset aloittaisi muutosta jo tänään

Pääpointtina jutussani on se, että jokainen on vastuussa omasta terveydestään ja vanhempi on vastuussa aina lapsensa terveydestä. Muista kuitenkin ennen näitä kaikkia toimenpiteitä laittaa lapsen suolisto kuntoon ensimmäiseksi, että lisäravinteista on apua kun ne pääsevät imeytymään. Jos sinä vanhempana haluat auttaa lastasi, niin sinun täytyy tehdä töitä sen eteen. Jokaisen on tehtävä oma selvitystyönsä ja se ei välttämättä ole helppoa, mutta palkitsevaa se on, koska voit nähdä vaikutukset hyvinkin pian. Vastaus löytyy usein ruokavaliosta ja sinä vanhempana todennäköisesti, tiedät mitä lapsesi syö. Näin ollen tästä on helppo lähteä tutkimusmatkalle! Niin minäkin aikoinaan tein kun lapselleni puhkesi atooppinen iho, jonka muuten sain ennätysajassa kuntoon ruokavaliolla ja tietyillä ravintolisillä. 

Taaperomme on nyt 2 vuotta ja 2kk ja on ollut elämänsä aikana kerran kuumeessa ja muutamia kertoja flunssassa (poislukien päiväkodin aloitus). Eikä hän ole vielä kertaakaan elämässään saanut särky/flunssalääkkeitä. Olen vahvasti sitä mieltä, että puhtaalla ja terveellisellä ruokavaliolla sekä lisäravinteilla on suuri vaikutus myös ihmisen vastustuskykyyn ja kokonaisvaltaiseen terveyteen. SINÄ PÄÄTÄT.

 

 

 

Lähteinä jutussani käytin:

ADD- ja ADHD-ruokavalio Dr.Howard

The UltraMind Solution

Kategoria:

2 ajatusta aiheesta “ADHD- ja ADD-hoito ruokavaliolla – 12 vinkkiä”

  1. Moikka Leena!

   Kiitos kommentistasi 🙂 Olen kirjoitanut jutun tuon ADD- ja ADHD-ruokavalio Dr.Howard kirjan pohjalta joka käsitteli lähinnä lapsia. Mutta uskon kyllä että ruokavaliolla ja lisäravinteilla on myös aikuiselle suuri merkitys. On hyvin tärkeää poissulkea mahdolliset herkkyydet tai allergiat jotka voivat olla piilevinä taustalla rasittamassa kehoa <3

   <3 Tiina

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

5 vinkkiä vähentämään kemikaali

Haluatko vähentää kemikaalikuormaasi?

Tilaa 5 vinkin miniopas ja tasapainoita kehosi!