Miksi sinun kannattaa aloittaa luonnonmukainen elämä?

(1.4.2020) Päivitetty 25.12.20

Miksi sinun kannattaa aloittaa luonnonmukainen elämä? Seuraajamäärien lisääntyessä päätin kertoa hieman itsestäni, luonnonmukaisesta elämästäni,  blogini ideasta sekä tietysti siitä miksi myös sinun kannattaa aloittaa luonnonmukainen elämä. En ole tokikaan aina ole ollut näin kiinnostunut terveydestäni ja siitä miten esimerkiksi ruoka, stressi tai toksiinit minuun vaikuttaa. Mutta kun sairastuin kovan stressin ja vääränlaisen ruokavalion seurauksena hormonaaliseen akneen, niin aloin kiinnostumaan siitä miten syöty ruoka ja stressi ihmiseen vaikuttaa.

Miksi sinun kannattaa aloittaa luonnonmukainen elämä?

Miksi sinun kannattaa aloittaa luonnonmukainen elämä?

Valitettavasti ehdin kärsiä aknesta muutamia vuosia ennen kuin tajusin, mikä on kehossani vialla. Akneni ehti tehdä tuhojaan jättäen kasvoihini punaisia arpia. Kehoni oli tuolloin tulehdustilassa juuri vääränlaisen ruoan ja stressin seurauksena. Jossain vaiheessa aloin tutkimaan internettiä ja huomasin kirjoituksen, missä kehoitettiin aknea sairastavia jättämään kaikki maitotaloustuotteet ruokavaliosta pois, koska maidossa on proteiineja, jotka aiheuttavat hormonihäiriöitä monille. Jutussa kerrottiin myös suomalaisten viljojen aiheuttavan monille iho-oireita. Pahimpia tuotteita maitotaloustuotteita olivat rasvattomat ja käsitellyt maitotaloustuotteet ja itsehän söin tuohon aikaan päivittäin rasvatonta maitorahkaa. Myös tavallinen vehnäpasta kuului melkein päivittäin ruokavaliooni. Niinpä päätin koittaa maidotonta ruokavaliota ja samalla jätin suomalaiset viljat (paitsi kauran pois) ruokavaliostani pois noin 1,5 vuodeksi. Paraneminen alkoi ja nykyään käytän maitotalous- ja viljatuotteita satunnaisesti ruokavaliossani.

Optimoimalla ruokavaliosi ja ihon puhdistustuotteet, pääset helposti loistaviin tuloksiin!

Miten puhdistat kehosi? - ota tueksi 5 villiyrttiä

 

Elimistömme saa haitallisia kemikaaleja yllättävän monesta eri lähteestä

Noihin samoihin aikoihin aloitimme lapsettomuushoidot ja kiinnostuin toden teolla, miten voin itse edesauttaa raskaaksi tulemistani luonnollisin keinoin. Syy lapsettomuuteen oli kuitenkin sellainen, mihin emme itse voineet vaikuttaa, eli meidän tapauksessamme ruokavaliolla ei olisi voinut raskaaksi tulemista edesauttaa. Olen kuitenkin lukenut paljon tarinoita, joissa ruokavaliomuutoksilla ja esimerkiksi akupunktiolla on saatu hyviä tuloksia raskaaksi tuloon liittyen.

Miksi sinun kannattaa aloittaa luonnonmukainen eläma?

Miten voit aloittaa kemikaalien vähentämisen kehossasi?

Päätin vähentää huomattavasti omaa kemikaalikuormaani ja kiinnostuin luonnonmukaisesta elämästä.  Aloin selvittää tarkemmin erilaisten ruoka-aineiden ja kemikaalien vaikutusta hyvinvointiini ja ruokamme vaihtui pitkälti luomuun. Yllättävän monesta erilaisesta lähteestä tulee kehoon kemikaaleja sekä hormonihäirikköjä, joten myös kosmetiikkani, rasvani ja pesuaineemme vaihtuivat kaikki pikkuhiljaa luonnollisiin aineisiin. Ekoelämäni astui kuvioihin, koska huomasin, että kovin moni ei valitettavasti tiedä erilaisten ruoka-aineiden ja kemikaalien vaikutusta hyvinvointiin. Haluan auttaa juuri sinua löytämään sinun vihreät tuntosarvesi!

Elimistöllemme haitallisia kemikaaleja on esimerkiksi ravinnossa, pesuaineissa, kosmetiikassa ja elintarvikemuoveissa. Niitä löytyy myös ilmasta ja elektroniikkalaitteista. Olen koonnut oheen listan jokaisesta osa-alueesta.

Miksi sinun kannattaa aloittaa luonnonmukainen eläma?

Ravinto

Hyvä ja oikeanlainen ravinto on kaiken A ja O, koska olet mitä syöt, eli tosin sanoen mitä terveellisemmin ja juuri sinulle sopivasti syöt, voit paremmin. Usealle maitotaloustuotteet ja kotimaiset viljat aiheuttavat esimerkiksi iho-oireita, atopiaa ja muita ihottumia tai vatsaongelmia. Jos sinulla on jotain edellä mainittuja oireita, niin suosittelen kokeilemaan maidon ja viljan pois jättämistä ruokavaliosta. Itselläni iho-oireiden paraneminen vei melkein kokonaisen vuoden, kun jätin ruokavaliostani maidon ja kotimaiset viljat (paitsi kauran pois)! Joten, kärsivällisyyttä tarvitaan, koska  keho ei palaudu hetkessä, jos kyseessä on isompi tulehdustila. Sokeri tekee myös iholle hallaa ja jotku voivat olla myös hiilihydraateille herkkiä.

Miksi sinun kannattaa aloittaa luonnonmukainen eläma?

Luomua sen olla pitää!

Myös ravinnossa itsessään voi olla paljon erilaisia haitallisia aineita, jotka voivat kehoomme päätyessään toimia esimerkiksi hormonihäirikköinä. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset torjunta-aineet, joita käytetään kasvisten ja juuresten kasvatuksessa torjumaan tuholaisia tai hyönteisiä. Myös eläimille voidaan syöttää erilaisia antibiootteja tai lääkeitä, jotka voivat päätyä kehoomme sekä ympäristöömme. Oletko koskaan miettinyt, miksi luomukasvikset ovat paljon pienempiä kuin normaalisti kasvatetut kasvikset, tai miksi luomutuotteet pilaantuvat helpommin kuin normaalit tuotteet?  Suosin itse luomua niin pitkälle, kuin kukkaroni antaa periksi. Makuasioista ei voi kiistellä, mutta jos haluat kokeilla jotain konkreettista, niin suosittelen maistelemaan esimerkiksi luomukananmunien ja tavallisten kananmunien makueroja, koska se on huima!

Vitamiinit

Vaikka yleisesti sanotaan, että kaikki vitamiinit saa helposti ruoasta kun syö monipuolisesti, niin en oikein itse usko tähän. Kuka esimerkiksi voi sanoa syövänsä kalaa kaksi tai kolme kertaa viikossa? Aika harva varmaan. Kalaa pitäisi syödä juuri hyvien rasvojen takia ja etenkin omega 3 -rasvahappojen takia. Toki saat hyviä rasvoja myös esimerkiksi pähkinöistä, mutta harvempi syö pähkinöitäkään joka päivä. Itse nappaan omegat suoraan nestemäisessä omega 3 muodossa. Muita käyttämiäni ravintolisiä ovat biotiini ja kollageeni, sinkki ihon ja kynsien hyvinvoinnille sekä D-vitamiini. D-vitamiinin saanti onkin aika vähäistä esimerkiksi Pohjoismaissa, koska aurinko ei paista koko vuotta. Lisäksi syön ubikinonia, magnesiumia, C-vitamiinia sekä maitohappotabletteja ja viherjauhetta. Suosittelen panostamaan vitamiineihin, koska laatu korvaa määrän. Marketeissa myytävät vitamiinit jätän suosiolla omaan nojaansa.

Miksi sinun kannattaa aloittaa luonnonmukainen eläma?

Luonnonmukaiset pesuaineet ovat hyvin tehokkaita

Suosi luonnollisia pesuaineita. Kun aloin käyttämään luonnollisempia tuotteita vaihdoin ensimmäiseksi shampooni ja hoitoaineeni luonnonmukaisiksi. Hiukseni ovat pitkät ja paksut sekä takkuuntuvat todella helposti. Kun vaihdoin luonnollisiin pesuaineisiin, hiukseni eivät takkuuntuneet enää niin kovasti ja ymmärsin, että kemialliset pesuaineet kuivattavat hiuksiani ja ihoani todella paljon. Vaihtoehtoja erilaisista pesuaineista ja kosmetiikkatuotteista löytyy todella paljon, eli eikun tutkimaan! Vaihdoin myös käsisaippuamme sekä tiskiaineemme luonnomukaisiin pesuaineisiin ja käsieni kuivuminen loppui kuin seinään. Näin kävi myös miehelleni, joka oli aluksi hyvin skeptinen asian suhteen. Herkkäihoisille ja atooppisesta ihosta kärsiville suosittelenkin juuri hellävaraisia luonnollisia pesuaineita sekä rasvoja.

 

Kosmetiikka

Kosmetiikka sisältää paljon erilaisia kemiallisia aineita, osa on tutkittuja osa ei. Oletko koskaan katsonut mitä aineita esimerkiksi meikkivoiteesi tai puuterisi sisältää? Tuotteet, joita käytämme jopa päivittäin. Voin olla varma, että kun katsot purkkien ainesosaluetteloa, et tiedä puoliakaan aineista. Kärsin itse kuivista silmistä vuosikausia ja käytin tähän vaivaan myös silmätippoja. Jossain vaiheessa pidin pidemmän tauon ripsivärin käyttämisestä ja huomasin, että silmäni eivät kuivuneet enää ollenkaan. Mielenkiintoni heräsi ja mietin, että voisiko tavallinen ripsiväri aiheuttaa silmilleni allergisia oireita ja silmien kuivumista?

Miksi sinun kannattaa aloittaa luonnonmukainen eläma?

Kokeile luonnonmukaista kosmetiikkaa, saatat yllättyä!

Päätin tehdä testin ja ostin luonnonkosmetiikan ripsivärin ja seurailin tuntojani silmien suhteen. Hämmästys oli suuri, sillä silmiäni ei enää kirveltänyt, eikä silmäni enää tuntuneet kuivilta. Vaihdoin ripsivärini kokonaan luonnonkosmetiikkaan ja sillä tiellä ollaan! Suurin ongelma onkin varmaan se, että kaikki tavallinen kosmetiikka ei aiheuta näkyviä oireita, vaan haitalliset aineet imeytyvät ihomme kautta elimistöömme ja kerääntyvät kehoomme. Vinkkini on se, että tutki aktiivisesti käyttämiesi kosketiikkatuotteiden sisältöjä ja testaa rohkeasti. Luonnonkosmetiikasta löydät todella hyviä ja kestäviä tuotteita, jotka ovat paljon ystävällisempiä ja hellempiä kehollesi kuin tavallinen kosmetiikka. Luonnonkosmetiikka on siis täysin luonnollisia aineita sisältävää kosmetiikkaa, eikä se sisällä kemiallisia tai synteettisiä aineita ja näin ollen se on yleensä hyvin siedettyä. Toki myös luonnonkosmetiikassa käytettävät luonnon  omat aineet voivat aiheuttaa herkkä-ihoisille oireita, joten suosittelen alottamaan luonnoskosketiikan käytön vähitellen ja varovasti, jos ihosi on hyvin herkkä.

Optimoimalla ruokavaliosi ja ihon puhdistustuotteet, pääset helposti loistaviin tuloksiin!

Miten puhdistat kehosi? - ota tueksi 5 villiyrttiä

 

Elintarvikemuovit ja muut hormonihiriköt

Valitettavasti useammat ihmiset luulevat, että kaikki kaupassa myyty on tutkittua ja turvallista. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole. Yksi hyvä esimerkki ovat tavalliset deodorantit, jotka sisältävät esimerkiksi alumiinia, mutta niitä ei ole kuitenkaan luokiteltu suurriskisiksi kemikaaleiksi.

Hormonihäiriköt kehossa

Sano EI alumiinia sisätäville deodoranteille!

Esimerkiksi alumiinin ja rintasyövän yhteyttä ei ole todistettu, mutta jos deodorantin käyttö on aloitettu jo esimerkiksi nuoruudessa ja sitä on käytetty vuosia, niin voi miettiä itsekin näiden yhtäläisyyttä. Kannattaa miettiä tarkkaan haluaako lisätä elimistön alumiinikuormaa entisestään, koska sen haitallisuus on kuitenkin selvästi todettu. Helpoin ratkaisu on vaihtaa deodorantti luonnomukaiseen vaihtoehtoon jossa ei käytetä alumiinia.

Nokkonen hyvinvoinnissa

Vaali hormonitasapainoasi

Suurinpia hormonihäiriköiden aiheuttajia ovat erilaiset muovit, sillä ne sisältävät erilaisia yhdisteitä jotka ovat haitallisia ihmiskeholle. Ennen puhuttiin, että BPA-vapaat muovit ovat turvallisia käyttää mutta näin ei kuitenkaan välttämättä ole. On tehty tutkimus, jonka mukaan BPS ja BPF (muoveissa käytettävät aineet) ovat hormonaalisti yhtä aktiivisia kuin BPA ja että niillä on hormonaalisesti samankaltaisia haittavaikutuksia. BPA on yhdistetty myös esimerkiksi paperikuitteihin, joista sen epäillään imeytyvän ihmisten käsiin. Muita haitta-aineita on esimerkiksi ilmassa, elektroniikkalaitteissa sekä esimerkiksi huonekaluissa. Hormonihäiritsijät vaikuttavat pieninä annoksina ja jotkut häiriköt voivat jopa muuntautua samankaltaiksiksi kuin omat hormonimme ja häiritä näin esimerkiksi omaa hormonitasapainoamme. Hormonihäiriköt  voivat muuntautua miehen kehossa esterogeeneiksi aiheuttaen näin miehille erilaisia haitallisia oireita, kuten rintojen kasvua ja lapsettomuutta. Lapsettomuus onkin lisääntynyt hälyttävästi nykyaikana ja saattaa olla, että erilaiset hormonihäiriköt ovat osasyy tähän. Näiden häirikköjen vaikutukset eivät välttämättä kuitenkaan näy heti, vaan ilmenevät vasta sukupolvien päässä. Eli et itse voi vaikuttaa siihen, mitä isoäitisi on syönyt, tai että minkälainen kemikaalikuorma hänellä on ollut, mutta toki voit tällä hetkellä vaikuttaa tietoisesti omaan kuormaasi.

Miten puhdistat kehosi? - ota tueksi 5 villiyrttiä

Stressi ja kiire tappavat luovuutesi

Mitä syvemmälle kaninkoloon sukellat, sen enemmän tulet löytämään, etkä voi kääntyä enää takaisin. Olen aikoinani aloittanut tutkimusmatkani ruoista ja niiden kemikaaleista. Nykyään koko elämäni on yhtä tutkimusmatkaa, enkä miele mitään pureksimatta, kyseenalaistamatta. Olen myös hyvin kiinnostunut ihmisen henkisestä puolesta ja siitä mitä kaikkea voimmekaan saavuttaa löydettyämme itsemme uudestaan. Lopeta siis stressaaminen ja aloita matka kohti sisimpääsi, korkeampaa minääsi ja kohti onnellisuutta,

 

Luonnollisempaan elämään kannattaa siirtyä vähitellen ilman minkäänlaista stressiä. Näin kukkarosi ja hermosi kiittävät. Suosittelen valitsemaan yhden osa-alueen kerrallaan ja tekemään muutoksia pikkuhiljaa. Muista, että sinulla on koko elämäsi aikaa tehdä muutos ja että koskaan ei ole liian myöhäistä laittaa vihreitä tuntosarvia päähän ja sukeltaa kohti vihreämpää elämää!

 

Luonnollisempiin valintoihin

<3 Tiina

 

 

 

Kategoria:

2 kommenttia

  1. Jonsbe klo

    Tosi mielenkiintoinen & tärkeä kirjoitus, kiitos. Oisko sulla vinkata lisää lähteitä & tutkimuksia näiden asioiden taustalle, joihin paneutua? 😊

    • Kiitos kommentistasi! Olen kirjoittanut jutun monesta eri lähteestä ja omista kokemuksista mutta yksi hyvä kirja on esimerkiksi Detox-kirja Hanna Skyttältä. Suosittelen seuraamaan myös Kaisa Jaakkolaa, hänellä on hyviä kirjoja ja juttuja 🙂

      <3 Tiina

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.